Ἡ συνέντευξη τοῦ Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Μόρφου κ. Νεοφύτου στὸν κ. Andrei Surzhanskii, προϊστάμενο τοῦ Γραφείου τοῦ ρωσικοῦ πρακτορείου εἰδήσεων TASS, πραγματοποιήθηκε στὶς 16 Φεβρουαρίου 2024.

Μόρφου στο TASS: «Αύριο θα μπουν τα στρατεύματα του Πούτιν στο Κίεβο! Επέρχεται μεγάλη ήττα όχι του Ζελένσκι αλλά όλου του δυτικού κόσμου στην Ουκρανία. Διαφωνώ με το ανήκουμε στη Δύση». 

Αποσπασματική απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης από  dimpenews.com

Ο πρόεδρος Πούτιν είναι ένα πρόσωπο οικείο δικό μου πρόσωπο τρόπον τινά κι ας μην έχουμε συναντηθεί ποτέ γιατί σε κάθε θεία λειτουργία τόσο αυτόν με το μικρό του όνομα Βλαδίμηρο όσο και τον Σέργιο Σεργκέι Σέργιο Λαβρόφ όσο και τον Δημήτρη Μεντβέντεφ και τη σύζυγο αυτού Σβετλάνα τους μνημονεύω σε κάθε θεία λειτουργία δηλ. προσεύχομαι γι αυτούς. Μου το είχε ζητήσει κάποτε που είχαμε συναντηθεί αρχικά στη Μόσχα κι αργότερα ήρθε για προσκύνημα η κ Σβετλάνα κι από τότε ανταποκρινόμενος στο αίτημα τους προσεύχομαι για τους ανθρώπους αυτούς που καθορίζουν οι σκέψεις τους οι αποφάσεις τους οι κινήσεις τους τα ορθά και τα λάθη τους καθορίζουν τη ζωή όλης της οικουμένης.

Για τη συνέντευξη:

Μου έκανε μεγάλη εντύπωση η πρώτη μισή ώρα της συνέντευξης που ήταν καθαρά ιστορική δηλ. για να φθάσει ο πρόεδρος Πούτιν στο σημερινό ουκρανικό πρόβλημα αλλά και στις σχέσεις Ρωσίας-Δύσης κάνει μια ιστορική αναδρομή πριν από 1000 χρόνια. Αυτό είναι καθαρά Βυζαντινό κι Ανατολικό θα προσέθετα. Μόνο ηγέτες που ηγούνται ενός ιστορικού λαού μπορούν να ομιλούν με ιστορικούς όρους και γεγονότα για σύγχρονα προβλήματα. Ο Δυτικός άνθρωπος είτε βρίσκεται στην Ευρώπη είτε στις ΗΠΑ η αντίληψη του είναι ότι η πολιτική σημαίνει συμφέροντα, σημαίνει χρήμα , αγωγοί ενέργειας, γεωστρατηγική, γεωπολιτική. Ενώ ο Πούτιν με αυτή τη συνέντευξη τα θέματα τα έθεσε σε άλλη βάση, ότι κύριοι δεν είμαστε εδώ χθεσινοί και προχθεσινοί . Είμαστε ένας ιστορικός λαός που είμαστε πασών των Ρωσιών. Αυτό τους είπε.

Το δεύτερο είναι το τέλος της συνέντευξης. Είναι άμεσα συνδεδεμένο με την αρχική ιστορική αναφορά

Στην ερώτηση πως θα λύσετε τα προβλήματα Ουκρανών-Ρώσων τώρα που πάει να τελειώσει ο πόλεμος. Η απάντηση ήταν κάπως έτσι:

Μα είναι τόσα πολλά αυτά που μας ενώνουν όπως είναι η Ορθόδοξη πίστη, η κοινή ρωσική καταγωγή η κοινή γλώσσα επίσης ρωσική, ήθη έθιμα, η κοινή ιστορική μας διαδρομή που είναι τόσο δυνατά αυτά που μας ενώνουν που θα βοηθήσουν να επουλωθούν οι πληγές αυτής της περιπέτειας που συνέβη σε μια χιλιετή πορεία τώρα στον 21ο αι.

Για το ενδιάμεσο της συνέντευξης: 

Φάνηκε ένας Πούτιν που δεν θέλει τον πόλεμο. Θέλει την ειρήνη. Φάνηκε επίσης ότι αυτοί που πιέζουν για έναν παγκόσμιο πόλεμο τους αμέσως επόμενους μήνες και χρόνια είναι οι ελίτ του Δυτικού κόσμου όχι ο δυτικός κόσμος.

