Προφητείες και ψέματα

Εξ αφορμής αναφοράς του Σεβ. Λεμεσού στα περί προφητειών των ημέρων μας

Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου

Δεν είναι φρόνιμο να σχολιάσουμε τα λεγόμενα του Σεβ. Λεμεσού, από τη σχετική ομιλία του στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στα πλαίσια των Δημητρίων, τη στιγμή που δεν γνωρίζουμε τα των επισκέψεών του με τον Κύπριο Ιεράρχη που αναφέρει, ούτε και αν ο Ιεράρχης στον οποίον αναφέρεται  είδε και κατ’ ιδίαν τον Άγιο ή αν επισκέφθηκε και άλλες φορές τον Άγιο Παΐσιο μόνος του, κάτι που είναι πολύ πιθανό.


Ούτε θα ήταν φρόνιμο να αναφερθώ στα λεγόμενα του Ιεράρχη στον οποίο αναφέρεται ο Σεβ. Λεμεσού, καθότι δεν έχω ακούσει τις ομιλίες του αυτές.  Οι τίτλοι των ομιλιών του που κάποτε βλέπω στο διαδίκτυο δεν αρκούν.  Να αναφέρω επίσης ότι σε ερμηνευτικές προσεγγίσεις που αφορούν τέτοια θέματα, πρέπει να είναι κανείς πολύ φειδωλός;  Ο Ιεράρχης αυτός το γνωρίζει καλύτερα από μένα. 

Εκείνο που λυπεί ιδιαίτερα στο δημοσίευμα τούτο, είναι ο χαρακτηρισμός, ‘’όλα είναι ψέματα’’, ο οποίος θέτει σε άλλη βάση τον σχολιασμό του.  Άλλο είναι να πει κανείς έχει λάθος και άλλο ότι όλα είναι ψέματα.  Αυτό κατ’ ουσία  δεν χαρακτηρίζει μόνο τα λεγόμενα αλλά και τον Ιεράρχη αυτόν.

Πρόσφατα σε άρθρο στις 26/10/20023, στην ιστοσελίδα sigmalive.com, το οποίο τιτλοφορείτο ‘’Λεμεσού : «Ο Παΐσιος δεν είπε ποτέ αυτά που λέει αδελφός…Ψέματα όλα», ανεφέροντο μεταξύ άλλων τα εξής :   «…ακούω και εγώ πολλά και διάφορα που είπε ο Πάτερ Παΐσιος και πολλοί που τον είδαν και τους είπε.  Σας ομολογώ ότι δεν είπε τίποτα απ’ όλα αυτά που λένε.  Το λέω με πάσα ευθύνη και ειλικρίνεια.  Με όλη τη δύναμη της ειλικρίνειας από την αρχιερατική μου υπόσταση.  Εγώ έζησα 16 χρόνια με τον Γέροντα αυτόν.  Με έναν συγκεκριμένο αδελφό ο οποίος λέει κάθε λίγο ‘μου είπε ο γέρο Παΐσιος…μου είπε…’ δεν του είπε ποτέ αυτά τα πράγματα.  Ήμουν μαζί του όταν τον είδε.  Εγώ τον πήγα εκεί. Ήμουν πάντα παρών.  Δεν είπε τίποτα απ’ όλα αυτά ο Γέρων Παΐσιος.  Τίποτε απ’ όλα αυτά δεν είπε’’.

Δεν θα σχολιάσουμε λοιπόν την ομιλία αυτή του Σεβ. Λεμεσού, αλλά θα λάβουμε αφορμή από αυτή, για να σχολιάσουμε ένα πολύ σοβαρό θέμα, το οποίο έχει λάβει μεγάλη εκτροπή και έχει καταντήσει διαδικτυακό παίγνιο. 

Όλοι γνωρίζουμε την ακατάσχετη ‘’προφητολογία’’ κάποιων στο διαδίκτυο.  Και δεν εννοώ μόνο αυτών που προβαίνουν σε ερμηνευτικές προσεγγίσεις, που συχνά αντικρούονται μεταξύ τους, προκαλώντας σύγχυση και σκανδαλισμό, αλλά αυτών που παρουσιάζουν τα λεγόμενά τους ως ‘’προφητείες’’.

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, γινόμαστε μάρτυρες των λεγομένων ‘’προφητειών’’ του γέροντος Ιωσήφ Βατοπαιδινού.  Το διαδίκτυο κατακλύζεται από τις λεγόμενες ‘’προφητείες’’ του π. Ιωσήφ Βατοπαιδινού και κανείς δεν ομιλεί. 

