Πώς αντιμετωπίζουμε τον φόβο και τα καθημερινά προβλήματα

Ας αναλογιστούμε όλοι εμείς, που πηγαίνομε Εκκλησία. Δεν λέω γι’ αυτούς που δεν πηγαίνουν. Εμείς που πηγαίνομε αν ο καθένας μας, έλεγε κάθε μέρα τους Χαιρετισμούς. Τί θα είμαστε σαν τόπος; Σαν Ορθόδοξο γένος; Τώρα, είμαστε ένα γένος που κλαψουρίζει, που φοβάται, που φοβάται… Που φοβάται έναν Ερντογάν που ετοιμάζεται ο Θεός να τον ρίξει μαζί με την αλαζονεία του, και να φέρει άλλους οι οποίοι θα είναι τυχάρπαστοι ερασιτέχνες ταχυδακτυλουργοί, για να οδηγήσουν τη χώρα τους, δυστυχώς, στη διάλυση… Και εμείς, να φοβόμαστε αυτά! Και η μόνη μας έγνοια  είναι να πολιτικολογούμε, να μιλούμε για τα χρήματά μας, για τες βροχές, τον καιρό… Και δεν έχομε έγνοια για την ψυχή μας «τν θάνατον»… «τν νον» μας, «τς φρένας» μας, «τν καρδίαν» μας την ακάθαρτη να την καθαρίσομε, και οι Χαιρετισμοί, είναι ένας τρόπος καθαριότητας της καρδίας. 

Θέλετε ακόμα έναν άλλο να σας πω, που με έμαθαν και μένα οι άγιοι Γέροντές μου; Δεν θέλετε να διαβάζετε κάθε μέρα τους Χαιρετισμούς; Διαβάζετε το Ευαγγέλιο… και μαζί με το Ευαγγέλιο, πολύ δυνατό είναι να διαβάζουμε και το Ψαλτήρι καθημερινά. Ένα δυο κεφάλαια από το Ψαλτήρι. Το Ψαλτήρι είναι μάθημα μετανοίας. Και έτσι σιγά-σιγά μαζεύεται ο νους. Οι φρένες μας, δεν σχίζονται, αλλά ενοποιούνται. Δεν έχει δικαιώματα εις την ψυχή μας, « φθορέας τν φρενν» ο διάβολος, γιατί τον καταργεί αυτή που εγέννησε «τν γνείαν», την «καθαρότηταν» δηλαδή η  Παναγία μας. 

Εύχομαι, αυτήν την Κυρία των αγγέλων, «τν τιμιωτέραν τν Χερουβεμ κα νδοξοτέραν συγκρίτως τν Σεραφείμ», να την αξιοποιήσουμε…Ειδικά αυτές τις σημαντικότατες ημέρες της Σαρακοστής, της Μεγάλης Εβδομάδος, της Διακαινησίμου που έρχεται η μεγάλη χαρά της Αναστάσεως, αλλά και ολόχρονα… Και με αυτό τον τρόπο, θα έχομε την χαρά της Κεχαριτωμένης, όπως γράφει στην τοιχογραφία της Παναγίας της Αρακιώτισσας. 

Απόσπασμα κηρύγματος Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Μόρφου κ. Νεοφύτου από την Ακολουθία της Δ΄ Στάσεως των Χαιρετισμών της Υπεραγίας Θεοτόκου, που τελέσθηκε στην ιερά μονή Παναγίας του Άρακα στην κοινότητα Λαγουδερά (05.04.2019)