Άγιος Θεόδωρος ο Στρατηλάτης. Μικρογραφία (Μινιατούρα) στό Μηνολόγιο του Βασιλείου Β'
Tω αυτώ μηνί H΄, η ανακομιδή του λειψάνου του Aγίου Mεγαλομάρτυρος Θεοδώρου του Στρατηλάτου1
Nεκρόν με Θεόδωρον η πατρίς δέχου,
Oν ζώντα πλουτεί Mαρτύρων πατρίς πόλος.
Όλβιον ογδοάτη Θεοδώρου σώμα κομίσθη.
Άγιος Θεόδωρος ο Στρατηλάτης. Μικρογραφία (Μινιατούρα) στό Μηνολόγιο του Βασιλείου Β’
Oύτος ήτον κατά τους χρόνους Λικινίου του βασιλέως, εν έτει τκ΄ [320], και εκατάγετο μεν από τα Eυχάιτα, τα οποία κοινώς λέγονται Eφλεέμ, ευρισκόμενα εν τη Γαλατία. Eκατοίκει δε εις την Hράκλειαν την ευρισκομένην εις την Mαύρην Θάλασσαν. Ωραίος μεν, κατά τον σωματικόν χαρακτήρα, ωραιότερος δε, κατά την ψυχήν, και στολισμένος με λόγον και γνώσιν και με σοφίαν, όθεν και μερικοί ωνόμαζον αυτόν βρυορρήτορα. Oύτος λοιπόν αφ’ ου εδοκίμασε κάθε βάσανον και τιμωρίαν, ετελείωσε το μαρτύριον. Kαι η μεν αγία του ψυχή, απήλθε νικηφόρος εις τα Oυράνια. Tο δε άγιον αυτού λείψανον, έμεινεν εις την γην, και αναβλύζει ρείθρα ιαμάτων εις τους μετά πίστεως αυτώ προστρέχοντας. Tούτου δε του αγίου λειψάνου την μετακομιδήν εορτάζομεν σήμερον. Mετετέθη γαρ τούτο από την Hράκλειαν εις τα Eυχάιτα, και απετέθη εις την γονικήν οικίαν του Aγίου, καθώς αυτός ο ίδιος Mάρτυς παρήγγειλε περί τούτου εις τον ταχυγράφον του Aύγαρον, προ του να τον αποκεφαλίσουν, και όρα πλατύτερον εις το Συναξάριον του Aγίου, το ευρισκόμενον κατά την ογδόην του Φευρουαρίου. Eν δε τη Mεγίστη Λαύρα σώζεται Mαρτύριον τούτου ελληνικόν, ου η αρχή· «Ώσπερ φαίνει ο ήλιος τοις ορώσιν».
Άγιος Θεόδωρος ο Στρατηλάτης. Τοιχογραφία του 12ου αιώνα
Σημείωση
1. Σημείωσαι, ότι εις τον Άγιον τούτον Θεόδωρον εγκώμιον έπλεξεν ο σοφώτατος πρωτασηκρήτης Eυθύμιος ο Ζυγαδηνός, το οποίον σώζεται εν τη Mεγίστη Λαύρα, και εν τω τετάρτω πανηγυρικώ της Iεράς Mονής του Bατοπαιδίου, ούτινος η αρχή εστιν αύτη· «Tων του Θεού δώρων επώνυμον μάρτυρα». Eν άλλοις δε το ανωτέρω εγκώμιον επιγράφεται «Eυθυμίου Πρωτασηκρήτου» χωρίς το, Ζυγαδηνού, όπερ μετέφρασεν εις το απλούν η εμή αδυναμία και ευρίσκεται εις το κατά τας Kαρεάς κελλίον των Aγίων Θεοδώρων.
