Μηνύματα φίλων τοῦ Μητροπολίτη Μόρφου μετὰ τὶς πρόσφατες ἀρχιεπισκοπικὲς ἐκλογές, ποὺ ξέρουν νὰ διαβάζουν ὀρθόδοξα τὰ γεγονότα

Ολοκληρώθηκε λοιπόν την παρελθούσα Κυριακή η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη τριπροσώπου για τον αρχιεπισκοπικό θώκο στην Εκκλησία της Κύπρου. Τίθενται λοιπόν από την πλευρά όλων ημών του χριστεπωνύμου πληρώματος δηλαδή, ορισμένα ερωτήματα προς κάποιους από τους ιεράρχες.

Είστε ευχαριστημένοι άγιοι αρχιερείς, ειδικά εσείς που κάνατε προεκλογικό αγώνα με αφίσες και ολοσέλιδες διαφημίσεις στις εφημερίδες; Πετάξατε ένα σωρό λεφτά παραμονές Χριστουγέννων, τα οποία χρήματα μπορούσαν να δοθούν ελεημοσύνη και να βοηθηθούν εμπερίστατοι συνάνθρωποι μας.

Κάποιοι άλλοι μοίραζαν «τσιεκούθκια»* σε σωματεία και συλλόγους για να τύχουν εύνοιας των μελών τους. Το αυτό ερώτημα και σ’ αυτούς; Είστε ευχαριστημένοι;

Ένας άλλος ευλογούσε γατάκια και σκυλάκια προς τέρψιν του κόμματος των ζώων λέει και του προέδρου του και άπαντες χαμογελούσαν ικανοποιημένοι ανήμερα του Αγίου Μοδέστου.
Τώρα είστε ευχαριστημένοι Πανιερώτατε;

Συνέβησαν πολλά άτοπα και θλιβερά με ανθρώπους του λεγομένου υποκόσμου να κοσμούν επιτελεία υποψηφίων και να πετυχαίνουν ανάλογα αποτελέσματα κυρίως σε χωριά της επαρχίας Λευκωσίας. Δεν έχω κουράγια να ρωτήσω ξανά..

Ένα ερώτημα προς άπασαν την Ιερά Σύνοδο. Στο χωριό μου λέγανε μια παροιμία κάποτε. «Τα έξοδα του γάμου η νύφη εν τα αξίζει.» Η όλη αυτή υπόθεση να καταλήξει να έχει συμμετοχή του λαού με 30% μόνο δεν πρέπει να σας προβληματίσει;

Και κάτι τελευταίο προς τους ιερείς της Λευκωσίας, είκοσι οκτώ στον αριθμό που με δημόσια δήλωση τους ανέφεραν ότι μόνο ο Μητροπολίτης Λεμεσού μπορεί να συσπειρώσει τους πιστούς ως Αρχιεπίσκοπος εθνάρχης κ.λ.π. Εσείς άγιοι πρεσβύτεροι δεν μπορέσατε να εμπνεύσετε oύτε το 27% του ποιμνίου σας να ψηφίσει -τόση ήταν η συμμετοχή στην Λευκωσία- κι έχετε την ψευδαίσθηση ότι μπορείτε να υποδείξετε στο κόσμο τι πρέπει να κάνει;

Στα συμπεράσματα τώρα αυτό που ξεχωρίζει είναι η ανέλπιστη δεύτερη θέση για τον Μητροπολίτη Πάφου, η απουσία στοιχειώδους στρατηγικής από τον Λεμεσού Αθανάσιο και τα απολύτως αξιοπρεπή ποσοστά των Μόρφου και Κωνσταντίας.

Η περιβόητη εμπλοκή του Οικουμενικού Πατριαρχείου τώρα θα υπάρξει. Εντολοδόχοι του Φαναρίου οι γνωστοί στην Πατριαρχική αυλή Μητροπολίτες Κυρηνείας και Κωνσταντίας. Υπολογίζεται ότι έτσι ο τοποτηρητής Πάφου Γεώργιος εξασφαλίζει εννέα από τους συνολικά δεκαέξι ψήφους της Ιεράς συνόδου και θα εκλεγεί αρχιεπίσκοπος.

