Αν και παις Μέγας είσαι Μάμα και θαυμαστά τα σημεία σου! Σήμερα 1/9/23 πραγματοποιήθηκε Πανηγυρικός Μέγας Εσπερινός στον Άγιο Μάμα στα Κατεχόμενα με τον Δεσπότη Μόρφου Νεόφυτο παρουσία πλήθους πιστών! Φορτισμένη από συγκίνηση ατμόσφαιρα..Αύριο γιορτάζει ο Άγιος Μάμας και θα γίνει το πρωί θεία λειτουργία..Αφού δόθηκε η σχετική άδεια τελέστηκε ο Εσπερινός χωρίς να χτυπήσουν οι καμπάνες του Αγίου…… έχουν σημάνει προ πολλού…..
ή
‘‘Σώπα όπου να ‘ναι θα σημάνουν οι καμπάνες.
Αυτό το χώμα είναι δικό τους και δικό μας.
δεν μπορεί κανείς να μας το πάρει.”
Άρχισε να χαρά-ζει. ...
Μια πιστή: ”αξιωθήκαμε και φέτος να προσκυνήσομε τον Χρυσοσώτηρα της Ακανθούς, στον Αγιο Μάμα της Μόρφου μας, αφού, έστω και αργά μας επέτρεψαν οι κατακτητές μας. Ειναι ό,τι χειρότερο να δοξολογούμε τον άγιο μας στην εκκλησία του και απέναντι να ακούγεται ο μιναρές με τα δικά του. Ευτυχώς, όχι για αρκετή ώρα. Πολύς ο κόσμος ο δικός μας φέτος, παρά την ταλαιπωρία στο οδόφραγμα. Ακόμη αρκετοί πιστοί ξαναπήγαν πάλι σήμερα και στην πρωινή λειτουργία..Τους συγχαίρω για την σωματική και ψυχική των αντοχή. Ας ειναι δοξασμένος ο Αγιος Μάμας.”
Ο Άγιος Μάμας είναι Πολιούχος της Μόρφου Κύπρου…
Ο Άγιος Μάμας παιδί της Ανατολής γεννήθηκε στη Γάγγρα της Παφλαγονίας, χώρα της Μικράς Ασίας, το 260 μ. Χ. από χριστιανούς γονείς, το Θεόδοτο και τη Ρουφίνα. Δυσάρφανος από τα γεννοφάσκια του καθώς οι γονείς του μαρτύρησαν για το Χριστό τον ανέθρεψε μια εύπορη και ευσεβή γυναίκα η Αμμία που επειδή το μωρό την φώναζε μάμα τον είπαν Μάμα. Ο άγιος ασκούσε επιρροή χριστιανική στους συνομηλίκους του και στοχοποιήθηκε από το καθεστώς της τότε παγκοσμιοποίησης της μιας αυτοκρατορίας pax romana.
Παιδομάρτυρας ο άγιος εικονίζεται με λιοντάρι γιατί είχε καλή σχέση με ένα λιοντάρι και όταν μετά από πολλά βασανιστήρια στα οποία θαυματουργικά επιβίωσε τον ρίξανε στα θηρία ήρθε το λιοντάρι του και κατασπάραξε αιμοχαρείς θεατές και έτσι πάλι την έβγαλε καθαρή ο Άγιος. Στο τέλος φουρκίστηκαν οι δυτικοί της εποχής οι Ρωμαίοι και ένας δικός τους στρατιώτης τον κάρφωσε με τρίαινα του χύθηκαν τα σπλάχνα αλλά και πάλι ο άγιος αν και 15 χρονών παιδί αξιώθηκε ενός τελικού σημείου. Κρατώντας τα σπλάχνα του- γι αυτό και πολύ σπλαχνικός είναι-περπάτησε μια απόσταση κάποιων χιλιομέτρων ώσπου βγήκε από την πόλη και παρέδωσε το πνεύμα του σε μια σπηλιά. Περπάτησε με τα σπλάχνα έξω όπως ο Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης που όταν καρατομήθηκε στο Παρίσι περπάτησε αρκετά κρατώντας την αποτμηθείσα κεφαλή του.
Αν και παις Μέγας είσαι Μάμα και θαυμαστά τα σημεία σου!
Μετά από χρόνια η λάρνακα του έφθασε μέσω θαλάσσης στη Μόρφου και έγινε προστάτης της. Είναι αποθησαυρισμένη εντοίχια στον ομώνυμο μητροπολιτικό ναό του που ήταν και μοναστήρι..
Κατά τα Βυζαντινά χρόνια ο άγιος Μάμας ήταν ο προστάτης ακριτικού πολεμικού σώματος, των Απελατών Μαρδαϊτών, που είχαν μάλιστα αποτυπωμένη τη μορφή του στο τρομερό όπλο τους, το απελατίκι (κεφαλοθραύστης).
Χρυσοσώτηρας της Ακανθούς…