”H ΟΣΙΑ ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑ ΓΑΛΑΚΤΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ”: Αγναντεύοντας το άκτιστο Φως με τα ”κιάλια” της καρδιάς!

Δεν είναι ένα ακόμη βιβλίο για κάποιον άγιο , είναι ένα άγιο βιβλίο: ”H ΟΣΙΑ ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑ ΓΑΛΑΚΤΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ”…Αγναντεύοντας το άκτιστο Φως με τα ”κυάλια” της καρδιάς!

Ανά χείρας κρατώ ένα βιβλίο Άγιο. Ευδόκησε η χάρη Του και έχω διαβάσει άπειρα βιβλία για Αγίους συγχρόνους και παλιότερους αλλά τέτοια αίσθηση δεν ξανά είχα. Δεν είναι απλά ένα ακόμη βιβλίο για κάποιον άγιο αλλά το ίδιο το βιβλίο αυτό να είναι Άγιο.. Δυο σ΄ένα. Ένα Άγιο βιβλίο λοιπόν από τις εκδόσεις Θεομόρφου της Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου (Ιούνιος 2023). Ιχνηλατεί την πνευματική πορεία μιας σύγχρονης Γερόντισσας της Γαλακτίας από τη Κρήτη. Θα έλεγε κανείς πως είναι μέρος από το σύγχρονο Μητερικόν της Εκκλησίας.

Σταχυολογήματατο φως του Θεού είναι γαλάζιο ο ήλιος είναι καντηλάκι μπροστά του.

Ω, ω, ω. Φως,Φως.Φως. Αλιώτικο από τούτο το φως.

Φως ο Πατήρ, Φως ο Λόγος, Φως και το Άγιο Πνεύμα. Αυτό το Φως το Τριαδικό είναι γεμάτο πληροφορίες.

Τον Παράδεισο τον αποκαλεί πάμφωτο. ολόλαμπρο εκεί είναι όλα ΦΩΣ. Αλλά το φως είναι εντελώς διαφορετικό από το γνωστό Φως.Σε άλλους φέγγει και δεν καίει. Σε άλλους σκοτίζει και καίει χειρότερα από τα καμίνια που ξέρουμε εμείς.

Έτσι περιγράφει τον Θεό των Φώτων: Οι άγγελοι έχουν φως. Είναι χιλιάδες φώτα μέσα στο μέγα φως.Τα φτερά τους είναι φως..αν δείτε φώτα θα τρελαθείτε… Είδα αγίους, είδα να κατεβαίνουν λαμπάκια και εφανήκανε στον ουρανό και σιγά σιγά είδα κόκκινα σημάδια.

Η ευχή τρέχει τρέχει .. και σε ανύποπτο χρόνο δεν ξέρω πως με τα ”κυάλια” της καρδιάς βλέπω το άπλετον εκείνο Φως, που νους δεν χωράει και γλώσσα δεν διηγάται. Το Φως είναι άπλετον δεν έχει αρχή μέση και τέλος. Είναι ασχημάτιστο, όμοιο. Είναι γεμάτο πληροφορίες. Πολλά ανεξήγητα εξηγούνται μέσα σε αυτό… Είναι το Φως του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.Σ΄ένα Φως φαίνονται και οι τρεις αλλά διακρίνονται και σαν τρία Φώτα που είναι ένα Φως… Ο Άναρχος Πατέρας δεν φαίνεται.. Τον κρύβει το πολύ Φως… Ο Υιός φαίνεται ..φαίνεται καθαρά να βγάζει Φως… Έχει αθεράπευτες τις πληγές του Σταυρού για να τον αναγνωρίζουμε….Το Άγιον Πνεύμα δεν φαίνεται. Είναι Φως!

Μην αμφιβάλετε για την ύπαρξη του Παραδείσου και της κολάσεως …με τα ”κυάλια ” της καρδιάς τα βλέπω και εγώ για να μετανοήσω..

”Να φροντίσουμε να πάμε τακτοποιημένοι στο Φως της Αγίας Τριάδας όταν φύγουμε από αυτή τη ζωή. Εκεί όλα φαίνονται όπως είναι. Το Φως τα βγάνει όλα στην επιφάνεια.”

Νοερά προσευχή: φλόγα είναι παιδί μου, φλόγα μέσα στην καρδιά ακοίμητη. Γυρίζει γύρου-γύρου κυκλικά και μουρμουρίζει το όνομα του Χριστού”. Μια από τι πιο πειστικές αποτυπώσεις. Λύνει το γρίφο.. Αυτή όντως βίωσε το μυστήριο της καρδιακής προσευχής..

H θεολογία του Φωτός που βίωσαν εμπειρικά κι ερμήνευσαν μεταξύ άλλων ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, ο Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης, ο Άγ. Συμεών ο Νέος Θεολόγος, οι ησυχαστές και ο Άγ. Γρηγόριος ο Παλαμάς και στις μέρες μας ο Άγ. Σωφρόνιος του Έσσεξ εμπλουτίστηκε από τη μαρτυρία της Γερόντισσας Γαλακτίας. Το συνεπαγόμενο σχήμα θέωση, θεοπτία λειτουργεί και σε αυτή την περίπτωση..

Το βιβλίο από μόνο του είναι μια πνευματική βιβλιοθήκη η Γερόντισσα μεταφέρει την εμπειρία της σε φλέγοντα ζητήματα που ανακύπτουν. Μαρτυρίες όσων την γνώρισαν. Τι λέει για εθνικά, για θέματα Ηθικής και παρακμής για πρόσωπα και πράγματα της Εκκλησίας για επερχόμενα δεινά πόσο θα μας αγγίξουν… Μια εξ απορρήτων του Φωτός.

Η πολύ φροντισμένη έκδοση των Εκδ. Θεομόρφου συμβάλει στην δυναμική και την πρωτόγνωρη αίσθηση που σου προκαλεί αυτό το βιβλίο…. όσο για τη μορφοποίηση κειμένου οι Μορφίτες.. είναι ειδήμονες..

Πηγή: https://dimpenews.com/