Τα παιδιά και τα μάτια σας, για να μην παραμορφωθούν (6.8.2021)

Τα παιδιά και τα μάτια σας, για να μην παραμορφωθούν (Ακάκι, 6.8.2021).

Έτη πολλά, ευλογημένα και μεταμορφωμένα. 

Εάν τα έτη μας, ο στόχος τουλάχιστον της ζωής μας δεν είναι να είναι τα έτη μας σιγά-σιγά, σιγά-σιγά μεταμορφωμένα, μη νομίζετε ότι υπάρχει τρίτος δρόμος απλά θα είναι παραμορφωμένα. Ή μεταμόρφωση ή παραμόρφωση. 

Γιατί; Γιατί έχουμε δύο μεγάλους εχθρούς που στην εποχή μας προσετέθηκε και ένας τρίτος. Ο μέγας εχθρός ο αρχέκακος όφις, ο πειρασμός, ο έξω απ᾿ εδώ. Βλέπετε και ο Χριστός όταν του ζήτησαν οι μαθητές μία προσευχή είπε το «Πάτερ ημών». Εάν θυμηθείτε όσα είχαμε πει ψες σκεφθείτε, η άκρα ταπείνωση, ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός, δεν τους είπε να προσευχηθείτε σε μένα αλλά στον πατέρα μου. Και τι έβαλε στο «Πάτερ ημών»; Δύο φορές μνημονεύει εκεί πώς πρέπει να παρακαλούμε «καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ». Για να φαίνεται ποιος είναι ο εχθρός μας. Άμα δεν ξέρεις τον εχθρός σου δεν ξέρεις ποιον να πολεμήσεις και ποιος σε πολεμά. 

Άρα ο ένας εχθρός ο μεγαλύτερος του ανθρωπίνου γένους και όλου του σύμπαντος είναι ο πειρασμός, ο διάβολος. Ο δεύτερος είναι ο εαυτός μας, τα πάθη μας όταν δεν τα κουμαντάρουμε και επειδή τα πάθη είναι φιλεπίστροφα, επιστρέφουν δηλαδή και μη ξεγελιόμαστε ούτε από ηλικίες ούτε από πτυχία ούτε από κηρύγματα ούτε από ομιλίες ούτε από κληρονομικά χαρίσματα. Εάν παραχωρήσει ο Θεός για τους λόγους που Αυτός βλέπει και εμείς δεν βλέπομε, τα πάθη φουντώνουν και φτάνει ο άνθρωπος να παραμορφωθεί και όχι να μεταμορφωθεί. Σκεφθείτε μόνον έναν από τους δώδεκα μαθητές του Χριστού, τον Ιούδα. Δεν ήταν κοντά στον Χριστό; Δεν ήταν μέσα στο αποστολικό κοινόβιο; Τί ήταν όμως; Ήταν φιλάργυρος. Ακόμα και το ότι η γυναίκα η αμαρτωλή αγόρασε ακριβό μύρο για να αλείψει τα πόδια του Χριστού, ακόμη και αυτό τον ενόχλησε και τάχα μου ήθελε τα χρήματα αυτά να είναι για τους φτωχούς. Και τί ωραία που του απάντησε ο Χριστός μας, τους φτωχούς, του είπε, θα τους έχετε πάντοτε μαζί σας αλλά εμένα δεν θα με έχετε πάντοτε, άφησε την γυναίκα, για τον ενταφιασμό μου το έπραξε τούτο. Το έβλεπε ότι ο Χριστός σύντομα θα μπει στον τάφο. Ἡ ζωὴ ἐν τάφῳ, κατετέθης, Χριστέ. 

Ο τρίτος κίνδυνος της εποχής μας είναι η ίδια η εποχή μας, η νέα εποχή. Το κοσμικό φρόνημα, το αντίχριστο φρόνημα που παράγει. Το έχετε καταλάβει όλοι ιδιαιτέρως τον τελευταίο χρόνο πρέπει να είσαι καλοπροαίρετος για να μην έχεις καταλάβει ότι κάποιοι  ετοιμάζουν μιαν κοινωνία, ένα περιβάλλον τόσο για μας όσο ιδίως για τα παιδιά μας. 