Αυτά βέβαια πρώτα ο Θεός θα τα σχολιάσουμε μετά την εκλογή που αναμένεται λίγες μέρες πριν την Πρωτοχρονιά του 2023.

Ευλογημένα Χριστούγεννα σε όλους.

Ονησίφορος Ιακώβου, 21/12/2022
συνταξιούχος
εκ Λευκονίκου
και νυν εις Λάρνακα

«τσιεκούθκια»* είναι οι επιταγές

για τους εν Ελλάδι αδελφούς αν δεν το κατάλαβαν


Πανιερώτατε,

Έχοντας πενιχρά μέσα και ως αντιπάλους οικονομικά μεγαθήρια ( Μονή Κύκκου και Μονή Βατοπεδίου) επετύχατε να λάβετε 10 τοις εκατό σε μια εκλογή με μικρή συμμετοχή, όπου η σημασία των μηχανισμών εκλογικής επιρροής μεγεθύνεται. Συγχρόνως τα ΜΜΕ ήσαν όλα εχθρικά απέναντι σας. Πρόκειται κυριολεκτικά για θαύμα. Σας συγχαίρω και ελπίζω με τη βοήθεια του Θεού και τη Θέληση του Λαού να λάβετε στο μέλλον πιο ευθυνοφόρες θέσεις εντός της Εκκλησίας, ώστε να βοηθηθεί η Ορθοδοξία και Ο Ελληνισμός.

Σάββας Ιωακειμίδης, 21/12/2022


Στον άνθρωπο δόθηκε από το Θεό το μέγα δώρο της κρίσης. Άρα αν αφαιρέσουμε την ορθόδοξη κρίση από αυτές τις αρχιεπισκοπικές εκλογές και αφήσουμε μόνο τις εγκεφαλικές αναλύσεις, τότε ας δοθεί στον λαό η απόλυτη εξουσία (αφού ισχύει η ρήση «φωνή λαού οργή Θεού»), και να γίνει η εκλογή του αρχιεπίσκοπου σε διαδικασία δεύτερου γύρου από τον λαό με ανθυποψηφίους του δυο πρώτους: Πάφου Γεωργίου και Λεμεσού Αθανάσιο.  Έχουν τα κότσια αυτοί που θεωρούν ότι έχουν πλειοψηφία με το 35%  να αναμετρηθούν με το 30% του λαού;

Ι.Κ., 21/12/2022


Εδώ και καιρό έγινε προετοιμασία των οπαδών του μητροπολίτη Λεμεσού ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η ψήφος του λαού καταπατώντας τους κανονισμούς του καταστατικού χάρτη της εκκλησίας. Διερωτήθηκε ο  Μητροπολίτης Λεμεσού πως θα χειριστεί τους ανθρώπους που τώρα χειραγωγεί με συναισθηματικό και ψυχολογικό τρόπο, όταν θα ζητούν το ανάλογο αντίκρισμα των προεκλογικών του σκοπιμοτήτων; Θεός φυλάξει αλλά δύο φορές ξεγελασμένοι άνθρωποι δεν θα μαζεύονται με πνευματικές θεωρίες αλλά ούτε και με γλυκούτσικες αγαπολογίες. Πέραν τούτου είναι εμφανές ότι δεν λέει όλη την αλήθεια ό,τι είναι πρώτος στη ψηφοφορία επειδή έχει τη μεγαλύτερη μητροπολιτική περιφέρεια της Κύπρου με 147000 ψηφοφόρους! Αλλά το χειρότερο απ’ όλα είναι που αμφισβητεί τον καταστατικό χάρτη και μια πλήρη Σύνοδο και κατ’ επέκταση καταργεί το μεγαλύτερο έργο του μακαριστού  Αρχιεπισκόπου κυρού Χρυσοστόμου Β΄, που  κατάφερε να συστήσει μια πλήρη Σύνοδο μετά από αιώνες! Στην ουσία καταργεί το Άγιο Πνεύμα που είναι παρών σε μια πλήρη Σύνοδο.

