Προφητεία του μακαριστού πατρός Ιωάννου Ρωμανίδου για το Ισλάμ

Εις μνημόσυνο αιώνιο του μακαριστού πατρός Ιωάννου Ρωμανίδου, του μεγαλύτερου Ορθόδοξου Θεολόγου του 20ού αι., που εκοιμήθη την 1η Νοεμβρίου 2001.

Ο μακαριστός π. Ιωάννης Ρωμανίδης

Η μεγάλη αγάπη του πατρός Ιωάννη ήταν η ιστορία. Ο ίδιος θεωρούσε  τον εαυτό του  περισσότερο  ως  ιστορικό παρά ως θεολόγο, μάλιστα, συχνά έλεγε ότι είναι ιστορικός και τόνιζε ότι δεν μπορείς να μάθεις Ορθόδοξη θεολογία εάν δεν γνωρίζεις πολύ καλά την ιστορία των δυτικών, των ανατολικών, και κυρίως  του Ισλάμ. Και το έλεγε αυτό, πριν το Ισλάμ γίνει απειλή, φόβος και τρόμος για την Ευρώπη και την Αμερική αφού εκοιμήθη το 2001. Σκεφτείτε ακόμα, πόσο μπροστά από την εποχή του ήταν αυτός ο άνθρωπος, όταν το 1955 εξεπόνησε την μεταπτυχιακή του διπλωματική εργασία με θέμα το Ισλάμ και αυτό επειδή  από πολύ νωρίς αντιλήφθηκε ότι το Ισλάμ ανεβαίνει διότι κατεβαίνει ο δυτικός Χριστιανισμός και θα διεκδικήσει να τον αντικαταστήσει. 

Ἡ φωτογραφία τῆς Γερόντισσας Εὐλαμπίας δόθηκε στὸν Μητροπολίτη Μόρφου κ. Νεόφυτο ἀπὸ τὴν ἱερὰ μονὴ Ἁγίου Ἰωάννου τοῦ Θεολόγου στὴ Σουρωτή, τὴ μονὴ τῆς μετανοίας τῆς Γερόντισσας, ποὺ πνευματικό της καθοδηγητὴ εἶχε τὸν ὅσιο Παΐσιο τὸν Ἁγιορείτη.

Αυτό το βλέπουμε σήμερα να συμβαίνει στις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης και της Αμερικής που γέμισαν τζαμιά επειδή ο δυτικός Χριστιανισμός αποδείχτηκε ψεύτικος και οι νέοι άνθρωποι σου λένε, τί να πάω σ᾿ αυτή την ψευτιά σ’ αυτή την κοροϊδία. Το ζήτημα είναι ότι όταν δεν υπάρχει δίπλα σε αυτούς τους νέους  ζωντανή Ορθοδοξία δηλαδή ένας παπάς, μια γιαγιά που να έχει το πνεύμα της Ευλαμπίας (μητέρα πατρός Ιωάννη Ρωμανίδη), πού θα πάει ο νέος. Ή στον γκουρού ή στον χότζα ή στον μάγο διότι η ψυχή εκ φύσεως αναζητά πνευματική εμπειρία και αν δεν υπάρχει ένας Ορθόδοξος πνευματικός χώρος να της δώσει την εμπειρία του Αγίου Πνεύματος, θα πάει αναπόφευκτα στις διάφορες θανατηφόρες μεταφυσικές των δαιμονικών πνευμάτων. Και επειδή στην εποχή μας υπάρχει μία έξαρση ποικίλων θανατηφόρων μεταφυσικών προτάσεων, υποκινούμενων από τη νέα τάξη πραγμάτων, όλο και περισσότεροι άνθρωποι, ειδικότερα νέοι, στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από την ανιαρή και κουρασμένη από τα πάθη ζωή τους πέφτουν ανυποψίαστοι στην παγίδα διαφόρων μεταφυσικών, που τους υπόσχονται τάχατε μίαν ανώτερη ζωή, γεμάτη όμως δαιμονικό σκοτισμό και όχι φωτισμό. 

Απόσπασμα από ομιλία του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Μόρφου κ. Νεοφύτου με θέμα «Ο π. Ιωάννης Ρωμανίδης ένας σύγχρονος Καππαδόκης Θεολόγος και σύγχρονοι εμπειρικοί Θεολόγοι» στο πλαίσιο εκδήλωσης με αφορμή την εορτή των Τριών Ιεραρχών που οργάνωσε η Ι. Μ. Λεμεσού (31.1.17).