Γιατί ὁ Θεὸς Πατέρας ἤθελε ὁ Υἱὸς καὶ Λόγος Του νὰ γίνει ἄνθρωπος; (25.12.2020)

Κήρυγμα Μητροπολίτου Μόρφου κ. Νεοφύτου στὴν ἀρχιερατικὴ Θεία Λειτουργία τῆς ἑορτῆς τῶν Χριστουγέννων, ποὺ τελέσθηκε στὸν ἱερὸ ναὸ τοῦ Ἁγίου Γεωργίου τῆς κοινότητος Εὐρύχου, τῆς μητροπολιτικῆς περιφέρειας Μόρφου (25.12.2020).

Ευλογημένα και τα δικά σας έτη να είναι σ᾿ αυτή την τόσο, τόσο μεγάλη και απέραντη εορτή. Είναι τόσο μεγάλη η γιορτή των Χριστουγέννων που την ονομάζουν οι άγιοι, και οι άγιοι να ξέρουμε είναι αυτοί που γνωρίζουν όλη την αλήθεια, εμείς κομματάκι της αλήθειας γνωρίζουμε όσο ευσεβείς και να είμαστε, όσα πτυχία και να έχουμε. 

Οι άγιοι λοιπόν, οι οποίοι με το φως του Αγίου Πνεύματος είδαν όλη την αλήθεια, λένε ότι αυτή η γιορτή των Χριστουγέννων είναι η μητρόπολη των εορτών, το κέντρο δηλαδή αυτό σημαίνει μητρόπολη. Είναι η μήτρα μέσα από την οποία γεννιέται όλο το πολίτευμα της Εκκλησίας μας και το πολίτευμα της Εκκλησίας μας είναι το πολίτευμα του Σταυρού και της Ανάστασης, της Ανάστασης και του Σταυρού. 

Στις μέρες μας, που πάλι σταυρώνεται ο χριστιανικός κόσμος με ποικίλους, περίεργους και ύπουλους τρόπους, εμείς οι χριστιανοί δεν πρέπει να αποδειχθούμε οι φοβητσιάρηδες του 21ου αιώνος αλλά πρέπει να έχομε ακριβώς αυτό το πολίτευμα, το οποίο είναι παράδοξο ξέρετε, να είσαι  σταυρωμένος αλλά ταυτόχρονα να έχεις πλήρη πίστη και πεποίθηση ότι είσαι αναστημένος. Τί σημαίνει αναστημένος; Νικητής, αυτό σημαίνει αναστημένος. Ο Χριστός είναι ο πρώτος διδάξας. Όλοι θα Τον ακολουθήσουμε, όλοι θα αναστηθούμε. Γι᾿ αυτό γεννήθηκε ο Χριστός ταπεινά ταπεινά στη Βηθλεέμ εν σπηλαίω, σε ένα σπήλαιο, μέσα σε μία φάτνη για να μας δείξει τον τρόπο ότι αν θέλετε να αναστηθείτε, δηλαδή να νικήσετε το θάνατο σας, την αμαρτία σας, τον διάβολο, δεν έχετε παρά να ταπεινωθείτε όπως εγώ ο Θεός, ο Υιός του Θεού του Ζώντος, καταδέχτηκα να γίνω άνθρωπος, καταδέχτηκα να γεννηθώ σε ένα σπήλαιο μέσα σε μία φάτνη, να κατηγορηθώ, να σταυρωθώ. 

Μέχρι και δαιμονισμένο τον κατηγόρησαν οι Εβραίοι και όλα αυτά χωρίς να έχει ο Ίδιος αμαρτίες. Τουλάχιστον αυτά που συμβαίνουν σε ᾿μας, υπάρχει μια εξήγηση αφού έχουμε την αμαρτία μας ο καθένας.

Γι᾿ αυτό, Αυτός ο Κύριος, που σήμερα εορτάζουμε τη μητρόπολη της εορτής Του, τη Γέννα Του «ἐν σπηλαίῳ γεννηθεὶς καὶ ἐν φάτνῃ ἀνακληθείς», μας δείχνει ένα δρόμο, το δρόμο της ταπείνωσης. Δεν είναι εύκολος δρόμος, από τη μικρή μου πείρα ξέρω ότι είναι δύσκολο να ταπεινωθούμε. Συνέχεια, προσωπικά, συλλαμβάνω τον εαυτό μου να περηφανεύεται για διάφορα τάλαντα και δυνατότητες που έχει. Μόλις συλλάβω τον εαυτό μου να περηφανεύεται, η αγία μάνα μου η Μηλιά, με έμαθε να Του μιλώ του Χριστού και να Του λέω: Ταπεινέ μου Κύριε, ταπείνωσόν με. Μόλις ακούσω μέσα μου, μα τί ωραίο κήρυγμα έκανες σήμερα, αμέσως λέω μέσα μου: Ταπεινέ μου κύριε, ταπείνωσόν με. Άρα όταν έλθει μετά ένας δημοσιογράφος και με κατηγορήσει για κάτι που είπα ή για κάτι που δεν είπα, θεωρώ ότι μπορεί ο άνθρωπος αυτός  να είναι απεσταλμένος από το Άγιο Πνεύμα για να μάθω την ταπείνωση, για να μάθω την υπομονή, για να μάθω δηλαδή το πολίτευμα του Σταυρού και της Αναστάσεως. 