Δ.Α., 21/12/2022


Το παράξενο θα ήταν αυτός ο λαός της Κύπρου να δει καθαρά και να ψηφίσει τον κατάλληλο. Δεν μας αξίζει ένας Μόρφου Αρχιεπίσκοπος. Πολύ καλό για να είναι αληθινό.. Όμως, ο Θεός φυλάγει τα καλά για το μέλλον.

Χάσατε τον πατέρα σας και γίνατε πατέρας χιλιάδων ανθρώπων. Χάσατε το σπίτι σας και οδηγείτε ψυχές στον οίκο του Θεού. Γνωρίσατε Αγίους και τους φέρνετε κοντά μας. Στην εποχή του χάους και της σύγχυσης δε φοβάστε να δείξετε την αλήθεια με λόγια μα και πράξεις. Άγιε Πατέρα να σας έχει ο Θεός καλά.

Γ.Τ., 21/12/2022


Χθες με πήρε ένας καλός φίλος  λέγοντας μου ότι ήρθε η ώρα η Εκκλησία Κύπρου να αλλάξει πλεύση… Να την αναλάβει ένας αρχιεπίσκοπος πνευματικός, μειλίχιος ήσυχος που να τον απασχολούν πνευματικά θέματα, ο μοναχισμός  κ.λπ. Τον άκουσα με προσοχή, γιατί αυτά που μου έλεγε μου τα είπαν κι άλλοι πολλοί αυτές τις δύο μέρες. Οπότε αφού τελείωσε του λέω: Άκουσε να δεις. Το πρόβλημα της Κύπρου σήμερα, και όλου του κόσμου δεν είναι η πνευματικότητα και ο μοναχισμός, αλλά η Νέα Τάξη Πραγμάτων που έχει εισδύσει μέσα στα σπίτια μας και μέσα στη ζωή μας. Όποιος Ορθόδοξος Επίσκοπος, ιερέας και πιστός δεν το έχει καταλάβει αυτό κάνει μεσάνυχτα… Καληνύχτα…

Α.Κ., 20/12/2022


Αυτές τις κρίσιμες για την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου στιγμές, πολλοί Κύπριοι πιστοί διερωτούνται κατά πόσον ο Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος είναι και αυτός ακόλουθος και μέτοχος της Νέας Τάξης Πραγμάτων. Έχω την αίσθηση ότι δεν είναι. Αυτός είναι της παλαιάς τάξης της Εκκλησίας Κύπρου, μιας τάξης ίσως και προ του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ´. Είναι άνθρωπος, που θα θελήσει να κινηθεί στα χνάρια του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β´, χωρίς να αναταράξει τα της Εκκλησίας Κύπρου.

20/12/2022


Ἄντε, νά τελειώνει λοιπόν καί τό παραμύθι γιά ὅσους διατείνονταν ὅτι βασική αἰτία γιά τά χάλια τῆς Ἱεραρχίας μας εἶναι ὅτι δέν συμμετέχει ὁ λαός στήν ἐκλογή τους. Τό (δυστυχῶς ἀναμενόμενο γιά ἐμᾶς) ἀποτέλεσμα καί τό 3% πού ἔλαβε ὁ εἰκονιζόμενος ἱεράρχης ἐπί τοῦ συνολικοῦ ἐκλογικοῦ σώματος (τόσο εἶναι τό σχεδόν 10% πού πῆρε ἐπί τοῦ 30% πού προσῆλθε συνολικά στήν Κύπρο γιά νά ψηφίσει) ἀποτελεῖ κόλαφο γιά τά χάλια μας, τώρα πού ἀποτολμήσαμε νά κοιταχτοῦμε στόν καθρέφτη καί γιά μία φορά ἀκόμη «ἐζυγίσθημεν, ἐμετρήθημεν καί εὑρέθημεν ἐλλιπεῖς».