Από το έτος 1980, η φοιτητική μας νεότητα, σημαδεύτηκε από τον φόβο, εξ αιτίας των ‘’προλεγομένων’’ του γέροντος αυτού για μεγάλα δεινά στην Κύπρο. Το ‘’φύγετε από την Κύπρο να γλυτώσετε’’, δεν το ακούσαμε μόνο μια φορά. 

Φίλος διηγείτο αυτό που συμβούλεψε φοιτητή ο Γέροντας Γεώργιος Καψάνης, όταν του ανέφερε ότι είχε σκοπό να επισκεφθεί τον π. Ιωσήφ.  Η απάντησή του ήταν, ‘’μην πας παιδί μου σ’ αυτόν, αυτός όλο λέει πως θα γίνουν και τίποτα δεν γίνεται’’. 

Αυτό το ζήσαμε για πολλά χρόνια. Οι «ακοές πολέμων» (1981, 1985, 1993, 1998) από τον π. Ιωσήφ Βατοπαιδινό, που ποτέ δεν πραγματοποιήθηκαν, ακόμα προκαλούν λύπη και πρέπει να προβληματίζουν. Σχετικό  φυλλάδιο κυκλοφόρησε το έτος 1985 με επίτιτλο Ιερά Μονή Βατοπαιδίου. 

Όταν ήταν Ηγούμενος του Τιμίου Σταυρού της Μίνθης, ο π. Ιωσήφ Βατοπαιδινός στην Μητροπολιτική περιφέρεια Πάφου, τρομοκρατούσε τον κόσμο με τις καλούμενες «προφητείες» του, περί πολέμου με ημερολογιακή τοποθέτηση στις 7 Ιουλίου 1999.  Ακολούθως επειδή ο πόλεμος δεν πραγματοποιήθηκε, η ημερομηνία μετετέθη στις 14 Αυγούστου 1999 και όταν και πάλι δεν πραγματοποιήθηκε η ημερομηνία «μετακύλησε» στις 8 Σεπτεμβρίου 1999, για να διαψευστεί και πάλι. 

Μάλιστα  Κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου, έδωσε τότε συνέντευξή σε ιδιωτικό ραδιοσταθμό της Πάφου, αναφορικά με το σάλο που δημιουργήθηκε, κυρίως στο μαθητόκοσμο από τις περί πολέμων ακοές, του π. Ιωσήφ Βατοπαιδινού.    

Τελικώς τα λεχθέντα από τον γέροντα Ιωσήφ Βατοπαιδινό  αποδείχθηκαν «είδωλα λογισμών πλανωμένων», κατά τη φράση του Αγίου Διαδόχου Φωτικής. 

Bίντεο αναρτημένο στο διαδίκτυο, που τιτλοφορείται «Ο πόλεμος είναι κοντά – Ιωσήφ Βατοπαιδινός» (από εκπομπή του Τηλεοπτικού Σταθμού ο Λόγος, κατά το έτος 1998, στο Πρόγραμμα  – Ορθοδοξία και Ορθοπραξία, με τον θεολόγο κ. Νικολαΐδη),  που δικαιολογημένα προστέθηκε από τον αναρτήσαντα, τίτλος προβολής, που αναγγέλλει ότι «ο πόλεμος θα ξεκινήσει από την Κύπρο», αναφέρεται σ’ αυτόν τον πόλεμο.

Στο βίντεο αυτό λοιπόν, αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής : «…τώρα όμως θα πω και τούτο, να έχει θάρρος ο λαός μας, διότι θα δεχθούμε πληγή από τους Τούρκους λυσσαλέα.  Μην τρομάξουμε, είναι μέσα στα Θεία σχέδια, θα γίνει κι αυτό

Ερώτηση – Θα είναι όμως σύντομα αυτό;

Γέροντας  Ιωσήφ Βατοπαιδινός  –  Σύντομα, σύντομα πολύ σύντομα… »

Ίσως προβληθεί ως αντεπιχείρημα, ότι και ο Άγιος Παΐσιος μίλησε για καταστροφή της Κύπρου, όμως θα πρέπει να σημειώσουμε τη μεγίστη διαφορά, ότι ο Άγιος Παΐσιος μίλησε για καταστροφή της Κύπρου, 12 ημέρες πριν την καταστροφή της Κύπρου το 1974 όπως αναφέρει σχετική καταγεγραμμένη μαρτυρία.

