Πάτερ μου να έχεις έγνοια τη μαθητεία της χάριτος και τότε θα είσαι χαριτωμένος πρεσβύτερος και θα μπορείς να συνομιλείς με όποια γλώσσα θέλεις, ουχί των φιλολόγων, ουχί των ακαδημαϊκών θεολόγων αλλά αυτών που γνωρίζουν την εμπειρία της προσευχής, της μετάνοιας και των λειτουργικών μυστηρίων, αυτή τη γλώσσα να μάθεις.
Τα αρχαία ελληνικά θα μας χρειαστούν όταν θα πραγματοποιηθεί η προφητεία του αγίου Παϊσίου, που είπε, ότι θα ᾿ρθει η εποχή που όλοι θα μαθαίνουν αρχαία ελληνικά, όχι επειδή θα τα έχει ανάγκη η Εκκλησία, αλλά θα τα έχει ανάγκη η σύγχρονη επιστήμη της πληροφορικής, την οποίαν επίσης καλώς κατέχεις.
Θα έχει τέτοια διευρυμένη γνώση ο μελλοντικός ηλεκτρονικός υπολογιστής, που η μόνη μνήμη που θα δέχεται πρέπει να είναι πλούσια, ακριβής, σοφή αλλά και σαφής δηλαδή το σοφόν να είναι σαφές και αυτό μόνο στη διαχρονική γλώσσα της ελληνικής συναντάται.
Μέχρι τότε όμως, να καταλάβομε τα οχυρά της μετανοίας, της προσευχής και της έλευσης και αποδημίας της Θείας Χάριτος, τότε θα ᾿σαι παπάς. Όταν θα μιλάς με την κοτζιάκαρη (γριά) και θα μάθεις τις δικές της συχνότητες, τις οποίες εμείς οι περισπούδαστοι πολλές φορές αγνοούμε αφού αυτές είναι οι συχνότητες του ουρανού, και είναι οι συχνότητες της αγάπης της θυσιαστικής.
Απόσπασμα λόγου Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Μόρφου κ. Νεοφύτου κατά τη χειροτονία του διακόνου Σταύρου Λαού σε πρεσβύτερο στον ιερό ναό Οσίων Βαρνάβα και Ιλαρίωνος (10.11.2019).