Η ηγεσία της Κύπρου έχει αποφασίσει ότι ανήκουμε στη Δύση. Εγώ προσωπικά διαφωνώ με αυτή τη τοποθέτηση.

Εμείς έχουμε πολύ περισσότερα κοινά με Ρώσους, Σέρβους. Ρουμάνους, Βουλγάρους παρά με οποιοδήποτε δυτικό. Γι’ αυτό και πολλοί γάμοι Κυπρίων με Ρώσους και στην ελεύθερη Κύπρο ζουν 200.000 Ρώσοι αδερφοί μας.. Και όταν λέω αδελφοί μας δεν εννοώ συναισθηματικά αλλά θεολογικά.

Εμείς σαν ηγεσία της Εκκλησίας Κύπρου πρέπει να πιέσουμε να αρθεί αυτή η ακοινωνησία διχασμός ελληνόφωνης και ρωσόφωνης Ορθοδοξίας που προέκυψε μετά την Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας Ουκρανίας και έχουμε ένα εξαιρετικό παράδειγμα Έλληνα Αρχιεπισκόπου που κινείται σε αυτή την γραμμή και είναι ο Αλβανίας Αναστάσιος αλλά και το πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο. Οπότε θα πάρουμε τέτοιες πρωτοβουλίες καθώς μα υποχρεώνουν τα γεγονότα.

Μετά τη μεγάλη ήττα όχι του Ζελένσκι αλλά όλου του δυτικού κόσμου στην Ουκρανία. Τότε θα υποχρεωθεί η κάθε Ορθόδοξη Εκκλησία και τα πατριαρχεία να δουν την ιστορία όχι μέσα από το φακό των στρατηγών και των στρατοπέδων γιατί δυστυχώς για μια στιγμή ο πατριάρχης έτσι είδε την ιστορία όχι θεολογικά αλλά γεωστρατηγικά αυτό είναι έκπτωση και είναι αμαρτία..

Ο Δυτικός άνθρωπος πάσχει από μοναξιά αθεΐα διαφθορά ανηθικότητα ακόμη και οι νόμοι που μέχρι χθες που φτιαχτήκαν στην Ελλάδα δείχνουν έναν κόσμο που σαπίζει

Του τέθηκε ερώτημα για το πρόβλημα άσκησης θρησκευτικών δικαιωμάτων των Ρώσων που είναι στα κατεχόμενα. Ο Δεσπότης το αντιστρέφει και προτάσσει το εύλογο:

Ότι όλοι όσοι αγοράζουν σήμερα στα κατεχόμενα αγοράζουν από τον Τούρκο που τους πουλάει. Αλλά ο ιδιοκτήτης είναι Έλληνας.

Ενώ νουθετεί να μην προβεί το πατριαρχείο Μόσχας να στείλει κληρικούς για ικανοποίηση θρησκευτικών αναγκών Ρώσων στα κατεχόμενα γιατί τότε το πολιτικό πρόβλημα θα μεταβληθεί σε πνευματικό:

Εχουμε ένα καλό ιστορικό προηγούμενο στην Αττάλεια Τουρκίας όπου υπάρχουν χιλιάδες Ρώσοι και γίνονται μεικτοί γάμοι με Τούρκους που γίνονται Ορθόδοξοι. Έχει σχέδιο ο Θεός για όλους τους λαούς και αυτό πρέπει να υπηρετήσουμε κι όχι το σχέδιο ανθρώπων εκτός κι αν το σχέδιο ανθρώπων συμπίπτει με αυτό του Χριστού.

Έχω μια σταθερή στάση για το ποιά είναι η Εκκλησία Ουκρανίας είναι ο Μητροπολίτης Κιέβου Ονούφριο που τον σέβομαι και ως ασκητή επίσκοπο. ..