Περιερχόμενος το διαδίκτυο και ιδιαίτερα τα ‘’φίλα’’ ιστολόγια, συνάντησα αρκετά φαιδρά για τον π.  Ιωσήφ Βατοπαιδινό όπως, ‘’ο μεγαλύτερος Άγιος των τελευταίων 500 χρόνων’’, ‘’μεγαλύτερος και από τον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη’’, ‘’ισάξιος με τον Προφήτη Ιεζεκιήλ’’ κλπ.  Σε αυτά δεν πρέπει να τεθεί κάποιος φραγμός; 

Ο Άγιος Παΐσιος στο πλήθος των προσκυνητών που επισκέπτονταν το Κελλίον της Παναγούδας, το Κελλίον της καταφυγής στους πονεμένους, κάποιες φορές αναγκάζετο, όπως ο ίδιος έλεγε με πολύ πόνο, να ομιλήσει γι’ αυτά εξ αιτίας των «φοβοσυμβουλών» που κυκλοφορούσαν.  «Αναγκάζομαι να μιλήσω», έλεγε όταν μιλούσε γι’ αυτά τα θέματα. 

Γνωρίζαμε όλοι ότι άλλα έλεγε ο Άγιος και άλλα ο π. Ιωσήφ.  Ο Άγιος  Παΐσιος στην κατάλληλη στιγμή μας ανέπαυσε με  λόγους παρηγοριάς και ελπίδας, τα «ευαίσθητα» εκείνα χρόνια, με τις νωπές πληγές της βάρβαρης Τουρκικής εισβολής.

Το διαδίκτυο κατακλύζεται από τις λεγόμενες ‘’προφητείες’’ του π. Ιωσήφ Βατοπαιδινού και κανείς δεν ομιλεί.  Ας μιλήσει λοιπόν κάποιος γι’ αυτό, σίγουρα θα γίνει αφορμή ανασκευής και για τα όσα κακόδοξα δίδαξε με πρώτιστη τη βλασφημία ότι ο νους είναι υπεράνω της Θείας Χάριτος, αλλά και το μη εφάμαρτο της άμβλωσης πριν τον τρίτο μήνα της κύησης. 

Πηγή: Τας Θύρας Τας Θύρας

***

Ο Λεμεσού ως επίσημος εκπρόσωπος τύπου του Αγ. Γέροντα Παισίου ως πληρεξούσιος του κι αντ΄αυτού, ως ο έχων τα αποκλειστικά πνευματικά του δικαιώματα και Ελισσαίος που παρέλαβε την πνευματική του μηλωτή. Τοποτηρητής και βικάριος Παισίου!

Πηγή: dimpenews.com

Ο Λεμεσού ως επίσημος εκπρόσωπος τύπου του Αγ. Γέροντα Παισίου ως πληρεξούσιος του κι αντ΄αυτού, ως ο έχων τα αποκλειστικά πνευματικά του δικαιώματα, πνευματική του διαθήκη και Ελισσαίος που παρέλαβε την πνευματική του μηλωτή. Τοποτηρητής και βικάριος Παισίου!

Εσείς το ξέρατε ότι ο Λεμεσού είναι ο επίσημος εκπρόσωπος τύπου του Αγ. Γέροντα Παισίου εγώ ομολογώ ότι δεν το ήξερα..Ο Λεμεσού λοιπόν ούτε λίγο ούτε πολύ εμφανίστηκε τελευταία σε μια κληρικολαική συντροφομάζωξη στο Μπραχάμι στον Άγιο Δημήτριο Αθηνών ως ο πληρεξούσιος του Παισίου, ο αντ΄αυτού του Παίσιου, ως ο έχων τα αποκλειστικά πνευματικά του δικαιώματα και παρουσιάστηκε ως άλλος Ελισσαίος που παρέλαβε την πνευματική του μηλωτή. Αυτός και μόνο αυτός ως βικάριος του Παισίου ο απόλυτος ερμηνευτής και επεξηγητής του. Λοιδόρησε μάλιστα και στιγμάτισε άλλον ”άνθρωπο” που δεν τον ονομάτισε ότι διαστρεβλώνει τα λόγια του Παισίου και παραπληροφορεί και αποπροσανατολίζει τον κόσμο. Ποιός τον έθεσε τοποτηρητή του Παισίου ουδείς γνωρίζει..

