Ο Εθνομάρτυρας Μητροπολίτης Κυρηνείας Λαυρέντιος (1750-1821)

Κείμενο: Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος 

Φωτογραφίες: Άλκης Κυριακίδης

Σύμβουλος Έκδοσης: Πέτρος Λαζάρου

Έρευνα, Σπουδή, Επιμέλεια έκδοσης: Ανθή Κυριακίδου

Έκδοση: Πολιτιστικό Κέντρο Άγιος Ιωάννης Λαμπαδιστής Καλοπαναγιώτης

Διεύθυνση: Οδός Εθνομάρτυρα Λαυρεντίου 9, 2862 Καλοπαναγιώτης. 

Τηλ. 99581991

Σελ: 60

Σεπτέμβριος 2009

Τιμή: €10.00

Απόσπασμα από το βιβλίο

«Ο Λαυρέντιος ανέλαβε την αρχιερατεία του στις αρχές ενός δύσκολου αιώνα, ο οποίος έμελλε να φέρει πολλές αλλαγές στην ιστορική μοίρα του τόπου του. Ήταν καιρός ζυμώσεων και ανακατατάξεων, εποχή στην οποία «αρκέψαν οι κρυφοί ανέμοι τζιαι εφυσούσαν», όπως πολύ εύστοχα γράφει ο ποιητής Βασίλης Μιχαηλίδης. 

Πράγμα που δεν μπορούσε ν’ αφήσει ανεπηρέαστη και την Κύπρο, αφού «είσιεν σγιον είχαν ούλλοι τους τζ’ η Κύπρου το κρυφόν της, μεσ’ τους ανέμους τους κρυφούς είσιεν το μέρτικον της», κατά τον ίδιο ποιητή. Στον κόσμο της Κύπρου λοιπόν, καθώς και στον ευρύτερο περίγυρο, είχε αρχίσει «να κρυφοσυννεφκιάζει». Ο παλαιός κόσμος, της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, έφτανε στο τέλος του κι ένας νέος κόσμος φαινόταν ν’ ανατέλλει, από τα δυτικά αυτή τη φορά, γεμάτος ζωτικότητα και δυναμισμό, γεμάτος καινούργιες ιδέες κι απαιτήσεις –ιδέες του Διαφωτισμού της Δύσης (ενός διαφωτισμού χωρίς φωτισμό του Αγίου Πνεύματος).

Ο Λαυρέντιος έζησε και έδρασε σ’ αυτό το μεταίχμιο, σ’ αυτή τη δίνη της μετάβασης. Τέτοιες μεταβάσεις όμως -η ιστορία το έδειξε πάρα πολλέ φορές- στεριώνονται συνήθως με αίμα. Και το αίμα αυτό, που σάμπως να χρειαζόταν για ν’ αρχίσει η κραταιά οθωμανική αυτοκρατορία να παραχωρεί τη θέση της  στις νέες δυνάμεις που έφερνε στο προσκήνιο ο δέκατος ένατος αιώνας, στην περίπτωση της Κύπρου έμελλε να είναι το αίμα των κεφαλών της Εκκλησίας και της κοινωνίας της: του Αρχιεπισκόπου, των Μητροπολιτών,  μεταξύ αυτών και του Κυρηνείας Λαυρεντίου, και άλλων ανωτέρων κληρικών αλλά και των λαϊκών τοπικών αρχόντων».


Βιογραφικό

Ο Λαυρέντιος γεννήθηκε στον Καλοπαναγιώτη το 1750 στα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας στην Κύπρο όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρύσανθος προσέλαβε τον Λαυρέντιο σε ηλικία δεκαπέντε ετών ως δόκιμο στη Μονή Σκουριώτισσας. Η Μονή Σκουριώτισσας ήταν ένας από τους τόπους που διέμενε ο εκάστοτε μητροπολίτης Κηρυνείας όταν περιόδευε στην περιοχή Σολέας κατά τις ποιμαντικές του περιοδείες. Σε ηλικία τριάντα πέντε ετών χειροτονήθηκε ιερομόναχος και έξι χρόνια αργότερα Αρχιμανδρίτης από τον Μητροπολίτη Κυρηνείας Ευγένιο.

Το 1811 χειροτονήθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου Χωρεπίσκοπος Λαμπούσης και το 1816 εξελέγη Μητροπολίτης Κυρηνείας. Το 1818 μυείται στη Φιλική Εταιρεία από τους φιλικούς Δημήτριο Ύπατρο και Αντώνιο Πελοπίδα.

Την 9η Ιουλίου 1821, την ίδια μέρα που απαγχονίστηκε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Κυπριανός αποκεφαλίστηκε και ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Λαυρέντιος μαζί με τους Μητροπολίτες Πάφου Χρύσανθο και Κιτίου Μελέτιο.

Βλέπε σχετικά:  

http://www.kalopanayiotis.com/index.php?option=com_content&view=article&id=44&Itemid=47&lang=el

και

http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=944