Προσέχετε τα παιδιά σας και τα μάτια σας. Η νέα εποχή η αντίχριστη δεν είναι εμάς που θέλει απλά εμάς θέλει να μας παλαβώσει με διάφορους τρόπους. Ήδη πολλούς νεώτερους από είκοσι και πάνω, δεκαπέντε και πάνω τους παλάβωσε με τα βιντεάκια και τα ναρκωτικά και διάφορες άλλες ενεσούλες, πνευματικές, ψυχολογικές και σωματικές, απ᾿ όλα έχει ο μπαξές. Αυτό όμως που είναι ο στόχος της νέας τάξης, της νέας εποχής που συνεργάζεται με τον πρώτο εχθρό τον διάβολο και εμπνέεται και καθοδηγείται από αυτόν είναι τα παιδιά μας. Δεν θέλουν να έχουν οι άνθρωποι της επόμενης γενιάς, της αμέσως επόμενης γενιάς καλούς χριστιανούς αλλά θέλουν αυτά τα παιδιά να είναι αντίχριστα. 

Έλεγε ο άγιος Ιάκωβος που χθες και προχθές και σήμερα το μοναστήρι του δοκιμάζεται πολύ από τις πυρκαγιές και όλη η περιοχή που αγίασε, αλλά εις μάτην κοπίασε ο πειρασμός, οι λειτουργίες συνεχίζονται και όπου συνεχίζεται η Θεία Λειτουργία δεν παρά να καούν τα πάντα, η ευλογημένη βασιλεία του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος να τελείται και  τα δέντρα θα στείλει μιαν ωραία βροχή όταν θα φύγουν οι πόλεμοι και οι άλλοι πειρασμοί που έρχονται και θα δούμε τα δέντρα λένε οι πατέρες οι άγιοι τα κεκαυμένα, τα δοκιμασμένα και από άλλες πειρασμικές καταστάσεις που έρχονται να αυξάνουν εν τάχει. Θα είναι ένα από τα θαύματα που θα δούμε και θα ζήσουμε τα αμέσως επόμενα χρόνια, θα καθαρίσει  δηλαδή ο Θεός τον κόσμο Του, το περιβάλλον, τη δημιουργία Του, με ταχύτητα, με θαυμαστούς τρόπους και ταυτόχρονα φυσικούς. Και η φύση του Θεού είναι όσο και να τη διεκδικεί ο σατανάς δεν θα του τη δώσει. Απλά τώρα πήρε πολλά δικαιώματα από μας ο πειρασμός από τις εκτρώσεις μας, από τα παραφύσιν, από τις σατανολατρίες και τις βλασφημίες, τα δικαιώματα του πειρασμού εμείς τα δώσαμε με τις αμαρτίες μας. Αλλά ξέρει ο Θεός πότε θα τραβήξει το φρένο και θα είναι τόσο απότομο το φρένο που πολλοί που θα είναι μέσα στα λεωφορεία της εποχής, θα βρεθούν έξω από την επιτάχυνση και την απότομη σίγανση την οποία θα φέρει ο Χριστός μας.

Άρα να έχετε έγνοια τώρα τα παιδιά σας. Έλεγε ο άγιος Ιάκωβος, εάν δεν προσέξουν, η επόμενη γενιά, η επόμενη γενιά ήμασταν εμείς τότε, που ήμουνα είκοσι χρονών, είκοσι πέντε, εάν δεν προσέξουμε, έλεγε, η γενιά η δική σας, τα παιδιά σας, τα εγγόνια σας θα είναι διαβολόπαιδα. Ακούτε τι έλεγε; Ένας άγιος που έτσι λέξεις δεν χρησιμοποιούσε. 

Γι᾿ αυτό να έχουμε έγνοια τώρα ήλθε η χρονιά που πρέπει να προσέξουμε τα παιδιά μας σαν τα μάτια μας γιατί αυτά τα παιδιά είναι οι μελλοντικοί μεγάλοι άγιοι. Θα τους δώσει φοβερές ευκαιρίες ο Χριστός να ζήσουν σε ωραία ειρηνικά χρόνια αλλά και ύστερα στα γηρατειά τους και σε χρόνια που θα χρειαστεί, μεγάλη αγωνιστικότητα, ιδιαιτέρως σε θέματα πίστεως και ορθοδόξου ήθους. 