Μόνο ο Λεμεσού έχει αποκλειστικότητες επί του Παισίου. Εδώ παρέλασε από το φιλόξενο κελί του την Παναγούδα η μισή Ελλάδα και η άλλη μισή έχει γράψει βιβλία συν τα βιβλία που εκδίδει η μονή της αναπαύσεως του η Σουρωτή που πολλές φορές είναι και αλληλοαναιρούμενα μεταξύ τους όπως συχνά συμβαίνει σε αυτές τις περιστάσεις εκεί αυτός τα έβαλε με τον ”έναν άνθρωπο” που όμως για λόγους επίσης που αυτός γνωρίζει δεν τον ονομάτισε αλλά θέλησε να τον φωτογραφήσει..Αλλά τι έγινε του κάηκε το φιλμ και δεν έδωσε εικόνα;

O ρόλος του Ιεροεξεταστή δεν είναι ο ιδεώδης για έναν αξιωματούχο της Ορθοδοξίας..

Είπε «…ακούω και εγώ πολλά και διάφορα που είπε ο Πάτερ Παΐσιος και πολλοί που τον είδαν και τους είπε.. και τους είπε… και τους είπε. Σας ομολογώ ότι δεν είπε τίποτα απ’ όλα αυτά που λένε. ( ξέρει αυτός τι είπε στον καθένα από τους χιλιάδες που μιλούν εν ονόματι του Παισίου;) Το λέω με πάσα ευθύνη και ειλικρίνεια. ( πως το λέει με πάσα ειλικρίνεια όταν δεν ήταν παρών στις αμέτρητες απειράριθμες συναντήσεις και κατ΄ιδίαν που είχε ο Παίσιος με τους πιστούς; Aφού δεν ήταν αυτήκοος μάρτυρας) Με όλη τη δύναμη της ειλικρίνειας από την αρχιερατική μου υπόσταση.( και επικαλείται και την αρχιερατική του τιμή που επέχει θέση όρκου) Εγώ έζησα 16 χρόνια με τον Γέροντα αυτόν. Με έναν συγκεκριμένο αδελφό ο οποίος λέει κάθε λίγο ‘μου είπε ο γέρο Παΐσιος… μου είπε…’ δεν του είπε ποτέ αυτά τα πράγματα. Ήμουν μαζί του όταν τον είδε. Εγώ τον πήγα εκεί. Τον είδε 3 ή 4 φορές. (Πως ξέρει αυτός αν δεν τον είδε άλλες τόσες. Μπορεί αν διαψεύσει τον έναν μπορεί να διαψεύσει και τους χιλιάδες που τον είδαν και μεταφέρουν τα αυτά; ) Ήμουν πάντα παρών. ( γιατί ήταν πάντα παρών για να μπορεί στο μέλλον να παίξει το ρόλο του αυτόκλητου εγγυητή της συνομιλίας  Δεν είπε τίποτα απ’ όλα αυτά ο Γέρων Παΐσιος. Αυτά που κυκλοφορούν στα youtube και σε όλα αυτά τα βλέπω και’ γω, μου τα δείχνουν. Ψέματα όλα. Πλάνες. Δεν είπε τίποτα απ’ όλα αυτά». Δεν διαψεύδει έναν αλλά τη μισή Ελλάδα. Δεν συκοφαντεί έναν αλλά τη μισή Ελλάδα από στρατηγούς ως απλούς ανθρώπους…Αν λοιπόν ψεύδεται ως προς τη μισή Ελλάδα γιατί αληθεύουν τα λεγόμενα του ως προς τον έναν;

Ο Μητροπολίτης εξήγησε ότι οι άνθρωποι μπορεί να προβάλλουν τέτοιες “προφητείες” για διάφορούς λόγους. Μερικοί το κάνουν για να δημιουργήσουν οπαδούς, ενώ άλλοι ενδέχεται να το πράττουν εξαιτίας προσωπικών αρρωστημένων κινήτρων. ( κι από που προκύπτει ότι αυτός έχει το υγειές κίνητρο και οι άλλοι είναι σάπιοι; Ποιός επαίρεται ως ο Τελώνης; ) Κάποιοι μπορεί να το κάνουν απλώς επειδή τους αρέσει να το κάνουν, αλλά ουσιαστικά, σύμφωνα με τον Μητροπολίτη, ο Άγιος Παΐσιος δεν είχε ποτέ εκφράσει τέτοιες προφητείες. Υπογράμμισε, δε, ότι ο Άγιος Παΐσιος δεν ήταν τρομοκράτης και ότι οι δηλώσεις που του αποδίδονται δεν έχουν βάση στην πραγματικότητα. ”δεν ήταν τρομοκράτης ο άγιος Παίσιος”

Ο Άγιος Παίσιος οφείλει την ανγνωρισίμοτητα του σε όλο τον Ελλληνισμό σε όλο τον αραβικό και σλάβικο κόσμο όπου υπάρχει Ορθοδοξία λόγω αυτών των λεγομένων του που ως χαρισματούχος εξέφρασε.