Γι᾿ αυτό, σας παρακαλώ, τώρα αυτή η περίεργη περίοδος που διανύσαμε ήδη σχεδόν ένα χρόνο με την ασθένεια του κορωνοϊού και όλα αυτά που έπονται και έρχονται, και έρχονται πάμπολλα όπως έχουμε πει και άλλοτε, (εάν το 2020 ήταν έτος φοβερό  γιατί μας γέμισε φόβο, άλλοι λίγο, άλλοι πολύ, έναν φόβο  τον έχουμε. Το έτος 2021, απ᾿ ότι φαίνεται και απ᾿ ότι λένε οι άγιοι άνθρωποι που ζουν, πάντοτε θα υπάρχουν άγιοι, κρυμμένοι, ταπεινοί που ζουν το πολίτευμα του Σταυρού και της Αναστάσεως του Σωτήρος Χριστού, μας λεν ότι το 2021 θα είναι τρομερό γιατί θα έχει τρόμο) να γαντζωθούμε, να πιαστούμε απάνω στο Σταυρωμένο και Αναστημένο Σώμα του Χριστού γιατί Αυτός δεν θα μας αδικήσει και δεν θα μας ξεγελάσει ποτέ, ποτέ, ποτέ, να προσπαθήσουμε να γνωρίσουμε τον Χριστό. 

Μου κάνει εντύπωση το σημερινό απολυτίκιο, τόσες φορές το ακούσαμε και σήμερα πρόσεξα ότι λέει: Ἡ Γέννησίς σου Χριστὲ ὁ Θεὸς ἡμῶν, ἀνέτειλε τῷ κόσμῳ. Τί ανέτειλε η γέννησις του Χριστού; Τὸ φῶς τὸ τῆς γνώσεως ένα φως δηλαδή για να γνωρίσουμε την αλήθεια και η αλήθεια είναι ο Τριαδικός Θεός και ό,τι δημιούργησε ο Τριαδικός Θεός.

Ἐν αὐτῇ γὰρ οἱ τοῖς ἄστροις λατρεύοντες, ὑπὸ ἀστέρος ἐδιδάσκοντο. Εδώ μιλά για τους μάγους ότι, αυτοί που λάτρευαν τα αστέρια, οι αστρολόγοι, που μέχρι σήμερα δυστυχώς υπάρχουν, αυτοί όμως οι τρεις συγκεκριμένοι μάγοι, έκοψε ο νους τους ότι αυτό το αστέρι δεν είναι συνηθισμένο απ᾿ αυτά που λατρεύουν αλλά είναι κάτι διαφορετικό και να ξέρετε ότι ο αστέρας της Βηθλεέμ δεν ήταν αυτά τα χαζά που λέει το διαδίκτυο, μια σύνοδος πλανητών, όπως έγινε τελευταία με τον Κρόνο και τον Δία. Όχι το αστέρι της Βηθλεέμ ήταν ο Αρχάγγελος Γαβριήλ, ο Αρχάγγελος της Παναγίας. Γι᾿ αυτό και μπορούσε να κρύβεται, μπορούσε να μπαίνει μπροστά, να στρίβει δεξιά, αριστερά, αυτή τη δύναμη και αυτή την ενέργεια δεν την έχουν τα αστέρια του ουρανού. 

Ὑπὸ ἀστέρος λοιπόν ἐδιδάσκοντο, από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ εδιδάσκοντο. Τί εδιδάσκοντο οι μάγοι; Εδώ είναι όλο το νόημα, Σὲ προσκυνεῖν τὸν Ἥλιον τῆς δικαιοσύνης καὶ σὲ γινώσκειν ἐξ ὕψους ἀνατολήν Κύριε δόξα σοι. Σε προσκυνούν, λέει, αυτό διδάχτηκαν τελικά οι μάγοι από τον αστέρα, από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ,  να προσκυνούν τον Ήλιον της δικαιοσύνης, ο Χριστός είναι ο Ήλιος της δικαιοσύνης. Από εδώ το βρήκε ο μέγας ποιητής  Ελύτης και έγραψε εκείνο το ωραίο ποίημα το «Άξιον Εστί» και το μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης. Της δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ και μυρσίνη εσύ δοξαστική.