Αρκετά αδικήσαμε τα παιδιά μας πότε με τη σιωπή μας, πότε με τη λάθος εκπαίδευση μας, πότε με τη λανθασμένη μας κατήχηση, ή και την απουσία κατήχησης. Τώρα είναι η εποχή επαναλαμβάνω, που πρέπει να δώσουμε Χριστό πρώτα στον εαυτό μας διά της μετανοίας και της τακτικής Θείας Κοινωνίας, της ανάγνωσης πολλών πολλών βίων αγίων και συνεχώς να προσευχόμεθα, Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησέ τον κόσμο σου άπαντα. Όλος ο κόσμος σήμερα αισθάνεσαι ότι σείεται, σείεται ο κόσμος και από ότι φαίνεται θα το αισθανθούμε εντονότερα. Άρα η προσευχή των ορθοδόξων για όλο τον κόσμο, όχι μόνο για τον εαυτούλη μας, όχι μόνο για την πατρίδα μας αλλά  για όλο τον κόσμο είναι πάρα πολύ σημαντική.

 

Πρόσεξε, λέει, ο άγιος Παΐσιος, ότι, όταν έλεγε Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησον με, η χαρά ήταν μόνον δική του αλλά όταν έλεγε Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησε τον κόσμο σου άπαντα, χαίρονταν και τα πουλιά, χαίρονταν και τα δέντρα και η γη σκιρτούσε. Και ρώτησε τον άγγελο του, μα τόσο μεγάλης αξίας είναι αυτή η προσευχή; Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησε τον κόσμο σου άπαντα; Του λέει, ναι πάτερ Παΐσιε, γιατί έστω και αν προσεύχονται οι άνθρωποι σε πολλά έθνη μουσουλμάνοι, βουδιστές δεν είναι ορθόδοξοι δεν έχουν ορθή πίστη. Πόσο σημαντικό είναι να έχουμε ορθή πίστη, η ορθή πίστη δυναμώνει την ορθή προσευχή. 

Βλέπετε; Για να λειτουργήσουμε πρέπει να πούμε το «Πιστεύω». Αν δεν λειτουργήσει ο επίσκοπος πρέπει να το πει ο επίσκοπος, ο προϊστάμενος της πίστεως. Και μετά να προχωρήσουμε στην Θεία Λειτουργία και να κοινωνήσουμε άρα είναι απαραίτητη η πίστη. Οὗτοι ἐν ἅρμασι καὶ οὗτοι ἐν ἵπποις, ἡμεῖς δε ἐν λόγῳ Κυρίου πορευσόμεθα. Έτσι θα πορευθούμε χωρίς φόβο και χωρίς πάθος αλλά με έντονη προσευχή και μη ξεχνάτε το Ψαλτήρι και τους Χαιρετισμούς της Παναγίας μας κατά τη δύναμή σας, κατά το χρόνο σας. 

Παρακαλώ αυτά τα ωραία που κρατήσαμε τα τελευταία χρόνια να τα κρατήσουμε και σε αυτά τα χρόνια που διανύουμε που θα είναι πάρα, πάρα πολύ καθοριστικά για το μέλλον της ψυχής μας και της ανθρωπότητας ολόκληρης. Μη ξεχνούμε ότι έχουμε πατρίδα και οι ακτές της πατρίδας μας είναι ο ουρανός, είναι η αιώνια ζωή και βεβαίως να κάνουμε και κανένα κομποσκοίνι Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησε την Κύπρο μας, Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησε την Ελλάδα μας. 

Οι ορθόδοξοι άνθρωποι, οι ορθόδοξες χώρες είναι στο στόχο του διαβόλου και της νέας τάξης πραγμάτων γιατί ακριβώς αυτές οι χώρες έχουν ένα δυνατό dna και θέλουν να το αποδυναμώσουν. Και πώς αποδυναμώνεις την καταγωγή, αυτό σημαίνει dna και τη δυναμική που έχει αυτή η καταγωγή; Κάνοντας τα παιδιά μας παλαβά, χαλώντας τον νου τους. Μου έλεγε η μάνα μου η μακαριστή η Μηλιά πρόσεχε γιε μου να μη γύρει ο νους σου τώρα ήρθε αυτή η εποχή αγού βρήκαν τρόπους τεχνικούς να γύρει ο νους της εικόνας του Θεού, του ανθρώπου.

Γι᾿ αυτό ὁ Χριστός ἐν τῷ  μέσῳ ἡμῶν καὶ ἔστι καὶ ἔσται εἰς αἰῶνας αἰώνων.