Ο Λεμεσού με την τοποθέτηση του δεν στρέφεται κατά ενός ”ανθρώπου” ή ενός ”αδελφού” όπως λέει αλλά κατ’ ουσίαν κατά της Ορθοδοξίας ολάκερης που πίστεψε τα προφητικά του Παίσιου λόγια και ουσιαστικά είναι η συνείδηση του λαού που τον εδραίωσε ως προφήτη του Γένους και ΆγιοΠολύ περισσότερο στρέφεται κατά του ιδίου του Παισίου αφού αποπειράται να τον απομυθοποιήσει επιχειρεί την απομάγευση των προρρήσεων του προσπαθεί απεγνωσμένα να τον αποκόψει τώρα εκ του ασφαλούς και μετά της κοιμήσεως του από το κυρίως του χάρισμα το προφητικό. Αποφλοιώνει το έργο του Αγ Παισίου και ουσιαστικά ναρκοθετεί το προφητικό λόγο στη διαχρονική του έκφραση..

Δεν ήταν τρομοκράτης ο Παίσιος .. δηλ. οι προφήτες που προέβλεψαν τις καταστροφές τις Ιερουσαλήμ και τα δεινοπαθήματα του λαού τα έσχατα και ο Άη Γιάννης ο Θεολόγος ο της τρομερής Αποκάλυψης είναι τρομοκράτες; .

Η αλήθεια πάντα είναι σοκαριστική….. γιατί είναι αποκαλυπτική

«Το μοναστήρι που εκεί έζησε και πέθανε.. οι αδελφές εκεί είναι πολύ ισορροπημένες έχουν μια πολύ ωραία τοποθέτηση κι αυτές πλανήθηκαν και όλα τα παιδιά του πλανήθηκαν;» είπε.

Κανείς δεν είναι αντ΄αυτού του Παίσιου…

Σε ερώτηση

-Πολύ λόγος γίνεται για τα έσχατα για ταυτότητες και δημιουργούν μια ανησυχία με προφητολογία κι λόγια αγίων…για τον Αντίχριστο

-ότι μας πει η Εκκλησία θα κάνουμε..

η Εκκλησία και ιστορικά δεν ήταν λίγες οι φορές που είχε παρεκκλίνει από την αλήθεια και την διέσωσε το ένστικτο του λαού και ορισμένες μορφές της. Επί Ενωτικής Φεράρας Φλωρεντίας, επί Εικονομαχίας, επί Γρηγορίου Θεολόγου κι Αρειανισμού, επί Μέγα Αθανασίου, Μονοθελητισμού και Αγ Μαξίμου του Ομολογητή κλπ

δεν έχουμε λόγο να ανησυχήσουμε όσο μένουμε την εκκλησία ν’ ανησυχήσουμε αν μας καλέσουν να φύγουμε από την εκκλησία τι να φοβηθούμε εμείς από ότι συμβαίνει γύρω μας εμείς παραμένουμε στην Εκκλησία …δει τα πάντα γενέσθε οράτε μη θροείσθε”

δεν έχουμε λόγο να ανησυχήσουμε όσο μένουμε την εκκλησία ν’ ανησυχήσουμε αν μας καλέσουν να φύγουμε από την εκκλησία” Ήρθε η ώρα και παρήλθε που μας κάλεσαν να φύγουμε από την Εκκλησία και ήταν Πάσχα και ήταν Ανάσταση και ήταν Μ Παρασκευή και ήταν Μεγάλη Βδομάδα και φύγαμε γιατί το απαίτησε ως και η ίδια η Εκκλησία ..επί πανδημίας.