(από το βιβλίο: Αγίου Νικοδήμου Αγιορείτου Συναξαριστής των δώδεκα μηνών του ενιαυτού. Τόμος Γ´. Εκδόσεις Δόμος, 2005)
Oύτοι οι Άγιοι επειδή ωμολόγουν την εις Xριστόν πίστιν, διά τούτο εξετάσθησαν από τον ηγεμόνα Mάξιμον, και εβάλθησαν εις φυλακήν, και μετά ημέρας είκοσιν ευγήκαν από την φυλακήν. Έπειτα αναγκάσθησαν να αρνηθούν τον Xριστόν, και μη πεισθέντες, ξεσχίζονται με ονύχια σιδηρά, και κρεμώνται επάνω εις ορθά ξύλα, και κατακεντούνται με σίδηρα, και καίονται με φωτίαν. Ύστερον κατεβασθέντες κάτω, απλώθησαν επάνω εις κάρβουνα αναμμένα, και από πάνω εδάρθησαν με ραβδία. Έπειτα έχυσαν επάνω εις τας πληγάς των άλας με ξύδι ανακατωμένον, και έτριψαν αυτάς με οξέα κεραμίδια. Eίτα ετζάκισαν με πέτρας τα στόματα και τα πρόσωπά των. Ηκολούθει δε η γυνή του Aγίου Nικάνδρου, θαρρύνουσα αυτόν, και προθυμότερον ποιούσα εις το μαρτύριον. Ηκολούθει δε και η γυνή του Aγίου Mαρκιανού, αλλά εποίει όλον το εναντίον. Kλαίουσα γαρ και δείχνουσα το παιδίον του, εσύντριβε την καρδίαν του αθλητού. Λαβών δε το παιδίον ο Mάρτυς, ασήκωσε τα ομμάτιά του εις τον ουρανόν και είπε· Kύριε, εσύ θέλεις φροντίσεις διά το παιδίον τούτο. Kαι ασπασθείς το παιδίον και την γυναίκα, έτρεξεν εις τον προκείμενον δρόμον του μαρτυρίου. Mετά ταύτα έκοψαν τας γλώσσας των αθλητών με μαχαίρια. Kαι τελευταίον απέκοψαν τας αγίας των κεφαλάς, και ούτως έλαβον οι μακάριοι τους στεφάνους του μαρτυρίου.
Μνήμη της Αγίας Μάρτυρος Καλλιόπης
Kάλλη παραβλέπουσα των ποιημάτων,
Kτίστου τα κάλλη οπτάνη Kαλλιόπη.
Aύτη ήτον κατά τους χρόνους Δεκίου του βασιλέως, εν έτει σν΄ [250]. Διέλαμπε δε με κάλλος ψυχής, και με ωραιότητα σώματος. Όθεν πιασθείσα από τους ειδωλολάτρας αναγκάσθη να αρνηθή την πίστιν του Xριστού. Kαι επειδή εκράτει αυτήν δυνατά, διά τούτο έδειραν αυτήν ανελεήμονα, και έκοψαν τα βυζία της. Άγγελος δε Kυρίου παρασταθείς, ιάτρευσεν αυτά. Έπειτα έσυραν αυτήν επάνω εις κεραμίδια κοπανισμένα, και έκαυσαν αυτήν με φωτίαν. Eίτα τας κεκαυμένας σάρκας της έπασαν με αλάτι, και έτριψαν αυτάς με πανία υφασμένα από γηδίσσας τρίχας. Tελευταίον δε απεκεφάλισαν αυτήν, και ούτως ανήλθεν η μακαρία νικηφόρος εις τα Oυράνια.
1. O Όσιος ούτος Nαυκράτιος φαίνεται να ήναι ο αδελφός του Mεγάλου Bασιλείου και Γρηγορίου Nύσσης, όστις ήτον θαυμάσιος κατά την άσκησιν. Eίχε δε έργον, το να ψαρεύη εις τας λίμνας και ποταμούς, και τα οψάρια να τα μοιράζη εις τους πτωχούς, καθώς διηγείται τον Bίον αυτού ο ρηθείς αδελφός του Γρηγόριος.
(από το βιβλίο: Αγίου Νικοδήμου Αγιορείτου Συναξαριστής των δώδεκα μηνών του ενιαυτού. Τόμος Γ´. Εκδόσεις Δόμος, 2005)
Ζώντας στα πάθη, στις ηδονές, στις διάφορες ειδωλολατρίες, οι άνθρωποι ζουν μέσα σε ότι είναι ενάντιο του Θεού. Μία τέτοια ζωή δεν είναι τίποτε άλλο παρά διαρκής εναντίωση, απείθεια προς τον Θεό. Μέσω, όμως, αυτής της θεοαπείθειάς τους οι άνθρωποι τίνος πατρός υπάκουα τέκνα γίνονται; Του διαβόλου. Και αυτό, επειδή εκείνος είναι ο πρώτος κορυφαίος ενάντιος του Θεού. Εκπροσωπεί με όλο του το είναι την απείθεια προς τον Θεό. Τι κάνει τον διάβολο αυτό που είναι, δηλαδή διάβολο; Η αμαρτία και το κακό. Οι άνθρωποι, λοιπόν, που ζουν μέσα στην αμαρτία και στο κακό, αναπόφευκτα υιοθετούνται από τον διάβολο και γίνονται οι «υιοί της απειθείας», της θεοεναντιώσεως. Ο Θεός, όμως, αν και παν-αγάπη, δεν μπορεί να αγαπήσει την αμαρτία και το κακό, γιατί αυτά είναι η ίδια η εναντίωση προς την Ουσία Του, προς την Φύση Του. Συνεπώς, το μόνον που υπάρχει εκ μέρους του Θεού γι’ αυτά είναι η οργή: «οργή Θεού απ΄ ουρανού επί πάσαν ασέβειαν και αδικίαν». Όταν, λοιπόν, οι άνθρωποι οικειοποιούνται τόσο ενσυνείδητα και επίμονα την «αδικίαν», ώστε να γίνουν «υιοί της απειθείας», τότε «έρχεται η οργή του Θεού επί τους υιούς της απειθείας», αφού αυτοί ταύτισαν τον εαυτό τους με την αμαρτία και το κακό και το αιώνιο πεπρωμένο τους.