Καί ἐπειδή θά βγοῦν πάλι καί μερικοί πού θά γκρινιάξουν καί γιά τόν Μόρφου, δέν θά ἐπαναλάβω μόνο ὅτι εἶναι μακράν ὅτι καλύτερο διαθέτουμε συνολικά σέ Ἕλληνα ἱεράρχη (μαζί μέ τόν Κυθήρων Σεραφείμ), ἀλλά θά καταθέσω καί τήν ἀπόλυτη βεβαιότητά μου ὅτι καί καλύτερος νά ὑπῆρχε, ἀκόμη λιγότερες ψήφους θά ἔπαιρνε. Καί τό ἴδιο φυσικά δέν ἰσχύει μόνο στήν Κύπρο, ἀλλά καί στόν ἑλλαδικό χῶρο, ὅπου πραγματικά μέ τρόμο (καί πολλά κιλά παγωμένου ἱδρώτα) ἀναλογίζομαι ποιούς καί μέ ποιά κριτήρια θά ὑπερψήφιζε ὁ κόσμος, ἐάν ἐφαρμοζόταν καί ἐδῶ ἡ λαϊκή ψῆφος.

Καλή λοιπόν ἡ ἐκλογή ἐπισκόπων καί ἀρχιεπισκόπων «ψήφῳ κλήρου καί λαοῦ», ἀλλά τό θέμα εἶναι ἀπό ποιόν ἀκριβῶς κλῆρο καί ἀπό ποιόν ἀκριβῶς λαό. Ἀπό ἕνα λαό σέ τέτοια παρακμή καί ἀποστασία καί ὅπου – ἀκόμη καί ὡς πρός τό κομμάτι πού αὐτοπροσδιορίζεται ὡς «πιστό» – συναντᾶς τόση ἐκκοσμίκευση, τόση κακοδοξία καί τόση ἄγνοια καί ἀκατήχητη θολούρα, ἄραγε «δύναταί τι ἀγαθόν εἶναι»; Μόνο τήν ἐπανεπιβεβαίωση τῆς κατάντιας μπορεῖς νά περιμένεις. Καί ὄντως αὐτό ἀκριβῶς εἴδαμε. «Μενέ θεκέλ φαρές» ἑπομένως, γιά μία ἀκόμη φορά…

Νεκτάριος Δαπέργολας, 20/12/2022


«Ὅταν θὰ καταλάβουν οἱ παπάδες τῆς Ἐκκλησίας καὶ ὁ κόσμος τί κόλπον τοὺς ἐπαῖξαν, θὰ σαλτάρουν! Ὅσοι ἐψηφίσαν Λεμεσοῦ καὶ Ἡσαΐαν, εἶναι σὰν νὰ ἐψηφίσαν τὸν Πάφου, ἀλλὰ ἀκόμα δὲν τὸ ἐσυνειδητοποίησαν. Ἀφῆκαν τὸν Μόρφου ἔξω, γιὰ νὰ ἁλωνίζει ἡ Νέα Τάξη Πραγμάτων… Θὰ τὸ καταλάβουν σύντομα τί σκευωρία παίχτηκε… Ὁ Μητροπολίτης Μόρφου σώθηκε γιατὶ δὲν βγῆκε στὸ Τριπρόσωπο. Ἐὰν ἔμπαινε στὸ Τριπρόσωπο, ποιούς Χριστιανοὺς —ποιμένες καὶ ποίμνιο— θὰ ἐκαλεῖτο νὰ καθοδηγήσει ὡς Ἀρχιεπίσκοπος; Αὐτούς, ποὺ δὲν θέλουν νὰ καθοδηγηθοῦν σωστά;»

20/12/2022