Ο Δημήτρης του Πρωτόπαπα και οι Κούρδοι (14.9.2017)

Ο Δημήτρης του Πρωτόπαπα και οι Κούρδοι (14.9.2017)

Εις το χωριό μας, εις την Πάνω Ζώδεια, είχαμε ένα  ψάλτη, τον Δημήτρη του Πρωτόπαπα. Ήταν ένας σοβαρός άνθρωπος, αρχοντικός, καλός ψάλτης  της μουσικής της βυζαντινής αλλά  και της ευρωπαϊκής. Του αποκάλυψε ο Θεός γύρω στο 1973 ότι θα σκλαβωθεί η μισή Κύπρος. για τς αμαρτίες και τις διχοστασίες μας. Όλοι ξέρετε τι εκάμναμε τότε. Έλεγε ο μακαριστός Δημήτρης: “Θα βγείτε πρόσφυγες, παιδιά μου και  θα ελευθερωθείτε, όταν ιδρυθεί στην Τουρκία μια χώρα που θα λέγεται Κουρδία”. Ποιος ήξερε τους Κούρδους τότε; Σας το ξαναλέω μην περιμένετε από συνομιλίες. Από τις περιφερειακές εξελίξεις να περιμένετε την ελευθερία της Κύπρου. Να παρακολουθείτε τι κάμνουν οι Κούρδοι, οι Τούρκοι και οι Εβραίοι. Τώρα, στις 24 του μήνα, ξεκινούν δημοψήφισμα οι Κούρδοι, για να κάμουν κράτος στο βόρειο Ιράκ και λύσσαξε η Τουρκία. Κάντε μια προσευχή  για τους Κούρδους, μέσα σας αφού αυτοί εργάζονται για μας.  Είναι ένας λαός σαράντα εκατομμυρίων και δεν έχουν κράτος ενώι εμείς, μισό εκατομμύριο χάριτι Θεού και χάρη στον αγώνα του 55-59 και στη μαεστρία του Μακαρίου, έχουμε κράτος, κουτσουρεμένο αλλά έχομε. Να τα έχουμε αυτά κατά νου.

Όμως αν θέλομε να βοηθήσουμε τον τόπο μας, δεν θα αγκιστρωθούμε πάνω στις προφητείες του αγίου Παϊσίου και των άλλων και να μετρούμε χρόνους και καιρούς, αυτά δεν είναι Ορθόδοξα. Τα λέμεν αυτά, και ιδιαιτέρως εγώ τα λέω, για να ξέρει ο κόσμος ότι η προοπτική μας είναι η ελευθερία. Αλλά για να έρθει η ελευθερία και να την φτάσει η δική μας γενιά, χρειάζεται η δική μας προσωπική μετάνοια διαφορετικά, θα είμαστε ένας λαός κυκλοθυμικός, πότε πάνω, πότε κάτω. 

Γι’ αυτό, σας παρακαλώ, η τιμή των αγίων, να είναι η μίμηση των αγίων. Ο άγιος Νικήτας, μιμήθηκε τον εσταυρωμένον Ιησού και είναι μαζί με τους νικητές. Να τον μιμηθούμε καθημερινή μετάνοια, τακτική Θεία Κοινωνία και εμπιστοσύνη στην πρόνοια του Θεού Πατρός.

Απόσπασμα κηρύγματος Πανιερωτάτου  Μητροπολίτου Μόρφου κ. Νεοφύτου από τον πανηγυρικό Εσπερινό της εορτής του Αγίου Νικήτα, που τελέσθηκε στο ιερό παρεκκλήσιο Αγίου Νικήτα του Συνοικισμού Λατσιών Λευκωσίας (14.9.2017).