Τα πάθη μας επηρεάζουν τα παιδιά μας

Ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός, μιλώντας για τον άγιο Ιωακείμ λέει ότι ακόμα και το σπέρμα του το αγίασε, γιατί θα συλλαμβανόταν από το άγιο ωάριο της αγίας Άννας. Ο δε άγιος Παΐσιος μας έλεγε ότι δεν υπήρξε απαθέστερο ζευγάρι σε όλη την οικουμένη απ’ αυτό το ζευγάρι που γιορτάζει σήμερα, τον Ιωακείμ και την Άννα. Ήταν το απαθέστερο ζευγάρι, γιατί ο καρπός τους δεν ήταν αποτέλεσμα εμπαθούς επιθυμίας και ηδονής, αλλά ήταν αποτέλεσμα πολλής-πολλής προσευχής, αλλά και υπακοής προς τον Θεό. 

Επομένως, κατά αναλογία θα πρέπει οι γονείς να έχουν έγνοια και να εξετάζουν πώς συνελήφθη το παιδί τους. Να σκέφτεται η μητέρα πως κυοφόρησε το παιδί της: με νεύρα, με θυμούς, με προσευχές, με αγωνίες, με κακίες, με εξομολογήσεις, με πολλές Θείες Κοινωνίες, και ανάλογη να είναι και η μετάνοιά μας, και αν κάτι δεν το κάμαμε σωστά άνθρωποι είμαστε. Διότι αναλόγως του τρόπου που κυοφορούνται τα παιδιά μας και του τρόπου που τα μεγαλώνουμε, ιδιαίτερα στα πρώτα-πρώτα τους χρόνια που διαμορφώνεται ο χαρακτήρας τους.

Απόσπασμα κηρύγματος Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Μόρφου κ. Νεοφύτου, από τη Θεία Λειτουργία της Κυριακής Ι΄ Λουκά και της εορτής της Συλλήψεως της Θεοτόκου υπό της αγίας Άννης, που τελέσθηκε στον ιερό ναό Αγίων Ιωακείμ και Άννης της κοινότητος Καλλιανών της μητροπολιτικής περιφέρειας Μόρφου (09.12.2018).