Να προσφέρουμε το χάρισμά μας στην εκκλησία

Άγιος Νεκτάριος

Παρακαλώ, την αγάπη σας, οφείλομε όλοι να ψάξομε να βρούμε το καλό υλικό μέσα μας που είτε κληρονομήσαμε,  είτε αποχτήσαμε. Επί παραδείγματι, εάν έχουμε συμπόνια να την καλλιεργήσομε και να την αυξήσομε. Εάν εύκολα συγχωρούμε αυτούς που μας κατηγορούν να καλλιεργήσουμε με την προσευχή μας τη συγχωρητικότητα. Εάν έχουμε το χάρισμα του λόγου, δηλαδή να μιλούμε ωραία, να μελετούμε συνεχώς βίους αγίων, που ήταν οι καλοί κήρυκες του Ευαγγελίου και είχαν αποστολικό χάρισμα. 

Πρέπει τα χαρίσματα που μας έδωσε ο Θεός να τα προσφέρουμε στην Εκκλησία, και ο Θεός θα μας αποδώσει εκατονταπλάσια την κάθε μας ελεημοσύνη όπως λέει ο Ευαγγγελιστής Ματθαίος. 

Γι’ αυτό παρακαλώ την αγάπη σας μην μένετε εγκλωβισμένοι σε μιζέριες, σε μικρότητες, σε ζηλοτυπίες, σε  αχρείαστες κακίες, αντίθετα, να συνειδητοποιήσετε ότι είστε όλοι φορείς δωρεών χαρισμάτων του Αγίου Πνεύματος.

Είστε φτιαγμένοι για αρχηγοί είτε στη δουλειά σας, είτε στο περιβάλλον σας, να γίνετε σπλαχνικοί και όχι εξουσιαστικοί,  αμείλικτοι και απλησίαστοι. Είστε γεννημένοι για υπακοή, να κάνετε χαρούμενη υπακοή, και όχι με το στανιό και με τη γκρίνια. Είστε φτιαγμένοι για ελεημοσύνη, να είναι απλωμένο το χέρι σας συνεχώς και με το ένα θα παίρνετε και με το άλλο θα δίδετε. Είστε φτιαγμένοι για υπομονή, να αυξήσετε την υπομονή σας. Είστε φτιαγμένοι για σιωπή, να σιωπάτε και όταν οι άλλοι θα φλυαρούν να μιλά η σιωπή σας. 

Δεν είμαστε όλοι για όλα, αλλά ο καθένας έχει το χάρισμά του που θα πρέπει να πολλαπλασιάσει, ούτως ώστε με αυτό τον τρόπο να βρει τον πραγματικό του προορισμό, που είναι να γίνει κατά χάριν Θεός, όπως ο άγιος Νεκτάριος, όπως ο άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων, όπως όλοι οι άγιοι. 

Απόσπασμα κηρύγματος Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Μόρφου κ. Νεοφύτου, από τον Πανηγυρικό Εσπερινό της εορτής του αγίου Νεκταρίου, που τελέσθηκε στο ιερό παρεκκλήσιο Αγίου Νεκταρίου Επισκόπου Πενταπόλεως του θαυματουργού του Πολυδύναμου Κέντρου η «Σολέα» στην κοινότητα της Ευρύχου, της μητροπολιτικής περιφέρειας Μόρφου (08.11.2018).