Πολυδύναμο κέντρο «Η ΣΟΛΕΑ»



Mητροπόλεως 8 – 2831 Ευρύχου
Τηλ. 22-933646- Φαξ. 22-933647
Email: polidinamo@immorfou.org.cy
 
Το Πολυδύναμο Κέντρο «Η Σολέα» άρχισε τη λειτουργία του την 1η Μάιου 2001 και στόχος του είναι η προσφορά υπηρεσιών σε ηλικιωμένους, σε ανάπηρους, σε παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας ακόμη και σε βρέφη.  Η διοικούσα επιτροπή του Πολυδύναμου Κέντρο «Η Σολέα» απαρτίζεται από 10 άτομα εθελοντές της περιοχής οι οποίοι παρέχουν τις υπηρεσίες τους χωρίς αμοιβή.  Ο Πρόεδρος της επιτροπής είναι ο εκάστοτε Μητροπολίτης Μόρφου.
Το Κέντρο μας λειτουργεί τα εξής 5 προγράμματα τα οποία  έχουν την έγκριση  και στήριξη του Υπουργείου Εργασίας: Ιδρυματική φροντίδα, Διημερεύουσα φροντίδα,  Κατ’ οίκον φροντίδα, Βρεφοπαιδοκομικός Σταθμός και Παιδική Λέσχη.

Το Πολυδύναμο Κέντρο «Η Σολέα» ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός φροντίζει να ενισχύεται οικονομικά  από χορηγίες, εισφορές κι εκδηλώσεις, ούτως ώστε τ’  άτομα που απολαμβάνουν τις υπηρεσίες του Κέντρου να έχουν την όσο το δυνατόν χαμηλότερη οικονομική επιβάρυνση. Γι’  άτομα που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να μετέχουν των προγραμμάτων του Κέντρου μπορούν να αποτείνονται στο Γραφείο Ευημερίας για οικονομική βοήθεια, αφού συμπληρώσουν σχετική αίτηση.
 
Στέγη ηλικιωμένων και αναπήρων

Η Στέγη έχει δυναμικότητα 35 κλινών για παροχή διαμονής σε άτομα που έχουν ανάγκη φροντίδας ή άλλων υπηρεσιών σε εικοσιτετράωρη βάση.  Η τοποθεσία του είναι μέσα στο κέντρο της κοινότητας Ευρύχου απέναντι από την Ιερά Μητρόπολή Μόρφου.   Έχει όμορφη θέα αφού μπορείς να αγναντέψεις από τα βουνά του Τροόδους  μέχρι και τη θάλασσα του Ξερού.  Το προσωπικό που εργάζεται στo πρόγραμμα αυτό  είναι η Διευθύντρια, η Διοικητική λειτουργός και δεκαεπτά υπάλληλοι.

Υπηρεσίες που προσφέρονται στο  Κέντρο κι άλλες δραστηριότητες:

Ιατρική παρακολούθηση κι εξέταση των ενοίκων ανά δεκαπενθήμερο από το Α.Κ.Υ. Ευρύχου.

Καθημερινή εξειδικευμένη φροντίδα προς τους ενοίκους από 
νοσηλεύτρια του  Α.Κ.Υ. Ευρύχου.

Τέλεση της Θείας Λειτουργίας στο παρεκκλήσιο του Αγίου Νεκταρίου που είναι ενσωματωμένο στο κτίριο του Πολυδύναμου κάθε Σάββατο και κάθε Τρίτη τελείται Παράκλησις.

Δημιουργική απασχόληση όπως γυμναστική (ΚΟΑ), χειροτεχνία, ανάγνωση, κηπουρική, περπάτημα στο χωριό.

Γυναίκες του Συνδέσμου Φιλανθρωπίας της Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου σ’ εθελοντική βάση παρέχουν ώρες συντροφιάς κι άλλες υπηρεσίες στους ενοίκους. 
Οι εργαζόμενοι στο Κέντρο προέρχονται από τη γύρω περιοχή με αποτέλεσμα η προσέγγιση τους πέραν της επαγγελματικής καταρτίσεως τους, να είναι πολύ ανθρώπινη και φιλική. Η φροντίδα που παρέχεται είναι εξατομικευμένη κι έχει σαν στόχο την αυτοεξυπηρέτηση,  γεγονός που συμβάλλει θετικά στον ψυχολογικό τομέα των ενοίκων. Επίσης, συμμετέχουν σε διάφορα σεμινάρια, προγράμματα, εκδηλώσεις και ημερίδες που αφορούν θέματα κοινωνικής προσφοράς.

Μία φορά τον μήνα γίνεται συγκέντρωση προσωπικού με στόχο την ανταλλαγή απόψεων για την καλύτερη λειτουργία του Κέντρου.

Ο κώδικας δεοντολογίας τηρείται πολύ αυστηρά απ’ όλους τους εργαζόμενους στο Κέντρο και η εχεμύθεια και η εμπιστοσύνη αποτελούν το πρώτο μέλημα της διεύθυνσης.