Μου κάνει εντύπωση η πρόνοια του Θεού που κάθε φορά σε κάθε δοκιμαζόμενη τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία στέλνει κι έναν δεν θα πω άγιο αλλά πολύ ενάρετο κι ταπεινό αρχιεπίσκοπο όπως στη Σερβία όπως όταν το ΝΑΤΟ που βομβάρδιζε τη Σερβία με πυρηνικά και ως σήμερα γεννιούνται παιδιά χωρίς χέρια κι ως σήμερα δεν καλλιεργούν τα χωράφια. Ο Θεός έστειλε τότε τον άγιον αγιὀτατο πατριάρχη Σερβίας Παύλο. Αυτός είναι το πρότυπο σήμερα του Ονούφριο. Μερικά ωστόσο προβλήματα δεν λύνονται παρά μόνο με πόλεμο . Έλεγε και ο Ηράκλειτος ότι ο πόλεμος πατήρ πάντων . Εκεί που αποτυγχάνει η διεφθαρμένη ειρήνη έρχεται ένας πόλεμος για να επιβάλει μια νέα ειρήνη. Όλα αυτά που συμβαίνουν με την τάχα μου Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία του Επιφάνιου που σύντομα θα φανερωθεί σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης ότι είναι αδικία ο ουρανός το ξέρει ήδη ότι είναι αδικία αύριο θα μπουν τα στρατεύματα του Πούτιν στο Κίεβο αυτοί που θα πάνε και ευτυχώς είναι λίγοι ο λαός δεν τους ακολούθησε παρά τη δύναμη που έχουν και την εξουσία. Και θα γίνει είναι προφητεία. Αν είναι ταπεινοί θα πάνε να ζητήσουν ήμαρτον στον Ονούφριο αλλά ως σήμερα έδειξαν δείγματα αλαζονείας και σατανικής δεισιδαιμονίας τότε θα πάνε με τους Ουνίτες του πάπα. Θα φανούν τι πραγματικά ήταν και τότε θα πρέπει να μετανοήσουμε κι εμείς που αφήσαμε αυτού τους ανθρώπους να νομίζουν ότι είναι η κανονική Εκκλησία του Κιέβου. Δεν έχουν ιεροσύνη δεν είναι Εκκλησία ο πάπας..

Γιατί οι Ορθόδοξοι ιεράρχες δεν βλέπουν την αδικία στην Ουκρανία στον Ονούφριο και στο ποίμνιο του..

Την απάντηση την έδωσε ο μακαριστός Χρυσόστομος Β Κύπρου που είπε στον πατριάρχη Κύριλλο να πάψουμε οι προκαθήμενοι να συμπεριφερόμαστε με εθνικά κριτήρια οι Έλληνες, οι Ρώσοι, οι Σλάβοι, οι Άραβες. Αλλά να σκεφτόμαστε και να ενεργούμε επιτέλους χριστιανικά κι όχι εθνικιστικά αυτο λέει ο Απ. Παύλος. Αλλά κάποια στιγμή αυτό το λόγο ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος τον έβαλε στο ψυγείο κι από τότε ακολούθησε τη πολιτική γραμμή του Οικουμενικού πατριαρχείου με εθνικά κριτήρια.

Είναι ένα πρόβλημα πολύ μεγάλο Ορθοδόξου πίστεως και εθνικής συνείδησης, και το έχουν και οι Ρώσοι και οι Σέρβοι αυτό. Πολλές φορές δεν είναι οι αποφάσεις των Συνόδων με εκκλησιαστικά κριτήρια… και όταν αποτυγχάνει η Εκκλησία αναλαμβάνουν οι πολιτικοί, οι στρατιωτικοί, οι επιδημιολόγοι κ.α. Ο επίσκοπος για να εκφράσει την Αλήθεια που είναι ο Χριστός δεν πρέπει να έχει ιδιοτέλεια συμφέρον. Εγώ δεν σκέφτομαι έτσι έμαθα από τους αγίους γέροντές μου και την αγία μητέρα μου τη Μηλιά να βάζω το προσωπικό και το εθνικό συμφέρον στην πάντα φτάνει να υπηρετούμε την Αλήθεια του Χριστού.

Ο ιεράρχης πρέπει αν είναι άνθρωπος που να είναι πάνω από τα προσωπικά και πολιτικά συμφέροντα να μην έχει φάκελο και να του τον βάζει μπροστά του η KGB και η KYΠ η Κυπριακή Υπηρεσία Πληροφοριών και η CIA πρέπει να είναι άνθρωπος με καθαρό μέτωπο για να μπορεί να μιλά και να τοποθετείται με βάση το ιερό ευαγγέλιο και τους Κανόνες της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Άλλο ιεράρχης κι άλλο άγιος. Το καλύτερο είναι ο ιεράρχης να θέλει να γίνει άγιος και να προσπαθεί.

Έρχονται στιγμές πολύ πιο δύσκολες για όλον τον κόσμο. Και θα φτιάξει ο Χριστός καινούργιο πλήρωμα για το καράβι του που λέγεται Εκκλησία.

