Μόρφου Νεόφυτος: «Ὕδωρ τὸ ζῶν». Το ζωντανό νερό του Αγίου Πνεύματος (Κυριακή της Σαμαρείτιδος, Σινά Όρος, 30.05.2021)

Κήρυγμα Μητροπολίτου Μόρφου κ. Νεοφύτου στην αρχιερατική  Θεία Λειτουργία  την Κυριακή της Σαμαρείτιδος, που τελέσθηκε στον ιερό ναό αγίου Ιωάννου του Θεολόγου της κοινότητος Σινά Όρους, της μητροπολιτικής περιφέρειας Μόρφου (30.5.2021).

Έτη πολλά και σε σας ευλογημένα και φωτισμένα από τη χάρη της Αγίας Φωτεινής, αυτής της μεγάλης, μεγάλης αμαρτωλής γυναίκας που την αξίωσε ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός, όχι απλά να συνομιλήσουν έναν από τον υψηλότερο και θεολογικότερο διάλογο που διασώζει το ιερό Ευαγγέλιο, όχι μόνο να γίνει από αιρετική Σαμαρείτιδα που ήταν Χριστιανή, αλλά να γίνει μαθήτρια του Χριστού, να γίνει απόστολος του Χριστού, να γίνει ισαπόστολος του Χριστού και αυτή και όλη η οικογένειά της.

Όταν διαβάσετε τον βίο της Αγίας Φωτεινής και της οικογενείας της εκπλήσσεσθε και θα εκπλαγείτε και εσείς με τη σειρά σας, με πρώτο από το μεγάλο δρομολόγιο που έκαμαν αυτοί οι άγιοι στον τότε γνωστό κόσμο της Μεσογείου για να κηρύξουν τον Χριστό. Και δεύτερο από τα φοβερά μαρτύρια που έζησαν όταν μεγάλωσαν. Και μόνον αυτό να σκεφτούμε, αυτό το δρομολόγιο δηλαδή, αυτή την ιστορία της Αγίας Φωτεινής, ιλιγγιά ο νους. Ίλιγγος πραγματικά καταλαμβάνει έναν μέσο χριστιανό σκεπτόμενο πώς μια γυναίκα η οποία την εποχή που γνώρισε τον Χριστό είχε ήδη πέντε άνδρες. Δηλαδή ήτανε μια ανεπίσημη πόρνη της Σαμάρειας η Φωτεινή. Πώς αυτή η γυναίκα μεταμορφώθηκε και έβαλε φραγμό στην παραμόρφωσή της; Και μόνο αυτό να αναλογιστούμε εμείς που όλοι και κάποια πάθη έχουμε και πολύ πολύ δύσκολα τα κόβουμε, άντε, άντε λίγο να τα περιορίσουμε για κάποιο χρονικό διάστημα. Εάν νομίζετε ότι είναι εύκολο μια πόρνη γυναίκα όπως ήταν η Αγία Φωτεινή, όπως ήταν αργότερα η Αγία Μαρία η Αιγυπτία να μεταμορφωθεί σε ισαπόστολο τότε έχετε μεγάλη πλάνη. Αυτό για να γίνει, αγαπητοί μου, αυτή η μεταμόρφωση στους ανθρώπους, θέλει μίαν προϋπόθεση, την οποία προϋπόθεση την κουβέντιασε η Αγία με τον Χριστό εκεί στο Φρέαρ του Ιακώβ όταν βρέθηκαν. Και αυτή η προϋπόθεση έγινε υπόθεση για την αγία και έγινε από υπόθεση θέση και από θέση κατάσταση. Τί ήταν αυτό που την μεταμόρφωσε; Το «Ὕδωρ τὸ ζῶν». Το ζωντανό νερό. Ποιο είναι αυτό το ζωντανό νερό που όταν το πιείς, λέει ο Χριστός στη Σαμαρείτιδα, δεν θα ξαναδιψάσεις;