Η Εκκλησία είναι η μεγάλη μάνα που έρχεται και μας λέει πάρτε όλοι σας ό,τι θέλετε ζωγράφοι, ποιητές, αρχιτέκτονες, αστυνομικοί, στρατιωτικοί, πιστοί, ολιγόπιστοι και άπιστοι, πάρτε ό,τι θέλετε. Φτάνει να μάθετε να προσκυνάτε τον Ήλιο της Δικαιοσύνης, που είναι ο Χριστός που δεν αδικεί κανένα, ο μόνος που δεν αδικεί κανένα. 

Να μάθουμε και τι άλλο… Καὶ σὲ γινώσκειν ἐξ ὕψους ἀνατολήν. Να μάθομε, λέει, ότι Εσύ που ήρθες από ψηλά, ἐξ ὕψους, είσαι η ἀνατολή, είσαι το Φως της Ανατολής. Ότι το Φως είναι η γνώση και όχι η γνώση το φως, αυτό είναι η όλη υπόθεση. 

Η Ευρώπη ξεγελάστηκε και νόμισε ότι τα πολλά πτυχία και τα πολλά νοσοκομεία και οι πολλές μασκούλες και τα πολλά εμβόλια θα είναι η ασφάλεια, θα είναι η δύναμη, θα είναι η υγεία. Όχι, αγαπητοί μου. Ένα έρχεται, άλλο φεύγει και άλλο επανέρχεται για να μάθουμε όλοι ότι άλλος είναι ο αφέντης που κυβερνά και ουρανό και γη και ζωή και θάνατο, Αυτός που δίνει άφεση αμαρτιών και ζωή αιώνιο. 

Την εύχομαι σε ᾿σας, να την εύχεσθε και ᾿σεις για ᾿μας τους πολυλογάδες. Αλλά να ξέρομε όλοι ότι το σήμερον απολυτίκιο της Γεννήσεως αν θέλει κάτι να μας διδάξει είναι δύο πράγματα. Ότι ο Χριστός εγεννήθηκε για να μας δώσει τὸ φῶς τὸ τῆς γνώσεως, της Αγίας Τριάδος. Και όταν θα έλθουμε να κάμουμε την άλλη μεγάλη γιορτή στην Αγία Μαρίνα, τί λέει το απολυτίκιο των Φώτων. Λέει, ἐν Ἰορδάνῃ βαπτιζομένου σου Κύριε ἡ τῆς Τριάδος ἐφανερώθη, πάλι προσκύνησις. Βλέπετε; Και σήμερα προσκύνησις, Σὲ προσκυνοῦντες τὸν Ἥλιον τῆς δικαιοσύνης. 

Σήμερα προσκυνούμε τον Χριστό και διά του Χριστού μαθαίνομε και τον Πατέρα και το Άγιο Πνεύμα. Όλη την Αγία Τριάδα. Για να γίνουν όλα αυτά τα μεγάλα και ακαταλαβίστικα κατανοητά και να τα νοιώθει η καρδιά, πρέπει να καθαρίζει η καρδιά. Εδώ χρειάστηκε ένας άνθρωπος, Η Παναγία. 