Διημερεύουσα φροντίδα

Το Κέντρο παρέχει διημερεύουσα φροντίδα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας σε άτομα που αυτοεξυπηρετούνται και διαμένουν στο σπίτι τους. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα προσφέρει φαγητό, πλύσιμο ρούχων, ψυχαγωγία, συντροφιά και δημιουργική απασχόληση. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα της διημερεύουσας φροντίδας μπορούν να συμμετέχουν και στα διάφορα προγράμματα  απασχόλησης και ψυχαγωγίας που εκπονεί το Πολυδύναμο Κέντρο.  

Κατ’ οίκον φροντίδα

Το Κέντρο παρέχει καθημερινή κατ’ οίκον φροντίδα (συμπεριλαμβάνονται τα  Σαββατοκύριακα κι όλες αργίες), 24 ώρες το 24ώρο σε ηλικιωμένα κι ανάπηρα άτομα που δεν αυτοεξυπηρετούνται.    

Παρέχονται υπηρεσίες καθαριότητας του χώρου διαμονής,  σωματικής καθαριότητας, μεταφοράς σε γιατρό, ψώνισμα τροφίμων κι άλλων ειδών πρώτης ανάγκης και ψυχαγωγίας.

Παρέχονται υπηρεσίες εξειδικευμένης νοσηλευτικής φροντίδας (πληγές, ενέσεις, φάρμακα, αιμοληψίες κλπ) και υπηρεσίες παρακολούθησης από γιατρό, νοσηλευτή, φυσιοθεραπευτή, εργασιοθεραπευτή κλπ.   

Διανομή φαγητού

Το Πολυδύναμο Κέντρο αναλαμβάνει τη διανομή φαγητού σε άτομα που είναι στο σπίτι,  καθώς και στα ολοήμερα Δημόσια σχολεία της περιοχής Σολέας. 

Δημιουργική ψυχαγωγία κι εκδηλώσεις

Στον τομέα της δημιουργικής ψυχαγωγίας δίνεται πολύ μεγάλη έμφαση και για τούτο εκπονούνται διάφορα προγράμματα στα οποία μπορούν να συμμετέχουν άπαντες κι αφορούν τη γυμναστική, χειροτεχνία, μαγειρική, ζαχαροπλαστική κτλ. Επίσης διοργανώνονται εκδρομές κι διάφορες άλλες εκδηλώσεις (επετειακά εορταστικά προγράμματα, μουσικά προγράμματα, συζητήσεις κλπ).
 
Υπεύθυνη προγράμματος
Σοφία Μαλτά
Για πληροφορίες
22933646 – 99515061
 
 
Παιδική Λέσχη
Αγία Παρασκευή 1  2842
Τεμβριά
τηλ. 22932050

Η Παιδική Λέσχη συστεγάζεται με τον Βρεφοπαιδοκομικό Σταθμό σ’ ένα ευρύχωρο οίκημα με μεγάλους κι εξωτερικούς χώρους στην Τεμβριά.  Ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Φεβρουάριο του 2003 με ολοήμερο πρόγραμμα για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των εργαζόμενων γονέων της περιοχής, προσφέροντας στα παιδιά τους υγιή απασχόληση κι ασφάλεια.     

Ώρες λειτουργίας: 13:00 – 18:00

Υπηρεσίες που προσφέρονται:

Μεταφορά με λεωφορείο με συνοδό από τα σχολεία και νηπιαγωγεία της περιοχής Σολέας προς την Παιδική Λέσχη και μεταφορά των παιδιών όταν  σχολάσουν στα σπίτια τους.

Παρέχεται υγιεινή διατροφή, ανάπαυση, διάβασμα, δημιουργική απασχόληση (ζωγραφική, αθλητικά παιχνίδια και διάφορα άλλα παιχνίδια) και διάφορα ψυχαγωγικά προγράμματα ( θέατρο, μουσική, εκδρομή).

Υπεύθυνη προγράμματος:
Φάνη Πολυδώρου
τηλ. 99328379
 
Βρεφοπαιδοκομικός Σταθμός
Αγία Παρασκευή 1  2842
Τεμβριά
τηλ. 22932050

Ο Βρεφοπαιδοκομικός Σταθμός συστεγάζεται με την Παιδική Λέσχη σ’ ένα ευρύχωρο οίκημα με μεγάλους κι εξωτερικούς χώρους στην Τεμβριά. 

Ώρες λειτουργίας: 06:00 – 17:00

Υπηρεσίες και στόχοι:

Μεταφορά με συνοδό, πρόγευμα, γεύμα, μάθηση, παιχνίδι, ψυχαγωγία.

Στόχος του προγράμματος είναι η ολόπλευρη ανάπτυξη  των παιδιών με την ενίσχυση της μοναδικότητας και διαφορετικότητας τους. Επιδιώκουμε την επικοινωνία και τη συνεργασία με τους γονείς στους οποίους καθημερινά δίνεται αναλυτικό πρόγραμμα με τις ώρες που έφαγε, αλλάχτηκε και κοιμήθηκε το παιδί τους. Η αγάπη, η ασφάλεια, η φροντίδα  και η σωστή διαπαιδαγώγηση που παρέχεται από το εκπαιδευμένο προσωπικό μας, συμβάλει στην ορθή ανάπτυξη του συναισθηματικού κόσμου των παιδιών, εφόδια που θα τα βοηθήσει στην εξέλιξη τους.

Υπεύθυνη προγράμματος:
Μαρίνα Γρηγοριάδου
τηλ. 99687392- 22932050