Συνεχώς αναφέρεται το σημερινό Ευαγγέλιο σε ένα θαυματουργό ύδωρ. Νερό. Και το ονομάζει μάλιστα με τον ωραίο προσδιορισμό «Ὕδωρ τὸ ζῶν». Ένα νερό δηλαδή το οποίον είναι ζωντανό, ολοζώντανο και δεν θα παλιώσει ποτέ του, δεν θα γεράσει, δεν θα βρωμίσει, δεν θα αλλοιωθεί. Αυτό το «Ὕδωρ τὸ ζῶν» είναι το Πνεύμα το Άγιο, το οποίον είναι το μόνον που μπορεί να μεταμορφώσει όλο τον κόσμο, όλο τον πλανήτη μας, όλο τον εαυτό μας, όλη την κοινωνία μας. Διαφορετικά, αν έχομε σχέδια ότι θα μεταμορφώσουμε τον κόσμο ή τον εαυτό μας ή την οικογένεια μας ή την πατρίδα μας ή το έθνος μας ή την Ευρώπη μας ή τον κόσμο που σήμερα στενάζει και συστενάζει μέσα σε ποικίλες αμαρτίες και εκτροπές και παρεκτροπές, εάν έχομε ψευδαίσθηση ότι χωρίς το Πνεύμα το Άγιο μπορεί να γίνει οποιαδήποτε αλλαγή και οποιαδήποτε μεταμόρφωση τότε πλανώμεθα πλάνην οικτρά. 

Να θυμάστε λοιπόν ότι αν θέλομε να μεταμορφωθούμε και όχι να παραμορφωθούμε από τα άθεα γράμματα της Ευρώπης και όλων αυτών των δαιμονισμένων που προσπαθούν με τη νέα τάξη πραγμάτων να αλλοιώσουν το ορθόδοξο μας φρόνημα και πίστη, εάν θέλουμε όντως να αλλάξουμε και να οδηγηθούμε προς την αγιότητα πρέπει πρώτα πρώτα να συνεργαστούμε με το Πνεύμα το Άγιο και να πιούμε το Πνεύμα το Άγιο. Ενώ Πνεύμα σημαίνει πνοή, σημαίνει αέρας. Ταυτόχρονα εκτός από πνοή το Πνεύμα το Άγιο είναι και υγρό, ύδωρ. «Ὕδωρ τὸ ζῶν». Είναι δυνατόν αυτό το Πνεύμα το Άγιο που είναι «πανταχοῦ παρών, καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν, καὶ ζωῆς γορηγός», να μην είναι τα πάντα; Να μεταμορφώνεται πότε σε βίαια πνοή όπως συνέβη εκεί στην Πεντηκοστή που θα ακούσουμε τις επόμενες Κυριακές, άλλοτε, λέει, μεταμορφώνεται «ἐν εἴδει πυρός», σαν φωτιά δηλαδή. Και κάθεται απάνω στις κεφαλές των αγίων Αποστόλων και όλων των ανθρώπων που θέλουν να καθαριστούν και να φωτιστούν. Και να ξέρετε μια ετέρα μεταμόρφωση του Πνεύματος του Αγίου είναι να υγροποιείται, να γίνεται ύδωρ ζωντανό γεμάτο ζωή θεϊκή και να το πίνουν οι άνθρωποι του Θεού. Όταν μας φέρνουν οι διάκονοί μας, θυμάσαι, άγιε διάκο, εσύ που είσαι ο πιο νέος διάκονος μερικών μηνών, όταν μας δίδεις το ζέον, τί λέμε; Ενώ τί είναι το ζέον; Είναι ζεστό νερό. Και μου λες, ευλόγησον Δέσποτα «τὴν ἁγίαν ζέσιν». Θυμάσαι τι λέω; «Ζέσις πίστεως, πλήρης Πνεύματος Ἁγίου». Βλέπεις; Όταν μελετούμε τη Θεία Λειτουργία, μάθαμε θεολογία. 

