Σάν την υγεία έν έσιει (δέν έχει)… Ένα ψέμα

Έτη πολλά ευλογημένα σε όλους. Να μην ξεχνούμε, ότι τα πολλά έτη τα θέλουμε για να έχουμε περισσότερο χρόνο και δυνατότητα μετάνοιας. Ο άι Γιάννης ο Λαμπαδιστής, έζησε λίγα χρόνια… 

Ψες, ήταν μαζί μας ένας μεγάλος καθηγητής της δογματικής θεολογίας… Άνθρωπος της ακριβούς θεολογίας. Και του έκαμε εντύπωση που οι ύμνοι ενώ εμιλούσαν για έναν ασκητή, για έναν όσιο, η εικόνα έδειχνε ένα παιδί αγένειο. Έναν άνθρωπο, που δεν ενθύμιζε τους γνωστούς οσίους ασκητές. Του εξήγησα, ότι ο Άγιος εμιμήθηκε τον βίο του αγίου Αλεξίου του ανθρώπου του Θεού, του αγίου Ιωάννου του Καλυβίτου… Έζησε «εις τας αυλάς» των γονέων του ως τυφλός, μετά από μαγική τέχνη του πεθερού του. Που όμως δεν τον οδήγησε στη θλίψη… Ούτε στην κατάθλιψη, όπως συμβαίνει με μας τους εγωπαθείς, όταν τα πράγματα δεν έλθουν όπως τα θέλουμε. Ο άγιος, το είδε αυτό όχι σαν τιμωρία αλλά σαν ευκαιρία. Ευκαιρία να ζήσει βαθύτερα τον σταυρό του Χριστού. 

Εμείς, λέμε ότι είμεθα Χριστιανοί! Μόλις έλθει ασθένεια, τί λέμε; Σαν την υγείαν εν έσιει (δεν έχει). Και τότε πέφτει όλος ο Χριστιανισμός μας και όλη η Ορθοδοξία μας κλυδωνίζεται. Ενώ τότε είναι η στιγμή που θα φανερωθεί ποια είναι η Χριστιανική μας πίστη και ποια είναι η Ορθοδοξία μας… από την ορθοπραξία μας. Ήρθε ασθένεια; Να την αξιοποιήσουμε διά της υπομονής. Ήρθε πτωχεία; Να την αξιοποιήσουμε διά της σιωπής και της πολλής προσευχής. Και τότε θα γίνει το θαύμα. Ήρθε συκοφαντία στο σπίτι μας, στον εαυτό μας, στους οικείους μας; Να κοιτάξουμε να δούμε τον άγιο Νεκτάριο. 

Απόσπασμα κηρύγματος Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Μόρφου κ. Νεοφύτου από τη Θεία Λειτουργία  της εορτής του οσίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή, που τελέστηκε στην ομώνυμη πανηγυρίζουσα ιερά μονή στο χωριό Καλοπαναγιώτης, (04.10.2018)