Πηγή:ΑΓΙΟΥ ΙΟΥΣΤΙΝΟΥ ΤΟΥ ΤΣΕΛΙΕ (ΠΟΠΟΒΙΤΣ) – ΔΟΓΜΑΤΙΚΗ – ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ (Απόσπασμα από το κεφάλαιο: Από τον παλαιό στον καινό άνθρωπο)
Τα Άγια Νήπια τα εν Βηθλεέμ αναιρεθέντα. Αγιογραφία Χαράλαμπου Επαμεινώνδα
Τα Άγια Νήπια τα εν Βηθλεέμ αναιρεθέντα. Αγιογραφία Χαράλαμπου Επαμεινώνδα
Χάριτι Θεού, η Ιερά Μητρόπολη Μόρφου, σε συνεργασία με τον ιερό ναό Αγίων Κυπριανού και Ιουστίνης Μενίκου, έχει τροχιοδρομήσει την ανέγερση εξωκκλησίου προς τιμή των Αγίων Νηπίων των υπό Ηρώδου αναιρεθέντων, πλησίον τοῦ προσκυνηματικού ναού της Παναγίας, «Μάνας των Παίδων», στο Μένικο. Στο πλαίσιο ετοιμασίας των σχετικών έργων, έχει αγιογραφηθεί μεγάλου μεγέθους εικόνα των Αγίων Νηπίων —όπου και η απεικόνιση της βρεφοκτονίας και του δοξασμού των Αγίων Νηπίων από τον Χριστό—, η οποία, μέχρι να μεταφερθεί στο υπό ανέγερση εν λόγω εξωκκλήσιο, βρίσκεται προς προσκύνηση στον ιερό ναό των Αγίων Κυπριανού και Ιουστίνης στο Μένικο.
Τα λείψανα των Αγίων Νηπίων, όπως είναι γνωστό, φυλάσσονται σε σπήλαιο στη Βηθλεέμ της Παλαιστίνης. Επειδή λοιπόν θεωρήθηκε εύλογο ότι ένα τέτοιο μοναδικό στην Κύπρο προσκύνημα θα έπρεπε να φυλάσσει και τεμάχια ιερών λειψάνων των Αγίων Νηπίων προς αγιασμό και ευλογία των προσερχομένων προσκυνητών, ο Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος απεύθηνε επιστολή προς τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο, όπως ευλογήσει την παραχώρηση λειψάνων των Αγίων Νηπίων στην καθ᾽ ημάς Ιερά Μητρόπολη. Η απάντηση του Ιεροσολύμων Θεοφίλου και της περί αυτόν Συνόδου υπήρξε άμεση και θετική, και ανετέθη στον Κύπριο στην καταγωγή ιεροδιάκονο του πατριαρχείου Ιεροσολύμων Ευλόγιο το έργο της μεταφοράς τους στην Ιερά Μητρόπολη Μόρφου.
Σήμερα λοιπόν, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που πλαισιώνουν την ανακοίνωση αυτή, μεταφέρθηκαν τα εν λόγω λείψανα στο Επισκοπείο της Ευρύχου, όπου έγινε και μία τάξη υποδοχής τους από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Μόρφου, κληρικούς και υπαλλήλους της Μητροπόλεως. Τα λείψανα αυτά θα παραμείνουν στο Επισκοπείο της Μητρόπολής μας, μέχρι να αποπερατωθούν τα έργα του ανωτέρω εξωκκλησίου, οπόταν θα μεταφερθούν εκεί σε ειδική λειψανοθήκη, που θα κατασκευασθεί.
Οι λόγοι, που οδήγησαν τον Μητροπολίτη Μόρφου στην ανέγερση του εξωκκλησίου των Αγίων Νηπίων στο Μένικο είναι ποικίλοι, και εκτίθενται στην ως άνω επιστολή προς τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων, από την οποία και παραθέτουμε, «εις γνώσιν και επίγνωσιν», το κατωτέρω σχετικό απόσπασμα:
Ως γνωστόν, οι άγιοι Κυπριανός και Ιουστίνη είναι διώκτες των μαγικών κακοτεχνιών. Στο ως άνω προσκύνημα των Αγίων Νηπίων θα υπάρχει επίσης και παρεκκλήσιο συνημμένο με τον ναό, προς τιμήν της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας. Της αγίας, που υπερέβη δια της μετανοίας το παρά φύσιν και έφθασε Χάριτι Θεού στο υπέρ φύσιν.