Πώς τα κατάφεραν οι άγιοι και τα συμπύκνωσαν μέσα σε ενάμιση ώρα όλη την πίστη μας να είναι μέσα στη Θεία Λειτουργία, αυτό είναι από τα μεγαλύτερα θαύματα. Φτάνει να είμεθα λίγο προσεκτικοί και να ρωτούμε κανέναν παλαιότερο. Όταν λοιπόν μας δίδουν το ζεστό νερό για να το ενώσουμε με το αίμα του Χριστού και το σώμα του Χριστού που είναι μέσα στο δισκοπότηρο, αυτό που κοινωνήσατε πριν λίγο δηλαδή, πρέπει να βάλομε και ζεστό νερό. Και λέμε: «Ζέσις πίστεως, πλήρης Πνεύματος Ἁγίου». Είναι η πίστη των αγίων. Ιδιαιτέρως των αγίων μαρτύρων που έχυσαν και αυτοί το αίμα τους, το οποίο, Πνεύμα Άγιο τους έδωσε δύναμη να αντέξουν τα μαρτύρια. Και εμείς που παίρνουμε Πνεύμα Άγιο ενωμένο με το σώμα και το αίμα του Χριστού. Όπου Χριστός εκεί Πνεύμα Άγιο. Όπου Χριστός εκεί Πατήρ. Βλέπετε την Αγία Τριάδα πώς είναι ενωμένη; Δεν μπορεί να υπάρχει Πατέρας χωρίς Υιό ούτε Υιός χωρίς Πατέρα. Αλλά δεν μπορεί να υπάρχει Πατήρ και Υιός χωρίς Άγιο Πνεύμα. Και το Άγιο Πνεύμα, ένας τρόπος να αισθανόμεθα εμείς οι αναίσθητοι, οι ελεεινοί την παρουσία του είναι και μέσα από το υγρό στοιχείο του ύδατος. Και το ονόμασε ο Κύριός μας «Τὸ Ὕδωρ τὸ ζῶν». Εύχομαι αυτό το Ὕδωρ να το γευτείτε. Είναι ότι πιο σημαντικό. Διότι εάν δεν γευτούμε το Άγιο Πνεύμα μην έχετε ψευδαίσθηση ότι θα φτάσομε ποτέ στο φως του Χριστού. 

Ο Χριστός για να ενωθεί μαζί μας θέλει κάτι. Θέλει να καθαριστούμε. Δεν μπορεί να ενωθεί με το λερωμένο, με το βρώμικο ο Χριστός. Το Άγιο Πνεύμα έχει άλλη προϋπόθεση. Είναι πιο δυναμικό. Ξέρετε τι θέλει αυτό για να ενωθεί μαζί μας; Ο Χριστός θέλει να είμαστε καθαροί. Το Πνεύμα το Άγιο θέλει τις αμαρτίες μας, τις ακαθαρσίες μας δηλαδή. Γιατί μια ιδιότητα του Αγίου Πνεύματος είναι καθαριστήριο. Καθαρίζει. «Ἐλθέ», λέμε, «καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν». Και μετά τι λέμε; «Καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος». Βλέπετε; Κάθε λέξη σε κάθε προσευχή έχει σημασία θεολογική. Έχει αξία θεολογική, έχει πραγματική ενέργεια. Που αν εμείς το κινητοποιήσουμε πλέον όλα αυτά δίνουν όχι απλά νόημα στην άχαρη ζωή μας αλλά μας δίδουν αγιότητα, αγαπητοί μου. Αυτό που αντιλήφθηκε η πόρνη της Σαμάρειας η Φωτεινή και γύρισε τον διακόπτη και σταμάτησε να ψάχνει να βρει άντρες για τους έρωτές της. Γιατί ήλθε ο άλλος έρωτας, ο θείος έρωτας. Και από τότε άρχισε να ψάχνει Πνεύμα Άγιο. Ενώ γνώρισε τον Χριστό, έκατσαν στο ίδιο πηγάδι, συνομίλησαν. Τί της λέει ο Χριστός; Δεν φτάνει που με γνώρισες. Και της είπε, εγώ είμαι ο Μεσσίας. Της συστήθηκε δηλαδή. Αυτά που δεν είπε στους μαθητές Του, τα είπε εις τη Φωτεινή. Αλλά πόσο ταπεινός ο Χριστός. Της λέει, ξέρεις, δεν είμαι μόνος μου. Περίπου αυτό της είπε. Έχω και Πατέρα, έχω και Άγιο Πνεύμα. Με είδες Εμένα; Είδες τον Θεό Πατέρα. Αλλά πρέπει να πιεις «Ὕδωρ ζῶν». Πνεύμα Άγιο. Γιατί, Φωτεινή μου, είσαι βρώμικη και δεν μπορώ Εγώ να ενωθώ μαζί σου αν δεν καθαριστείς. Και δεν θα σε καθαρίσω εγώ. Θα σε καθαρίσει το Άγιο Πνεύμα. Το Άγιο Πνεύμα δεν φοβάται την αμαρτία. Δεν την μισεί. Αγαπά τον αμαρτωλό άνθρωπο, μισεί την αμαρτία του. Δεν την θέλει. Αλλά δεν την πογυρίζει, όπως λέμε στα κυπριακά. Δεν την αποστρέφεται. Έρχεται σαν σίφουνας, βίαια πνοή και την καθαρίζει. Και εσείς συνεχώς να φωνάζετε στο Άγιο Πνεύμα. Πνεύμα Άγιο, Πνεύμα της Αληθείας, «ἐλθὲ καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν καὶ καθάρισόν με ἀπὸ πάσης κηλῖδος». 

