Ψήφος μετά Φόβου Θεού, Πίστεως και Αγάπης

Πρωτοπρεσβυτέρου Μιχαήλ Νικολάου

Λίγες μόνο ώρες μας χωρίζουν από τις επικείμενες Αρχιεπισκοπικές εκλογές, κατά τις οποίες, όπως προνοείται στο καταστατικό της Εκκλησίας της Κύπρου, κλήρος και λαός θα οδηγήσουν και θα προτείνουν με την ψήφο τους, τους τρείς πρώτους ιεράρχες σε ψήφους, ενώπιον της Ιεράς Συνόδου με σκοπό την τελική εκλογή και ανάδειξη του νέου Αρχιεπισκόπου της Κύπρου μας.

Αισθανόμενοι λοιπόν την αξία που έχει για την Εκκλησίας μας, αυτή η θέση του προκαθημένου της, αλλά και την σοβαρότητα που έχει η συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία, η οποία θα καθορίσει εν πολλοίς την γραμμή και την βάση πάνω στην οποία θα πορευθεί η διοίκηση της Εκκλησίας μας για τα επόμενα χρόνια, θα θέλαμε να προτρέψουμε όλους ανεξαιρέτως τους πιστούς της ενορίας μας, να προσέλθουν για να ασκήσουν μετά πολλής προσοχής και αλλά και πολλής προσευχής, το εκλογικό τους δικαίωμα. Ένα  δικαίωμα που αποδίδει στον καθένα από εμάς σημαντική τιμή από την Εκκλησία και η αποδοχή αυτής της πρόσκλησης εκ μέρους μας, θεωρείται και ένα είδος σεβασμού και υπακοής στους θεσμούς και στους κανόνες της. Η άρνηση μας να προσέλθουμε στις κάλπες, είτε από αδιαφορία, είτε από απαξίωση, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί. Αν αγαπούμε αυτό τον τόπο και πονούμε για το μέλλον του, θα πρέπει με υπευθυνότητα να συμβάλουμε για την πρόοδο του, αποτρέποντας ίσως κινδύνους που διαφαίνονται. Αν υπάρχει η αίσθηση από κάποιους ότι δεν υπάρχει κάποιος από τους υποψήφιους να τους αναπαύει και να τους ικανοποιεί, αυτό θα πρέπει σίγουρα να προκαλέσει σε όλους μας την συντριβή ενώπιον του Θεού και την ταπείνωση για τις αμαρτίες μας για  το που καταντήσαμε ο καθένας ξεχωριστά άλλα και η κοινωνία γενικότερα. Από την άλλη αν αισθανόμαστε ότι είναι όλοι αξιόλογοι, θα πρέπει να αναλογιστούμε ποιος άραγε θα μπορεί καλύτερα ως καταλληλότερος, πιο ώριμος πνευματικά και πιο ικανός διοικητικά και να αναλάβει αυτή την τόσο σημαντική θέση και να ζητήσουμε για τον σκοπό  αυτό και την φώτιση του Θεού.

