O Όσιος Πατήρ ημών Μάξιμος ο Καυσοκαλύβης, ο εν τω Aγίω Όρει του Άθω ασκήσας, κατά το ‚ατκ΄ [1320] έτος, εν ειρήνη τελειούται
Παρήλθε πάντας αρεταίς ο Μάξιμος,
Καν τοις χρόνοις ήσκησε νυν τοις εσχάτοις.
Ο Όσιος Μάξιμος, κατά κόσμο Μανουήλ, γεννήθηκε στην πόλη Λάμψακο από ευσεβείς γονείς οι οποίοι τον ανέθρεψαν με παιδεία και νουθεσία Κυρίου. Εκάρη μοναχός σε μοναστήρι του όρους Γάνου και μετά από σύντομη παραμονή σε Κωνσταντινούπολη και Θεσσαλονίκη, κατέληξε στην Μονή της Λαύρας στο Άγιο Όρος. Λόγω των συχνών μετακινήσεων του έκαιγε την καλύβα του για να ασκείται στην πλήρη ακτημοσύνη. Γι αυτό το λόγο ονομάσθηκε Καυσοκαλύβης. Εκοιμήθη ειρηνικά το 1365 μ.Χ. σε ηλικία 95 ετών.
Ο Γέρων Δανιήλ Κατουνακιώτης για την εμφάνιση της Παναγίας στον άγιο Μάξιμο τον Καυσοκαλυβίτη
Ο άγιος Μάξιμος ησκείτο στη Μεγίστη Λαύρα. Παρακαλούσε συνεχώς την Παναγία να του δώσει την «καρδιακή προσευχή». Να τον φωτίσει, δηλαδή, να προσεύχεται με την καρδιακή, τη νοερά προσευχήν. Η Παναγία εισήκουσε τις προσευχές του και του έδωσε την εντολή να πάει στην κορυφή του Άθωνος, λέγοντάς του συγχρόνως: «Έλα κι εκεί θα σου αποκαλύψω το αιτούμενον»! Ο πατήρ Μάξιμος μια και δυο πήρε το μπαστουνάκι του και ξεκίνησε. Βάδιζε, βάδιζε ώρες ολόκληρες, έξι, επτά, οκτώ, 10 ώρες! Με το ένα χέρι κρατούσε το ραβδάκι και με το άλλο τραβούσε το κομποσχοίνι του. Κάποτε έφθασε στην κορυφή. Γονάτισε αμέσως κι άρχισε να προσεύχεται θερμά στην Παναγία μας. Έμεινε γονατιστός, προσευχόμενος τρία μερόνυκτα! Κάποια στιγμήν ο Γέροντας αισθάνθηκε μίαν άρρητη ευωδία και συγχρόνως είδε άπλετο φως να τον κατακλύζει! Τον περιέλουσε το άκτιστο φως… Μέσα σ” αυτές τις συγκλονιστικές συνθήκες εμφανίσθηκε η Παναγία! Ο πατήρ Μάξιμος εκάλυψε με τις παλάμες το πρόσωπό του λέγοντας:
«Υπεραγία Θεοτόκε, δεν είμαι άξιος να δω το υπεράγιο Πρόσωπό Σου».
Η Παρθένος του μίλησε για λίγο. Ο άγιος του Θεού ένιωσε την καρδιά του να σκιρτά από αγαλλίασιν. Εκείνη, βλέποντας την ταπείνωσή του, του έδωσε το χάρισμα της νοεράς προσευχής κι εξαφανίσθηκε μέσα στη λάμψη στην οποία και είχεν εμφανισθεί! Η Παναγία -εκτός από τη νοερά προσευχή- του έδωσε και άλλη μίαν ιδιαίτερη χάρη, να ίπταται! Μάλιστα, γι” αυτό τον ονομάζουν το «πτηνόν του Άθω»! Συγκεκριμένα, στους Χαιρετισμούς των Αγιορειτών Αγίων διαβάζουμε: «Χαίροις, Μάξιμε πάτερ, αετέ υψιβάμον»!
Έπειτα κατέβηκε στη Σκήτη των Καυσοκαλυβίων, η οποία πήρε την ονομασία της από τον άγιο Μάξιμο.
Η εμφάνιση της Θεοτόκου στον άγιο Μάξιμο τον Καυσοκαλυβίτη
Η Θεοτόκος εμφανίστηκε στον άγιο Μάξιμο τον Καυσοκαλυβίτη (13 Ιανουαρίου) όταν μόναζε στην Μεγίστη Λαύρα και του είπε να ανέβει στην κορυφή του Αθωνα για να λάβει την χάρη του Αγίου Πνεύματος. Κι εκείνος ανέβηκε στην κορυφή του όρους το Σαββάτο της Πεντηκοστής όπου πέρασε όλη τη νύκτα άγρυπνος, μαζί με άλλους μοναχούς, οι οποίοι μετά την Θεία Λειτουργία ανεχώρησαν. Ο δε θείος Μάξιμος έμεινε εκεί μόνος τρία μερόνυχτα προσευχόμενος αδιαλείπτως ...
Και του φανερώνεται η Θεοτόκος μετά δόξης πολλής ως βασίλισσα, κρατώντας στα χεριά της τον Υιόν της, μέσα σε εξαίσιο και θείο φως οπού διέλαμπε και εφώτιζε τριγύρω όλα τα μέρη εκείνα. Την εδοξολόγησε δε μετά χαράς ανεκλαλήτου λέγοντας: Χαίρε Κεχαριτωμένη, ο Κύριος μετά Σού· και άλλα τοιαύτα.
Έπειτα πέφτοντας, προσκύνησε τον Κύριον με την Κυρία Θεοτόκο, και δέχθηκε την ευλογία του Κυρίου.Του δόθηκε και άρτος ουράνιος, που ήταν τόσες μέρες νηστικός, μόλις πήρε τον άρτο και τον έβαλε στο στόμα του, τον περικύκλωσε άνωθεν θείο φως και άκουσε ύμνο Αγγελικό. Η δε Θεοτόκος ανέβηκε στα ουράνια. Τόση δε έλλαμψις και ευωδία έμεινε στην κορυφή του όρους, ώστε έγινε εκστατικός ο Άγιος, και δεν ήθελε να κατέβη αποκεί και να στερηθή εκείνη την ευωδία και το φως.
Μετά τρεις μέρες κατέβηκε κατά την προσταγή της Θεοτόκου, και πήγε στον Ναό της τον ονομαζόμενο Παναγία. Εκεί έμεινε λίγες ημέρες κι ανέβηκε πάλι στη κορυφή, και ασπάζετο τον τόπο εκείνο στον οποίο στάθηκε η Θεοτόκος μετά δόξης, και ζητούσε πάλι μετά δακρύων τη θεία της παρουσία. Όμως, μόνον φως είδε και ευωδία ωσφράνθηκε αχόρταστο, και γέμισε δε ολόκληρος από χαρά και άρρητη ευφροσύνη. Και αυτό έγινε δύο και τρεις φορές που ανέβηκε στην κορυφή.
Θεοτόκε Παρθένε, χαίρε κεχαριτωμένη Μαρία, ο Κύριος μετά Σου. Ευλογημένη Συ εν γυναιξί, και ευλογημένος ο καρπός της κοιλίας Σου, ότι Σωτήρα έτεκες, των ψυχών ημών.
Πηγές: saint.gr iconandlight