Όλοι μιαν ακαθαρσία την έχουμε. Μα αν δεν είναι σαρκική είναι ψυχική. Κάθε μέρα κάποιον κρίνουμε, κάποιον κατακρίνουμε, με κάποιον συγκρινόμαστε, με κάποιον ζηλεύομε, μιαν αντιπαράθεση είτε εσωτερική είτε εξωτερική την έχομε. Αν δεν έχομε «γρήγορον νοῦν καὶ σώφρονα λογισμόν καὶ καρδίαν νήφουσαν» που να νίβεται δηλαδή να καθαρίζεται, τότε πολύ εύκολα λερώνεται και ο νους και η καρδιά. Γι᾿ αυτό το Άγιο Πνεύμα είναι ο κατεξοχήν συνεργάτης μας, ο συνέταιρός μας. Και τώρα που έρχεται η μεγάλη γιορτή της Πεντηκοστής, βλέπετε, όλα τα Ευαγγέλια, όλες οι Κυριακές μας οδηγούν στο να συνειδητοποιήσουμε όσον γίνεται πιο καθαρά, εναργέστερα ότι κοίταξε, Νεόφυτε, δεν είσαι μόνος σου. Είσαι Χριστιανός, έχεις και Άγιο Πνεύμα. Το πήραμε την ώρα που μυρωθήκαμε. Πήραμε Χριστό όταν βαφτιστήκαμε. Αμέσως μετά τι κάμνει ο παπάς μετά το βάφτισμα; Μας μυρώνει. Μας δίδει δηλαδή Άγιο Πνεύμα. «Ὕδωρ τὸ ζῶν». Μας δίνει ένα καθαριστήριο φτάνει εμείς να το ενεργοποιήσουμε. Αν δεν μετανιώνουμε, αν δεν εξομολογούμαστε, αν δεν προσευχόμαστε συνεχώς Πνεύμα Άγιο, καθάρισόν με, θα είμαστε πραγματικά νεκροί πριν από τον θάνατό μας. Και θα μας πει που θα πάμε κοντά Του. Καλά, εσείς Ορθόδοξοι Χριστιανοί και Χριστόν είχατε και Άγιο Πνεύμα είχατε. Τί τα κάματε, ρε παιδί μου; Τα αφήσατε σε μιαν αποθήκη κλειδωμένα; Δεν τα ενεργοποιήσατε; Και θα δούμε αύριο μουσουλμάνους και βουδιστές οι οποίοι ούτε χριστιανοί είναι ούτε μυρωμένοι είναι Άγιο Πνεύμα να έχουν. Αλλά επειδή πρόσεχαν και δεν έκαμαν μεγάλες αμαρτίες και με τον δικό τους τρόπο μετάνιωναν και μπορεί να μην είχαν Άγιο Πνεύμα αλλά τί είχαν, λέει ο Απόστολος Παύλος; Συνείδηση. Και λέει ένας άλλος άγιος, νομίζω ο άγιος Μάρκος ο Αθηναίος, τί είναι η συνείδηση. Φυσική βίβλος. Ότι είναι, λέει, το Ευαγγέλιο είναι για κάθε άνθρωπο η συνείδηση. Και θα δούμε αύριο στην άλλη ζωή μουσουλμάνους και βουδιστές οι οποίοι πρόσεχαν τη συνείδησή τους. Μόλις έκαμναν καμιά αμαρτία, καμιά στραβάδα αμέσως με τον δικό τους τρόπο μετάνιωναν. Μιλούσαν του Θεού τους. Αυτά όλα τα καταγράφει ο Χριστός. Και μπορεί έξω από την Εκκλησία να μην υπάρχει σωτηρία αλλά εκεί πάνω υπάρχει ο Μέγας Αρχιερέας Χριστός. Και δεν θα Του πούμε εμείς τι θα κάμει εκεί πάνω. Εκεί πάνω αυτός ο Μέγας Αρχιερέας όποιον άνθρωπο της οικουμένης δει ότι επιμελείτο της συνειδήσεώς του και μετάνιωνε με βάση τη συνείδησή του, θα τον σώσει. Μπορεί να μην τον αγιάσει. Να μην φτάνει η βενζίνη του αλλόπιστου τόσο ψηλά αλλά μια σωτηρία θα την έχει και αυτός. 

