Κρίνετε ότι χρειάζεται να γίνουν αλλαγές στον τρόπο που λειτουργεί η Εκκλησία; Ποιες προτεραιότητες θέτετε σε περίπτωση εκλογής σας στον αρχιεπισκοπικό θρόνο;
Όσον αφορά το πρώτο ερώτημα, να πω ότι η Εκκλησία δεν κυριεύεται και δεν χαρακτηρίζεται από τέτοια ψευδοδιλήμματα. Δεν είναι κάποιος οικονομικός οργανισμός ζήτησης και προσφοράς ή εμπορική εταιρεία που σκοπεύει στην αύξηση των κερδών της, ούτως ώστε να αναζητεί κάθε λίγο και λιγάκι τρόπους προώθησης των ιδεών ή των εμπορευμάτων της. Η Εκκλησία έχει μόνο μία λειτουργία τη Θεία Λειτουργία. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι όλοι αυτοί που μιλούν για εκσυγχρονισμό και κοσμικές αλλαγές, έχουν ελλειμματική γνώσι και νόηση της Ορθόδοξης Εκκλησίας, αφού στην ουσία θεωρούν αναχρονιστικό τον ίδιο τον Χριστό που είναι η κεφαλή της Εκκλησίας. Επειδή το θέμα των προτεραιοτήτων σε περίπτωση εκλογής μου σε Αρχιεπίσκοπο είναι ευρύ, επιγραμματικά να πω ό, τι θα διαφυλάξουμε την ανεξαρτησία της Εκκλησίας, ώστε να μπορεί να υπερασπίζεται την πίστη και τα δόγματά της, όταν αυτά απειλούνται. Θα κατηχήσουμε τον λαό και θα τον μάθουμε τί σημαίνει Έλληνας, ορθόδοξος της Ανατολής. Θα στηρίξουμε την κυπριακή οικογένεια η οποία κλονίζεται συθέμελα, και θα τη βοηθήσουμε να έχει ζωντανό δεσμό με την Ορθόδοξη Εκκλησία. Θα στηρίξουμε τη Θεολογική Σχολή, και θα την ενισχύσουμε με προγράμματα διδασκαλίας που θα αφορούν τη θεραπευτική αγωγή, δηλαδή την κάθαρση του νου και της καρδίας. Όπως έχω πει και πιο πάνω θα δώσουμε μεγάλη έμφαση στη Θεία Λειτουργία και όσα περιέχονται σε αυτήν, το σωστό τυπικό, την ψαλμωδία, την αγιογραφία, την αρχιτεκτονική των ναών, την ευπρέπεια του Οίκου του Θεού. Επίσης η επιστροφή στα κατεχόμενα και η ελευθερία της Κύπρου που έρχεται, θα πρέπει να μας βρει έτοιμους να διδάξουμε τον Χριστό σε πολλές φυλές.
Συμφωνείτε με το αίτημα για τον ουσιαστικό και πραγματικό διαχωρισμό Εκκλησίας – Κράτους;
Ο διαχωρισμός Εκκλησίας και κράτους θα πρέπει να συζητηθεί σοβαρά από την Ιερά Σύνοδο και να παρθούν αποφάσεις. Ξέρετε η δική μας περίπτωση είναι διαφορετική από αυτή της Ελλάδος. Η Εκκλησία Κύπρου συμβιώνει με το κράτος από το 1960 και μέχρι σήμερα οι ρόλοι είναι διακριτοί. Σίγουρα μια ανεξάρτητη οικονομικά Εκκλησία από το κράτος, της δίνει την ελευθερία να μην υποκύπτει σε τυχόν έμμεσους ή άμεσους εκβιασμούς, εκπτώσεις και συμβιβασμούς από το κράτος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν επιθυμούμε την αγαστή συνεργασία σε όλα τα επίπεδα. Αλλά ας μην εθελοτυφλούμε. Βλέπουμε σήμερα ότι τα πλείστα δυτικά κράτη ακολουθούν και εφαρμόζουν αποφάσεις που έρχονται από τα διάφορα παγκόσμια κέντρα εξουσίας που εν πολλοίς καταργούν την ιδιαιτερότητα του κάθε λαού και των παραδόσεών του. Επομένως το θέμα του διαχωρισμού είναι πολύ σοβαρό και βεβαίως θα μας απασχολήσει. Προσωπικά θέλω μεγαλύτερο διαχωρισμό γιατί το κράτος πλέον γίνεται εξάρτημα της νέας εποχής και της νέας τάξης πραγμάτων του Μπιλ Γκέιτς και άλλων…
Στην κοινωνία υπάρχει η συζήτηση για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Ποια είναι η δική σας θέση επί του θέματος;
Το θέμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία δεν είναι τόσο απλό όσο θέλουν να το παρουσιάσουν κάποιοι και, βέβαια δεν είναι ένα μάθημα όπως όλα τα άλλα. Τα τελευταία 22 χρόνια επισκέπτομαι τα σχολεία και συνομιλώ με μαθητές της Β΄ Λυκείου. Τα πλείστα ερωτήματα των παιδιών περιστρέφονται γύρω από το νόημα της ζωής και του θανάτου, τα ερωτικά, τον σατανισμό και τις μαγείες. Όλα αυτά τα χρόνια αναπτύξαμε με τα παιδιά ένα πολύ εποικοδομητικό διάλογο μέχρι που το 2010 εμφανίστηκε το διαδίκτυο και τότε κάποια στιγμή χαριτολογώντας μου είχαν πει τα παιδιά «Πανιερώτατε από τούδε και στο εξής πρέπει να επισκέπτεσθε τη Β΄ Γυμνασίου!» και ο νοών νοήτω… Τα παιδιά χαιρόντουσαν να ακούν από εμένα ότι ο άνθρωπος σε αυτά τα θέματα είναι «τριφασικός». Τους έλεγα παιδιά μου άλλο το σεξ, άλλο ο έρωτας και άλλο η Αγάπη που είναι ο Χριστός. Ο μόνος που είπε εγώ είμαι η Αγάπη και η Ζωή και «ο πιστεύων εις εμέ, καν αποθάνη, ζήσεται». Η ως άνω παιδαγωγική είναι αναγκαία στην εποχή μας. Το ερώτημα είναι ένα και μοναδικό έως και τραγικό. Ποιοι μπορούν να κάνουν τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση κατά το πιο πάνω σχήμα «τριφασικά»;
Αδελφοί και σύντροφοι όταν τα άλλα παιδιά της εποχής μου πήγαιναν κατηχητικό εγώ πήγαινα στις συναντήσεις της ΠΕΟΜ στον «Σπάρτακο» Λατσιών. «Κατηχητή» και καθοδηγητή είχαμε τον πολύ αγαπητό σε εμέ κ. Γιαννάκη Κολοκασίδη. Σε αυτόν αφιερώνω τα ως άνω.
Μετ΄ ευχών προς Κύριον
†ο Μόρφου Νεόφυτος