τι να φοβηθούμε εμείς από ότι συμβαίνει γύρω μας’‘ Και όμως ο φόβος άπλωσε σαν πανούκλα στις ψυχές από τον τρόμο που ενέσπειραν πολιτεία και εκκλησία για τον ιό σφράγισαν το ναό και μην τον είδατε τον Παναή.. και όπου φύγει φύγει να σωθούν μακριά από την Εκκλησία..τα μυστήρια τη θ λειτουργία. Ο Λεμεσού ψεύδεται ασύστολα ο λαός δεν έχει κοντή μνήμη και κρίνει... Η Εκκλησία η ίδια δια των ταγών της δεν έδωσε τον αγών αλλά ενέδωσε… εκτός φωτεινών εξαιρέσεων. Φυσικά και ο Παίσιος δεν ήταν τρομοκράτης το ποιοί αληθινά τρομοκράτησαν τον κόσμο το ζήσαμε…. ..

Είπε για τους καιρούς μην ανησυχείτε κι επανέλαβε δις το ”δει τα πάντα γενέσθε οράτε μη θροείσθε” υπάρχει όμως και το ”γρηγορείτε ίνα μην εισέλθετε εις πειρασμόν” το πνεύμα ζωοποιεί το γράμμα σκοτώνει. Τα αποσπασματικά τσιτάτα κατ΄επιλογήν δεν αποδίδουν το πνεύμα..

Δεν είναι ταπεινό να ταπεινώνουμε το λαό.. Ότι είναι αδαής και κλεφτοκοτάςότι ψεύδεται συλήβδην δεν είναι καλό να μειώνουμε στα μάτια του λαού τ’ αναστήματα και τα στηρίγματα που του έδωσε ο Κύριος

Στην Ορθοδοξία τα πιο μεγάλα τούνελ είναι αυτά της προσευχής..

Ένας πνευματικός δεν επικοινωνεί μόνο δια ζώσης με τα πνευματικοπαίδια του αλλά και εξ αποστάσεως αυτή είναι η δύναμη της προσευχής αυτή είναι η ισχύς του πνεύματος και της Εκκλησίας..Το ότι γνώρισε τον Παίσιο και ότι μόνο όσοι τον γνώρισαν δια ζώσης έχουν λόγο περί του Παισίου κι αυτό άτοπο είναι.. Υπάρχουν τόσοι τρόποι πνευματικοί για να επικοινωνήσει κάποιος με κάποιον εντός της περιοχής του Πνεύματος στην Εκκλησία. αυτή είναι η δύναμη της η μυστικότητα της…

Και το Χριστό πολλοί τον γνώρισαν λίγοι των αναγνώρισαν και πολύ λιγότεροι τον κατάλαβανΚαι τον Χριστό ως λαοπλάνο και πλανεμένο τον σταύρωσαν ως ψευδοπροφήτη ως και σήμερα τον επιτιμούν οι εχθροί του..

Ιστορικά οι ψευδοπροφήτες ήταν αυτοί που ήταν οι καθησυχαστικοί γιατί ήθελαν να τα έχουν καλά με την εξουσία.. Οι αληθινοί προφήτες προέβλεπαν πολέμους και καταστροφές…γι αυτό και διώκονταν έως θανάτου. Οι ψευδοπροφήτες ήταν οι δημαγωγοί λαϊκιστές

Κάποιοι θέλουν για ευνόητους λόγους να μονοπωλήσουν το φαινόμενο Αγ Παίσιος για να διαχειριστούν καταστάσεις σε οριακές εποχές κι αυτό που αποπειρώνται είναι η λογοκρισία και το φίμωμα όσων δεν συνάδουν με τις δικές τους κατευθύνσεις βάλλοντας κατά της αξιοπιστίας τους

Είναι κατάντημα να γίνεται Παισιομαχία εντός Ορθοδοξίας. Υπήρχαν Παισιομάχοι εκτός αλλά και εντός;

Τα γεγονότα ανά την υφήλιο τα παρακολουθεί ο Αθανάσιος ή έχει στρέψει την πνευματική του διόπτρα ως πνευματικός sniper σ΄ένα μόνο άνθρωπο.

Γιατί οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και καταιγιστικές κατά κυριολεξίαν και εν πολλοίς δικαιώνουν όσους μέμφεται.

Σήμερα είναι τόσο κραυγαλέες οι καταστάσεις που δεν χρειάζεται να προβλέπεις απλά να βλέπεις και ξέρεις που οδηγούν….

Είναι πολύ ελιτίστικο να ασχολείσαι με τα ”καθ΄ημάς” όταν χάνεται ο κόσμος……