Γι᾿ αυτό είναι κρίμα, είναι άδικο όταν βλέπομε Σαμαρείτες σήμερα όπως την Αγία Φωτεινή, αιρετικούς ανθρώπους δηλαδή, όταν ακούμε για αβάφτιστους και αμύρωτους να έχουν δρομολόγιο σωτηρίας εμείς που έχομε όλα τα φώτα και όλα τα φόντα να πλανώμεθα σε ιδέες, σε ψευδοϊδανικά, σε τρόπους και μηχανισμούς που το πολύ πολύ να παρατείνουν τη ζωή μας ακόμα λίγα χρόνια, δέκα χρόνια, δεκαπέντε χρόνια, μετά θάνατος θα έρθει. Και μετά το ζήτημα είναι ότι ο θάνατος είναι δυόμιση δευτερόλεπτα. Μετά πάλι ζωή, αιώνια ζωή. Σκεφτήκατε να είναι αιώνια κόλαση; Ο Θεός να φυλάξει! Γιατί δεν αγαπήσαμε τον Χριστό γιατί δεν καθαριστήκαμε από το «Ὕδωρ τὸ ζῶν», από το Πνεύμα το Άγιο. Γι᾿ αυτό να τα έχομε έγνοια όλα αυτά. Κάθε Κυριακή, κάθε Ευαγγέλιο της Κυριακής έχει το νόημά του. Ιδιαιτέρως αυτές οι Κυριακές, οι Αναστάσιμες το βαθύτερο νόημα κάθε Κυριακής είναι σχεδόν το ίδιο. Ο Χριστός αναστήθηκε για μας αλλά μας το είπε σε εκείνο το μεγάλο, μεγάλο Ευαγγέλιο που ακούσατε την Αγία Πέμπτη, που είπε ο Χριστός δεν θα σας αφήσω ορφανούς. Έτσι είπε. Θα σας στείλω Άλλον. Τον Παράκλητο, το Άγιο Πνεύμα να σας οδηγήσει εις πάσαν την αλήθειαν. Αυτό πότε γίνεται; Την Πεντηκοστή. 

Γι᾿ αυτό από τώρα που ήδη γιορτάσαμε την Μεσοπεντηκοστή και ακούσατε και κατάλληλους Ψαλμούς το πρωί εις τον Όρθρο, παρακαλώ την αγάπη σας, να μελετάτε, να προσανατολιστείτε προς την μεγάλη εορτή της Πεντηκοστής. Την Ανάσταση την ζήσαμε. Να είναι καλά οι αστυνομικοί μας, μας βοήθησαν και την ζήσαμε όσο γίνεται πιο δυνατά. Άμα σε πιέζουν τότε βγάζεις λάδι. Και εκείνοι την ζήσανε όσοι είναι καλοπροαίρετοι. Και εμείς όσοι είμαστε καλοπροαίρετοι. Δεν είμαστε όλοι καλοπροαίρετοι. Δεν σημαίνει επειδή ερχόμαστε Εκκλησία είμαστε και καλοί. Όχι. Στην Εκκλησία έρχονται οι άρρωστοι. Αυτοί που δεν νοιώθουν καλοί. Που νοιώθουν αμαρτωλοί. Αυτοί που ψάχνουν τον Χριστό. Αυτοί που θέλουν το καθαριστήριο του Αγίου Πνεύματος. Τότε είμεθα όλοι αστυνομικοί και αστυνομευόμενοι, τέκνα της Εκκλησίας, του νοσοκομείου δηλαδή του Χριστού. «Εἰς ἴασιν ψυχῆς καὶ σώματος, εἰς ἄφεσιν ἁμαρτιῶν καὶ ζωὴν αἰώνιον». Την εύχομαι σε σας, να την εύχεσθε και σεις για μας!