Σίγουρα η επιλογή του καθενός είναι απόλυτα σεβαστή. Όπως απόλυτα σεβαστό θα πρέπει να είναι το αποτέλεσμα των εκλογών αλλά και η μετέπειτα ανάδειξη του Αρχιεπισκόπου από τα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Εμείς χωρίς οπωσδήποτε να θέλουμε να επηρεάσουμε τον οποιοδήποτε και χωρίς βέβαια να έχουμε ως σκοπό μας την αλίευση ψήφων για τον οποιονδήποτε υποψήφιο, έχουμε έντονη την ανάγκη να εναποθέσουμε στην αγάπη σας την μαρτυρία που επιβάλει η μακρόχρονη εμπειρία μας, κοντά στον δικό μας ποιμενάρχη τον Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτο. Τα όσα ζήσαμε μαζί του όλα αυτά τα χρόνια, μας προσφέρουν χωρίς αμφιβολία την βεβαιότητα για την καταλληλότητα του στη θέση του προκαθημένου της Κύπρου. Ο Θείος φωτισμός που εκπέμπει ως αποτέλεσμα της Αγιοπνευματικής του κατάρτισης, η πατερική ορθόδοξη παράδοση που κουβαλά μέσα από την σχέση του με αγιασμένες μορφές αλλά και η πατερική γραμμή του, στον καθημερινό του λόγο και στο  ποιμαντικό του έργο. Tο λειτουργικό του ήθος που εκφράζει, η αναλλοίωτη, σε σχέση με την ανέλιξη του ως επίσκοπος, ιδιότητα του ως μοναχός που εκφράζεται και με την ανάπτυξη μοναστικών κέντρων στα όρια της Μητροπόλεως του και η φροντίδα του για την εύρυθμη λειτουργία τους. H μεγάλη και σημαντική ακαδημαϊκή του μόρφωση, η αγάπη του για την Κύπρο μας και η βαθιά γνώση της ιστορίας της. H μέριμνα του για την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας, που εκφράστηκε μέσα από τις αναρίθμητες συντηρήσεις Ναών, μνημείων και κειμηλίων. H μεγάλη του ευαισθησία και αγάπη για την Εκκλησιαστική τέχνη και η μέριμνά του ώστε όλα τα σύγχρονα έργα και εκδηλώσεις της Εκκλησίας να γίνονται με απόλυτο σεβασμό προς αυτήν. H φροντίδα του για την προβολή και την εκμάθηση του πολιτισμού της Ρωμιοσύνης  που κουβαλούμε σαν λαός, μέσα από πολιτιστικές δραστηριότητες (μουσική, τραγούδι, χορούς κ.τ.λ) , η επαγρύπνηση που δείχνει σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος προβάλλοντας και καλλιεργώντας νέα περιβαλλοντικά προγράμματα . Ο δυναμισμός του χαρακτήρα του και η τόλμη να λέει πάντα τα πράγματα με το όνομα τους, χωρίς προσαρμογές στα θέλω του κόσμου με ιδιοτελή κίνητρα. Το αυθόρμητο του χαρακτήρα του που τον προστατεύει από υποκριτικά σύνδρομα, αλλά και τέλος η απλή καταδεκτική προσέγγιση του για τους απλούς ανθρώπους  καθημερινά, μας κάνουν να πιστεύουμε ότι η ανέλιξη του σε Αρχιεπίσκοπο Κύπρου θα έχει πολλαπλά οφέλη για την Εκκλησία της Κύπρου μας και ευρύτερα στην κοινωνία του τόπου μας.

Οπωσδήποτε η επιλογή και η απόφαση ανήκει στον καθένα μας. Και αυτό που θα αποφασίσει ο λαός αλλά και αργότερα η Ιερά Σύνοδος θα είναι απόλυτα σεβαστό από όλους μας. Αυτό που παρακαλούμε τον Θεό, είναι να αναδείξει τον καταλληλότερο υπό τις περιστάσεις ιεράρχη, με σκοπό την κοινωνική αλλά κυρίως την πνευματική προκοπή του ευλογημένου λαού της Κύπρου. Ευχόμαστε και προσευχόμαστε να αναδειχθεί εκείνος που πρώτα απ’ όλα και πάνω από όλα  θα έχει ως μέλημα και σκοπό του να ορθοτομεί τον Λόγο της Αληθείας του Χριστού μας, να βγάζει τον άνθρωπο από το σκοτάδι της πλάνης του διαβόλου και να τον οδηγεί στο Φώς του Χριστού, δίνοντας στους ανθρώπους την ελπίδα και την προσδοκία της αιώνιας ζωής και την χαρά της Αναστάσεως . Ας γίνει από όλους μας αυτή η ευχή, εντατική προσευχή  αυτές τις μέρες και με γνώμονα την καθαρή  μας συνείδηση, αυτόν τον εσωτερικό κριτή του ανθρώπου που μας χάρισε ο Θεός,  να προσέλθουμε να ψηφίσουμε τον νέο μας Αρχιεπίσκοπο την ερχομένη Κυριακή μετά φόβου Θεού Πίστεως και Αγάπης Χριστού.

Πρωτοπρεσβύτερος Μιχαήλ Νικολάου, εφημέριος Ιερού Ναού Οσίων Βαρνάβα και Ιλαρίωνος (Περιστερώνα – Μόρφου)