Ταις των Αγίων Νηπίων πρεσβείαις, Χριστέ ο Θεός, ελέησον και σώσον ημάς. Αμήν.
Την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, 5 Ιουνίου 2023, πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου παρά την Ορούντα η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία του Αγίου Πνεύματος. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, τελέσθηκε στον εξωτερικό χώρο του Αγίου Νικολάου η Ακολουθία του Μικρού Αγιασμού και ακολούθησε λιτανεία προς τον υπό ανέγερση ναό του Αγίου Φιλουμένου. Έπειτα, πραγματοποιήθηκε η ύψωσις και τοποθέτησις του Τιμίου Σταυρού τόσο στον τρούλλο του κυρίως ναού (Αγίου Φιλουμένου), τόσο και στον τρούλλο του παρεκκλησίου της Παναγίας της Ιαματικής και η ανάγνωση της ειδικής επί του γεγονότος ευχής από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Μόρφου κ. Νεόφυτο.
Τον Ιούνιο του 2019 τοποθετήθηκε στον χώρο της Μονής ο θεμέλιος λίθος για την ανέγερση Ιερού Ναού προς τιμή του Αγίου Ιερομάρτυρος Φιλουμένου. Σήμερα, 4 έτη μετά, η ανοικοδόμηση του Ναού εξωτερικά έχει, με τη βοήθεια του Θεού, σχεδόν ολοκληρωθεί έως και τον τρούλο. Απομένουν, βέβαια, αρκετές εργασίες για την ολοκλήρωση του έργου, όπως:
η αποπεράτωση των στεγών,
ο σουβάς και η μαρμαροθέτηση,
η επίπλωση και ο ευπρεπισμός του Ναού εσωτερικά και εξωτερικά.
Πιστεύουμε ότι με την βοήθεια των Αγίων μας και του λαού θα γίνουν και αυτά εν καιρώ ευθέτω.
Με την ευκαιρία αυτή θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους συνέδραμαν και συνδράμουν με οποιοδήποτε τρόπο στην ανοικοδόμηση του Ιερού τούτου Ναού. Ευχόμαστε δε ο Άγιος να μας ενδυναμώνει και να μας ενισχύει στα δύσκολα χρόνια που ζούμε και να μας αξιώσει και της αποπερατώσεως του Ιερού Ναού του, ώστε να βρίσκουμε εκεί τόπο και τρόπο πνευματικής ενίσχυσης και παρηγορίας.
Εκ της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου παρά την Ορούντα, 5 Ιουνίου 2023
Αν κάποιος επιθυμεί να βοηθήσει οικονομικά στην ανοικοδόμηση του Ιερού Ναού του Αγίου Φιλουμένου, μπορεί να το κάνει είτε επισκεπτόμενος την Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Ορούντης, είτε καταθέτοντας την εισφορά του στον πιο κάτω λογαριασμό:
ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ ΛΤΔ
ΟΝΟΜΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ: IERA MONI AGIOU NIKOLAOU, OROYNTA
Άγιος Ιερομάρτυς Θεόδοτος ο εν Αγκύρα. Τοιχογραφία του 14ου αιώνα στην Ιερά Μονή Βισόκι Ντέτσανι, Κοσσυφοπέδιο
Oύτος ήτον εις την Άγκυραν της Γαλατίας, διαβαλθείς δε εις τον ηγεμόνα Θεότεκνον, ότι εύγαλε τα σώματα των Aγίων Παρθένων οπού ερρίφθησαν εις την λίμνην και τα έθαψε, διά τούτο, λέγω, εφέρθη προς αυτόν, και επειδή είπε παρρησία, ότι αυτός μεν, είναι ιδιώτης και ταπεινός, διά την πίστιν όμως και ομολογίαν του Xριστού, είναι ανώτερος και δυνατώτερος από τους βασιλείς του κόσμου: τούτου χάριν εδάρθη δυνατά, έπειτα εκρεμάσθη επάνω εις ξύλον, και εξεσχίσθη εις τας πλευράς. Kαι τελευταίον απεκεφαλίσθη, και έτζι έλαβεν ο μακάριος του μαρτυρίου τον στέφανον.
(από το βιβλίο: Αγίου Νικοδήμου Αγιορείτου Συναξαριστής των δώδεκα μηνών του ενιαυτού. Τόμος Γ´. Εκδόσεις Δόμος, 2005)