Πρέπει να κρατηθούμε από τη Θεία Λειτουργία (8.2.2015)


Πρέπει να κρατηθούμε από τη Θεία Λειτουργία (8.2.2015)

Στις μέρες μας, οι αρρώστιες, τα προβλήματα, τα διαζύγια, οι ακοές πολέμων, οι θάνατοι, έχουν πληθύνει, και είναι πάρα πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε τη σωστική αξία της εμπειρίας της αγιότητος, γιατί είναι αυτή που θα μας δώσει δύναμη να κρατηθούμε στα επόμενα χρόνια. 

Δεν είναι τυχαίο που το Πατριαρχείο έχοντας φώτιση από το Πνεύμα το Άγιο έχει ήδη αγιοκατατάξει αρκετούς σύγχρονους αγίους του 20ου αιώνα, τον άγιο Πορφύριο, τον άγιο Παΐσιο, τον άγιο Νικηφόρο τον Λεπρό, την αγία Σοφία την ασκήτρια της Κλεισούρας, τον άγιο Άνθιμο της Χίου, ανθρώπους τεραστίους και είμαι βέβαιος ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αγιοκατατάξεις, διότι το Πατριαρχείο μας έχει αίσθηση της εποχής που έρχεται, η οποία θα φέρει μεγάλη δοκιμασία και μεγάλες δυσκολίες.  

Οπότε, εμείς θα πρέπει να κρατηθούμε μέσα στη Θεία Λειτουργία, μέσα στην αγιότητα, γιατί όπως έλεγε και το δημοτικό τραγούδι που ακούσαμε από τα παιδιά προηγουμένως, «τούρνα, τούρνα μας έπιασε φουρτούνα», πράγματι μας έπιασε φουρτούνα αφού την αισθανόμαστε όλοι. 

Αυτές τις δύσκολές ώρες να μνημονεύετε αυτά τα ονόματα:  Πορφυρίου, Παϊσίου, Ευμενίου, Νικηφόρου, Ανθίμου, Σοφίας, Ιακώβου και άλλων ανθρώπων του Θεού και πλέον τούτου, να μνημονεύετε το υπέρ παν όνομα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. 

Να μάθετε και ’σεις, όπως έλεγε ο άγιος Νικηφόρος στον πατέρα Ευμένιο, να κατηγορείτε τον εαυτό σας όχι με ενοχική διάθεση, αλλά με διάθεση μετανοίας και όταν έτσι βλέπετε τον εαυτό σας, με τις μαύρες του σκιές, με τα πάθη του και τους λογισμούς του, να ξέρετε ότι θα αποκτήσετε μεγάλα δώρα από τον Θεό. 

Απόσπασμα ομιλίας  Μητροπολίτου Μόρφου κ. Νεοφύτου σε εκδήλωση του Φιλανθρωπικού Συνδέσμου Γυναικών της Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου στη Γαλάτα (8.2.2015).