Πολιτιστικό Ίδρυμα

(1) Γενικές Πληροφορίες

Το Πολιτιστικό και Περιβαλλοντικό Ίδρυμα της Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου λειτουργεί σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους και διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο που αποτελείται από πέντε μέλη με πρόεδρο τον εκάστοτε Μητροπολίτη Μόρφου.

Το κτίριο του Ιδρύματος βρίσκεται στην κοινότητα Περιστερώνας. Πρόκειται για μια παραδοσιακή διατηρητέα οικοδομή αστικού τύπου των αρχών του αιώνα (1914) που διατηρεί σε μεγάλο βαθμό τον αρχικό χαρακτήρα με αρκετά αξιόλογα επιμέρους μορφολογικά στοιχεία. Βρίσκεται κατά μήκος ενός στενού δρόμου πλησίον της πεντάτρουλλης εκκλησίας των Αγίων Βαρνάβα και Ιλαρίωνος.

Σκοποί του Ιδρύματος είναι η διάσωση, η συντήρηση, η συνέχεια και η προβολή της πολιτισμικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, καθώς και η δημιουργία περιβαλλοντικής συνειδήσεως.

Οι στόχοι του Ιδρύματος πραγματοποιούνται με πολιτιστικά, περιβαλλοντικά, πολιτισμικά κι εκπαιδευτικά προγράμματα, εκδόσεις, εκδηλώσεις, εργαστήρια μουσικής, χορού, αγιογραφίας, αρχειοθετήσεις φωτογραφικού και άλλου υλικού, διαλέξεις, διοργάνωση συναυλιών, εκθέσεων, συμμετοχή σε ευρωπαϊκά κι άλλα προγράμματα, κ.λπ.

Διεύθυνση:

Αγίων Βαρνάβα και Ιλαρίωνος 4, 2731
Περιστερώνα Μόρφου

τηλ. 22823330-22823360
τηλεομ. 22823392
Email:  politistiko@immorfou.org.cy


(2) Συμβούλιο

  • Πρόεδρος: Μητροπολίτης Μόρφου
  • Αντιπρόεδρος: Βαρνάβας Βαρνάβα
  • Γραμματέας: Γεώργιος Κυθραιώτης
  • Ταμίας: Πέτρος Λαζάρου
  • Μέλος: Ανδρέας Κακουλλής
  • Διευθυντής: Πέτρος Λαζάρου
  • Προσωπικό: Γιάννης Λέμπος


(3) Σχολή Βυζαντινής Μουσικής

Γενικά
Για την πεδινή περιοχή της μητρόπολης, τα μαθήματα διεξάγονται στο χώρο του Πολιτιστικού και Περιβαλλοντικού Ιδρύματος της Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου (έναντι του ιερού ναού των αγίων Βαρνάβα και Ιλαρίωνος στην Περιστερώνα), τα οποία παραδίδονται από τον μουσικοδιδάσκαλο της μητρόπολης κ. Μάριο Αντωνίου.

Προς εξυπηρέτηση των ορεινών περιοχών της μητρόπολης (Σολέας και Μαραθάσας), από φέτος θα διεξάγονται μαθήματα ψαλτικής και στη Γαλάτα, από τον ιεροψάλτη κ. Ιωάννη Λέμπο.

Τα μαθήματα αφορούν σε παιδιά του Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, αλλά και σε όσους καλλίφωνους μεγαλύτερης ηλικίας και φύλου το επιθυμούν.


Σχολικό έτος 2012 – 2013
Όσοι επιθυμούν να σπουδάσουν την «ιεράν αυτήν τέχνην», θα πρέπει να έλθουν σε επικοινωνία με τους υπευθύνους του Πολιτιστικού και Περιβαλλοντικού Ιδρύματος της Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου, στα τηλέφωνα που ακολουθούν, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2012. Το κόστος εγγραφής είναι €20, ενώ τα δίδακτρα ανέρχονται στο συμβολικό ποσό των €10 μηνιαίως (ή €100 κατ᾿ έτος).

Τα μαθήματα για τους αρχαρίους θα διεξάγονται στην πεδινή περιοχή κάθε Τρίτη και Παρασκευή, από τις 16:30 μέχρι τις 17:30, και το πρώτο μάθημα θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012. Στην ορεινή περιοχή, οι συναντήσεις θα λαμβάνουν χώρα κάθε Δευτέρα και Πέμπτη από τις 16:30 μέχρι τις 17:30, και το πρώτο μάθημα θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012.