Σόρος, Ρότσιλντ, Ροκφέλερ, Κίσινγκερ είναι οι Σιωνιστές όχι οι Εβραίοι οι Σιωνιστές ο Ζελένσκι που είναι υπάλληλος της Νέας Τάξης Πραγμάτων ο Μακρόν

Τι κοινό έχει ο Ζελένσκι, ο Μακρόν και ο Μητσοτάκης είναι και οι 3 σπορά Εβραίων. Δεν έχω τίποτα με τους Εβραίους δεν είμαι αντισημίτης αφού η Παναγία μου είναι από Ιουδαϊκή οικογένεια όλοι οι Απόστολοι ήταν Εβραίοι ξέρω πολύ καλά τι σημαίνει εβραϊκός λαός και η προσφορά του στο σχέδιο του Θεού αλλά σε κάποια στιγμή ιστορική αυτός ο λαός που διεσπάρη σε όλη την οικουμένη έφτιαξε στην Ουκρανία ειδικά ένα κράτος ένα έθνος το Χαζαρικό έθνος. Αποτελείται από ρωσοεβραίους με ψευδο-ιουδαϊκή θρησκεία υποκρίνονται ότι είναι στο θρήσκευμα Ιουδαίοι

Τους νόμους της ομοφυλοφιλίας επιβάλει η Νέα Τάξη Πραγμάτων

Πίσω από τη Νέα Τάξη κρύβεται μια προσπάθεια να δημιουργήσουν μια πανθρησκεία ο μελλοντικός ηγέτης να είναι ο Αντίχριστος και μέχρι τότε θα δημιουργήσουν μια παγκόσμια οικονομία μια παγκόσμια ανηθικότητα μια παγκόσμια γλώσσα τ’ αγγλικά μια παγκόσμια τεχνολογία και ένα τεχνικό άνθρωπο που θ’ αντικαταστήσει τον άνθρωπο το μετάνθρωπο…

Η Ευρώπη Ισραήλ και Περσία τα επόμενα πειραματόζωα. Γι’ αυτό ο Πούτιν έχει μεγάλο έργο. Κι αν δεν τα καταφέρει αυτός θα βάλει άλλον ο Θεός από το ρωσικό έθνος που θα τα καταφέρει.

Μείωση πληθυσμού όσο πιο λίγοι τόσο πιο καλά ελεγχόμενοι και μάλιστα με την ψηφιακή τεχνολογία.

Ο Πόλεμος δεν είναι με το ΝΑΤΟ είναι με τις δαιμονικές δυνάμεις κι ενέργειες γι’ αυτό βάλθηκαν να μας χωρίσουν εμάς τους Ορθόδοξους. Γιατί μόνο η θ λειτουργία γεννά αγίους και μόνο τους αγίους φοβούνται οι δαίμονες”’

Διάβασε απόσπασμα από βιβλίο Γερόντισσας Γαλακτίας που η ίδια του είπε:

Θα συμβούν κάποια λίγα και στην Κύπρο από εκεί θα περάσουν οι Τούρκοι για να έλθουν στην Κρήτη. ..θα έρθουν και οι Τούρκοι εδώ… θα έρθουν κρυφά και γρήγορα δεν θα καταφέρουν πολλά… μετά θα τους τακτοποιήσει η Ρωσία μια για πάντα. Η Ρωσία είναι φίλη μας φίλοι μας ο πιο μεγάλος λαός της Ευρώπης Ορθόδοξοι χριστιανοί αυτοί θα μας βοηθήσουν έχουν και μυστικά όπλα θηρία είναι…

Για γάμο ομοφυλόφιλων και στην Κύπρο…:

Αν προλάβουν το θέλουνε πολύ.. οικονομική χρεωκοπία σε Γερμανία και Αμερική και γεωφυσικά φαινόμενα…και τέλος τον Παγκόσμιο πόλεμο μετά την Περσία όταν χτυπήσουν το πυρηνικό της πρόγραμμα οι Εβραίοι θα αναγκαστούν Ρωσία Κίνα ν’ αντιδράσουν.. οι προφητείες λένε ότι θα ρίξουν πυρηνικά. Ο Πούτιν και η Κίνα δεν το θέλουν αλλά το θέλει η Νέα Τάξη τους εξωθούν να το κάνουν. καθώς στόχος είναι η μείωση πληθυσμού.. Ο κόσμος θα γίνει χάος .. αλλά οι εναπομείναντες θ’ αναλάβουν Ορθόδοξη ιεραποστολή…..

Όποιος αγαπάει την ουράνια πατρίδα αγαπάει και την επίγεια πατρίδα είναι και πατριώτης αλλά χωρίς εθνικισμούς…

Είναι επί θύραις θα γίνουν καταστροφές πόλεμοι σεισμοί καταποντισμοί ΄ώστε ο άνθρωπος να έρθει σε μετάνοια και να πει εις Άγιος εις Κύριος Ιησούς Χριστός…