Καπούτι

Το χωριό Καπούτι βρίσκεται 31χλμ δυτικά της πόλης της Λευκωσίας και 6χλμ βορειοανατολικά της πόλης της Μόρφου, στις νότιες υπώρειες του Πενταδακτύλου στη γεωγραφική περιφέρεια Μόρφου, σε υψόμετρο 150μ.

Το χωριό συνδέεται στα βόρεια με το χωριό Διόριος (9χλμ), στα νοτιοανατολικά με το χωριό Κυρά (5,5χλμ) και στα νοτιοδυτικά με την κωμόπολη της Μόρφου (7χλμ). Στα νοτιοδυτικά του χωριού βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος στην τοποθεσία Τούμπα του Σκούρου. Το τοπίο του χωριού διαμελίζεται από τους ποταμούς Αλουπός, στα βόρεια του χωριού, και Οβγός στα νότιά του

Η ονομασία Καπούτιν αποτελεί παραφθορά του ιταλικού ονόματος Καπούτσι, και μας παραπέμπει στα χρόνια της Φραγκοκρατίας. Στους παλαιούς χάρτες βρίσκεται σημειωμένο ως Capuci, ονομασία με την οποία αναφέρει το χωριό και ο Mas Latrie στον κατάλογο των αρχοντικών φέουδων που απετέλεσε αργότερα περιουσία της βασιλικής οικογένειας της Κύπρου.

Ο πληθυσμός του χωριού το 1960 ανερχόταν σε 766 κατοίκους και το 1973 αυξήθηκε στους 933.

Οι κάτοικοι ασχολούνταν με την καλλιέργεια εσπεριδοειδών (κιτρόμηλα και πορτοκάλια), λαχανικών, κτηνοτροφικών φυτών και σιτηρών.

Στα βόρεια και ανατολικά του χωριού μια μεγάλη έκταση είναι ακαλλιέργητη και σ’ αυτή φυτρώνουν πεύκα και θαμνώδης φυσική βλάστηση. Υπάρχει επίσης περιοχή με ερείπια με το τοπωνύμιο Ντεμαντονα. Η ονομασία παραπέμπει στα χρόνια της φραγκοκρατίας.

Η εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο και είναι κτίσμα του 15ου – 16ου αι.

Στο χωριό πριν την τουρκική εισβολή λειτουργούσε Δημοτικό Σχολείο που σε αυτό φοιτούσαν κατά το σχολικό έτος 1973-74, 141 μαθητές.

Οι Τούρκοι στην προσπάθεια τους για παραχάραξη της ιστορίας και της εξαφάνισης των ελληνικών ονομάτων μετονόμασαν το χωριο σε Kalkanli (ασπίδα).

  * Χρησιμοποιήθηκαν εκτενή αποσπάσματα από τα λήμματα της Μεγάλης Κυπριακής Εγκυκλοπαίδειας 1981-1990, εκδόσεις Φιλόκυπρος, Λευκωσίας

 

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΙ ΕΠΙΤΡΟΠΟΙ:
  • ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΤΕΡΛΙΚΚΑΣ
  • ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΙΩΑΝΝΟΥ
  • ΕΛΕΝΗ ΠΑΥΛΟΥ
  • ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΛΟΥΡΗΣ
  • ΑΝΤΡΟΣ ΕΥΑΓΟΡΟΥ