Χορωδία «Άγιος Μάμας»
Για την επιπρόσθετη μόρφωση των μαθητών της Σχολής Ψαλτικής Τέχνης της Μητροπόλεως Μόρφου, έχει συγκροτηθεί η χορωδία «Άγιος Μάμας», η οποία στελεχώνεται από μαθητές που φοίτησαν ή εξακολουθούν να φοιτούν στη Σχολή.

Προς τούτο διεξάγονται ειδικά μαθήματα, κάθε Τετάρτη και ώρα 19:00 – 20:00 στο χώρο του Πολιτιστικού και Περιβαλλοντικού Ιδρύματος της Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου στην Περιστερώνα. Για τη φετινή σχολική χρονιά, η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012.
Η χορωδία λαμβάνει μέρος σε διάφορες πανηγύρεις της μητρόπολης, ως επίσης και σε διάφορες εκδηλώσεις της.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με το Πολιτιστικό και Περιβαλλοντικό Ίδρυμα της Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου στο τηλ. 22823330, ή με τον κ. Μάριο Αντωνίου στο τηλ. 99351748, ή με τον κ. Ιωάννη Λέμπο στο τηλ. 99814884.Φωτογραφίες από τη συμμετοχή της Χορωδίας σε διάφορες εκδηλώσεις:


(4) Νεανική Χορωδία Μητροπόλεως Μόρφου

Το ελληνικό παραδοσιακό τραγούδι είναι αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης διαδικασίας έκφρασης των συναισθημάτων, των εμπειριών και της καθημερινότητας ενός συγκεκριμένου τρόπου ζωής των αγροτικών κοινωνιών διαφόρων περιοχών και προσμίξεων των προηγούμενων αιώνων, που στην πορεία μπορεί να μην αφορά σήμερα το σύγχρονο τρόπο ζωής των πόλεων και των αστικοποιημένων χωριών, αλλά ποτέ δεν έπαψε να ψυχαγωγεί τους σύγχρονους ανθρώπους και να τροφοδοτεί με ιδέες τους νέους καλλιτέχνες που αντιλαμβάνονται ότι χωρίς το στέρεο έδαφος της παράδοσης η νέα σύνθεση είναι αδύνατη να κυοφορηθεί. Άλλωστε τα τελευταία 15 χρόνια ο τόπος μας γνωρίζει μια άνευ προηγουμένου άνθιση της παραδοσιακής μουσικής της καθ’ ημάς Ανατολής που όλο και περισσότερο ελκύει νέους ανθρώπους να τη γνωρίσουν και να τη σπουδάσουν.

Την πλούσια αυτή παράδοση επιχειρούμε εδώ και πολλά χρόνια να διασώσουμε και να μεταδώσουμε, με την σύσταση της Νεανικής χορωδίας Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου. Μιας Χορωδίας που τα πρώτα της βήματα έκανε δειλά δειλά το 2001 και στην πορεία συμμετείχε σε διάφορες εκδηλώσεις κι αξιώθηκε να συνοδεύσει καλλιτέχνες όπως ο Αλκίνοος Ιωαννίδης και η Ελευθερία Αρβανιτάκη κ.ά.

Το πολιτιστικό και περιβαλλοντικό ίδρυμα της ιεράς μητροπόλεως Μόρφου ανακοινώνει και φέτος την έναρξη των μαθημάτων παραδοσιακού τραγουδιού και παραδοσιακών μουσικών οργάνων.

Τα τμήματα διδασκαλίας παραδοσιακού τραγουδιού θα λειτουργήσουν ως εξής:

Τρίτη 6:30 για τις ηλικίες 18 και άνω

Τετάρτη 6:30 για τις ηλικίες 8 έως 18

Τα ωράρια των τμημάτων διδασκαλίας παραδοσιακών οργάνων καθορίζονται μετά από συνεννόηση με τους καθηγητές.

Τα τμήματα αφορούν τα εξής μουσικά όργανα: Βιολί, Ούτι, Λαούτο, Πολίτικο λαούτο (λάφτα), ταμπουράς, τουμπελέκι, ρεκ, Μπεντίρ, Νταούλι, Νταμπουτσιά

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στον κ. Γιάννη Λέμπο στο τηλέφωνο 99-814884.

Υπεύθυνος
Γιάννης Λέμπος
τηλ. 99814884