Μόρφου Νεόφυτος: Εδώ στον σταυρωμένο Άγιο Μάμα, προγευόμαστε την Ανάσταση (Κυριακή των Βαΐων, 09.04.2017)

Κήρυγμα Μητροπολίτου Μόρφου κ. Νεοφύτου στη Θεία Λειτουργία την Κυριακή των Βαΐων, που τελέσθηκε στον καθεδρικό ναό του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου (09.04.2017).

Χρόνια ευλογημένα και σε σας

Ευχαριστούμε τον Κύριό μας και Θεό μας που μας αξιώνει εδώ εις την πόλη μας τη Μόρφου να αρχίσομε τις μεγάλες εορτές. Τες τρισμέγιστες εορτές των Ορθοδόξων και όλης της Χριστιανοσύνης. 

Η αγία Μεγάλη Εβδομάδα εις αυτό τον τόπο είναι παρατεινόμενη. Και διαρκεί πολλές βδομάδες. Και η Σταύρωσις έτη και έτη παρατεινόμενη. Και πολλές δεκαετίες έχει κρατήσει. Αλλά χάριτι Θεού, αυτά τα ύστερα χρόνια μέσα από ένα πολύ παράδοξο και επώδυνο, θα έλεγα, σχέδιο που έχει ο Θεός και όχι οι άνθρωποι, προγευόμεθα της Αναστάσεως του Κυρίου μας εδώ εις την Ιερά Μονή του Αγίου Μάμαντος και σε κάθε Εκκλησία της σταυρωμένης Κύπρου που λειτουργείται. Αυτά είναι μεγάλα μυστήρια που τελούνται. Ούτε μπορούμε να τα μεταφέρουμε με λόγια και φοβούμαι δεν μπορούμε να τα ζήσουμε και σε όλη τους τη διάσταση μέσα στον καταναλωτικό τρόπο που μας έφερε η δυτική σκέψη και ο Ευρωπαϊκός τρόπος βιωτής. 

Όμως, εμείς οι Ορθόδοξοι δεν πρέπει να χάσουμε την αίσθηση της Ανατολής που είναι σταυροαναστάσιμη αίσθηση. Όπου σταυρός, εκεί και ανάσταση. Όπου δοκιμασία, εκεί ευλογία, για να μπορέσουμε να γίνουμε καλύτεροι αυτό που δεν επετύχαμε σε συνθήκες ελευθερίας, το πετυχαίνουμε νομίζω τώρα σιγά-σιγά και όχι και όλοι, αλλά αρκετοί χάριτι Θεού μέσα σ’ αυτές τις σταυρωμένες συνθήκες, να αξιοποιήσουμε αυτές τις σταυρωμένες συνθήκες του εαυτού μας και του τόπου μας και να αυξήσουμε την προσευχή μας, τη μετάνοιά μας, την ελπίδα μας. Και όλα αυτά αυξάνονται, εάν μετανοούμε καθημερινά για τα δικά μας προσωπικά λάθη, μη βλέποντες ότι οι άλλοι είναι οι αίτιοι τα δικά μας να μετανοούμε  και για τους άλλους και για τα άλλα έχει ο Θεός. Και έχει πολύ επώδυνες λύσεις για μερικούς που τώρα αλαζονεύονται και καυχώνται. 

Εμείς θα κρατήσουμε τον σταυρό του Χριστού. Γιατί ξέρουμε ότι είναι ο νικητής του θανάτου. Γι’ αυτό ήρθαμε σήμερα εδώ σ’ αυτό τον σταυρωμένο ναό μετά βαΐων και κλάδων. Διότι είμεθα οι διάδοχοι εκείνων των νηπίων, τα οποία δεν έβαζαν τη λογική τους μπροστά, αλλά την καρδιά τους. Και έκαναν την καρδιά τους κήρυκα του μεγάλου βασιλέως της δόξης. Ο μεγάλος βασιλέας δεν ήταν πάνω σε θρόνους. Ούτε πάνω σε στασίδια όπως είμαι εγώ τώρα. Εκαταδέχθη να είναι επί πώλου όνου. Πάνω σ’ ένα γαϊδουράκι. Αυτός που δημιούργησε τα σύμπαντα. Αυτός που είναι ο Κύριος της ζωής και του θανάτου. Κάθε όντος έμψυχου και άψυχου. Εάν λοιπόν αυτός ταπεινώθηκε τόσο πολύ ο αναμάρτητος, η δική μας ταπείνωση είναι άξια των δικών μας αμαρτιών και των δικών μας λαθών. 

Όταν έτσι αισθανόμεθα, τότε έρχεται μεγάλο έλεος και για μας και γι’ αυτούς που νομίζουν τώρα είναι κατέχοντες. Και αύριο θα εκλιπαρούν το έλεος του Θεού. Έτσι να αισθανόμεθα, χωρίς μίσος, χωρίς κακία, ως άγγελοι ειρήνης, ως νικητές και νικηφόροι αυτού του μηνύματος που ο Χριστός έφερε διά του Σταυρού. 

Ο Χρυσοσώτηρας της Ακανθούς

Καλήν Ανάσταση να έχετε Χριστιανοί. Καλό Πάσχα. Σε σας προσωπικά που τολμάτε και έρχεστε σ’ αυτές τις σταυρωμένες λειτουργίες. Στους Μορφίτες, στους Ακαθιώτες. Που μας έσμιξε όλους ο Χρυσοσώτηρας. Και χάριτι Θεού, ενώνουμε τον πόνο μας, τις προσευχές μας, τις ελπίδες μας. Και δεν είναι κενές. Έχει το σχέδιό του ο Θεός. Και ήδη το ψηλαφούμε. Και ήδη το βλέπομε. Και στες γειτονιές μας και απ’ ότι φαίνεται, έρχεται και έσσω μας.(=σπίτι μας). Να το πω έτσι.   

Ο Θεός να δώσει να έχομε καλή και φωτισμένη διατήρηση των γεγονότων που έρχονται. Αλλά να θυμάστε. Το μεγαλύτερο γεγονός των γεγονότων, είναι ο Σταυρός και η Ανάσταση του Χριστού. Αυτό να αγαπήσομε. Με όλη μας την ψυχή. Με όλη μας την καρδία. Με όλη μας τη διάνοια. Και θα μετέχουμε και εμείς και ο τόπος μας της Αναστάσεως του σωτήρος Χριστού. 

Έτη πολλά αναστάσιμα σε όλους.

Δι’ ευχών των Αγίων Πατέρων ημών, Κύριε Ιησού Χριστέ ο Θεός, ελέησον και σώσον ημάς.