Είδα το μικρό παιδάκι εκεί που κάθεται, ο Χρήστος ο γιος του Κύπρου του αναγνώστη μας. Γιορτάζει κιόλας το παιδάκι, να του ευχηθούμε να γίνει καλός καθηγητής, όπως του είπε μια αγία γυναίκα. Σήμερα το πρωί που ήλθε στη Μητρόπολη για να με φέρουν εδώ, του λέω”Δεν μου λες, εσύ που είσαι κοψονούρης(έξυπνος) και πας και Εκκλησία και λες και το «Πιστεύω» και το «Πάτερ ἡμῶν» και έμαθες και ψάλλεις, ο Χριστός, ήλθε και έγινε άνθρωπος ενώ ήταν γιος του Θεού. Και έγινε και άνθρωπος. Εσύ,  θα δεχόσουν εάν ήσουν γιος του Θεού να γίνεις και άνθρωπος; Να πεθάνεις, να πονέσεις, να σε κοροϊδέψουν, να σε φτύνουν, να σε λεν δαιμονισμένο; Θα δεχόσουν, γιε μου, ποτέ, να γινόσουν από γιος του Θεού, άνθρωπος; Ενώ από γιος του Κύπρου, αν σου πω να γίνεις ο γιος του πιο φτωχού, του πιο πεταμένου, του πιο άρρωστου ανθρώπου, θα μου πεις, πριτς; Δεν δέχομαι, να γίνεις εσύ. Εσύ,  θα δεχόσουν; Πες μου ένα λόγο. Γιατί να δεχτεί ο γιος του Θεού να γίνει άνθρωπος, Θεάνθρωπος Ιησούς”. Το παιδί μου απάντησε ορθόδοξα. “Δεν ξέρω, Δεσπότη, είναι δύσκολη η ερώτηση που μου έβαλες. Εσύ ξέρεις;”. Ἓν οἶδα, ὅτι οὐδὲν οἶδα. Λέω του: “Από ψες, ρε Χρήστο, που κάθομαι σε τούτη την καρέκλα απέναντι από την εικόνα του Χριστού την ολόχρυση που κάμαμε και Του μιλώ και μου μιλά και Του λέω. Μα γιατί έγινες άνθρωπος. Αφού ήξερες ότι θα πεθάνεις, ότι θα σε φτύσουμε, ότι θα σε αρνηθούμε. Γιατί έγινες. Η μόνη απάντηση, που νομίζω, αν δεν έχω λάθος, μπορεί και να έχω λάθος, που πήρα μέσα μου είναι για να γίνει γιος της Παναγίας. Δεν βρήκα άλλη απάντηση. Είναι τόσο μεγάλη η Παναγία που όλη τη δημιουργία την έκαμε ο Θεός για να γεννηθεί η Παναγία και να ενωθεί το Άγιο Πνεύμα μαζί της και εκ Πνεύματος Αγίου και Μαρίας της Παρθένου, να έχομε τον Χριστό, που σε λίγο θα κοινωνήσετε όλοι σας. Δεν βρήκα άλλη αιτία. Γι᾿ αυτό, η Εκκλησία αύριο, την πρώτη μέρα μετά τα Χριστούγεννα, ποιόν έβαλε να γιορτάζει; Την Παναγία”.

Είναι η Σύναξη της Θεοτόκου, γιορτάζει η Κατωκοπιά γι᾿ αυτό πάντα πηγαίνω στην Κατωκοπιά και κάμνω λειτουργία. Αύριο θα πάω στην Περιστερώνα που έχει Κατωκοπίτες. Βλέπετε, με τί σοφία τα έκτισε όλα η Εκκλησία; 

Γι᾿ αυτό, παρακαλώ την αγάπη σας αν θέλετε να έχετε φώτιση στα δύσκολα χρόνια που μπήκαμε και μην ανησυχήτε επειδή δεν θα είναι για πολύ αλλά ούτε και πολλά τα δύσκολα. Ακόμα κάνα δυο χρόνια, όμως θα δώσουμε εξετάσεις. 

Θυμάσαι, αγαπητέ μου Δώρο, όταν  ήμασταν εις τον άγιο Κυριακό και κάμαμε την πανήγυρη του ότι σας είπα, θα δώσουμε εξετάσεις,  τι πίστη έχουμε. Μια αρρώστια θα έρχεται, θα σταματά λίγο, άλλη μετά θα έρχεται, θα σταματά λίγο, άλλη θα μας φέρνουν. Θα μας φέρνουν, έχει σημασία αυτό για να δείξουμε την πίστη μας εις τον Χριστό, πόσο Τον εμπιστευόμαστε. Χαίρομαι που εσείς σήμερα Τον εμπιστευτήκατε, βγήκατε από το κρεβατάκι σας και ήλθατε στον Χριστό εδώ μαζί με τα παιδάκια σας για να μπορέσετε και εσείς να γίνετε προσκυνητές, να γίνετε και εσείς θεοφόροι. Δεῦτε Χριστοφόροι λαοί τὴν Γένναν τοῦ Κυρίου ἀνυμνήσατε καὶ ὑμνήσατε.

Χαίρομαι λοιπόν που όλοι μαζί γινόμεθα προσκυνητές του Ήλιου της Δικαιοσύνης. Θα είμεθα και τα Φώτα στην Αγία Μαρίνα. Και ο καλός παπάς εδώ με ενημερώνει ότι όπως κάθε χρόνο, όπως τον έμαθε ο πάτερ Μενέλαος, έτσι θα συνεχίσει και αυτός, θα αγιάσει όλο το χωριό ιδιαιτέρως τώρα που υπάρχει η επιδημία είναι δυο φορές αναγκαίο να αγιαστούν τα σπίτια, να μπει το Άγιο Πνεύμα μέσα στα σπίτια σας. Γι᾿ αυτό φροντίστε να περιμένετε ως προσκυνητές τα ολόφωτα Φώτα. Και θα πάμε, πρώτα ο Θεός, βρέξει χιονίσει και στον ποταμό να αγιάσομε τον ποταμό. 

Έτη πολλά, ευλογημένα, χριστιανικά!