Θαυμαστή εμφάνιση της Γερόντισσας Γαλακτίας (Διήγηση Μητροπολίτου Μόρφου κ. Νεοφύτου)

 
Γερόντισσα Γαλακτία

*Διήγηση Μητροπολίτης Μόρφου, Νεόφυτος:
 
«Με πήρε τηλέφωνο μια καλή καλόγρια. Έχουμε σήμερα Πέμπτη (5 Οκτωβρίου 2023), θα με πήρε την Δευτέρα που μας πέρασε. Στην Ελλάδα η καλόγρια αυτή είναι σ’ ένα καλό μοναστήρι. Έβρεξε κι εκεί πάρα πολύ και η καλόγρια αυτή ήταν υπεύθυνη από τη Γερόντισσά της να προσέχει τα γίδια και να ταΐζει τα ζώα της Μονής. Είχαμε λέει λίγα κοτόπουλα και καμιά εικοσαριά γίδια. Και της είπε η Ηγουμένη “αδελφή να πουλήσουμε μερικά γίδια, είναι πολλά, ένα μοναστήρι τώρα θέλει είκοσι γίδια; Αφού δε προλαβαίνεις να τα ταΐζεις” και σκεφτόμαστε λέει να τα δώσουμε σε διάφορους ανθρώπους που βοηθούν κατά καιρούς το μοναστήρι και να κρατήσουμε μόνο 2-3 για το γάλα. Κι ήταν λέει το τέλος μιάς αγρυπνίας που εκάναμε. Επήγα κοιμήθηκα 2-3 ώρες αλλά εσυνήθησα τα ζώα, η ώρα 5:30 π.μ. πριν να μπούμε στην Ακολουθία, να πηγαίνω να τα ταΐζω. Ε, έβαλα το ρολόι 5:30 π.μ. Ήμουν στο δρόμο. Πήγα στον στάβλο έπιασα σανό και τροφές να πάω στα κοτόπουλα και ιδιαιτέρως στα γίδια. Ε, δε καταλάβαμε λόγω της αγρυπνίας ότι οι βροχές ήταν τόσο πολλές. Εκατέβασε ένα νερό το δρομάκι που πηγαίναμε στο μαντρί εγέμισε λάσπες και να γλιστρήσεις ήταν επικίνδυνο και να πατήσεις μέσα να μην βγεις από ταις λάσπες. Πώ πω, λέει, πως θα πάω τώρα στα γίδια; Καλά είπαμε με τη Γερόντισσα να μην κρατήσουμε τίποτα καλέ, να τα σφάξουμε κι άλλα να τα δώσουμε.
    Κι αμέσως, λέει, νιώθω σε απόσταση 2-3 μέτρα μιάν ολοφώτεινη παρουσία μιάς γυναίκας. Η οποία έστεκε 1 μέτρο πάνω από τη γη. Γυρίζω και τη βλέπω. Ποιά είσαι, της λέει; Ενώ ήταν ντυμένη σαν καλόγρια από πάνω της είχε ένα φωτεινό χιτώνα, ολόλευκο, έλαμπε!». 
 
– «Είμαι η Αγία Γερόντισσα Γαλακτία. Δε με κατάλαβες;».
– «Γερόντισσα, μα πως εντύθηκες έτσι; της λέει, εσύ μιά ζωή ήσουν στα μαύρα».
– «Έτσι είμαστε εδώ πάνω, μες την Δόξα του Θεού. Άκουσε κόρη μου, να πας να ταΐσεις τα γίδια».
– «Μα πως θα πάω Γερόντισσα; Δε βλέπεις τη βροχή τί λάσπη εκατέβασε;».
– «Που είναι η λάσπη;».
– «Να, μη βλέπεις εσύ που είσαι Αγία και στέκεις εις τον αέρα. Εγώ δε μπορώ να σταθώ στον αέρα, έχω σώμα».
– «Παιδί μου, εις το Όνομα του Πατρός, του Υιού και του Αγίου Πνεύματος» σταύρωσε το χώρο και με το χέρι της με μια κίνηση έδιωξε τις λάσπες.
– «Και οι λάσπες πήγαν δεξιά και αριστερά λες και ήταν ο Μωυσής που άνοιξε την Ερυθρά Θάλασσα».
– «Πέρασε κόρη μου. Δεν έμαθες ακόμα να μας επικαλείσαι; Γιατί είμαστε εις στον Ουρανό κι εμείς και οι Άγιοι Άγγελοι; Εσείς να μας καλείτε συνεχώς και στα πιό μικρά σας να σας βοηθήσουμε». 
Μητροπολίτης Μόρφου: «Εσυγκινήθηκα λέει». 
– «Ευχαριστώ Γερόντισσα. Να το πω αυτό που μου συνέβη;».
– «Όχι μόνο στο μοναστήρι σου, θα βρεις μερικούς που τους ακούει όλος ο ντουνιάς και να τους το πεις για να το πουν».
Μητροπολίτης Μόρφου: «και τώρα κάμνω υπακοή! Λοιπόν η αδελφούλα εξεθάρρεψε με τη Γιαγιά και της λέει:»
– «και εμείς που σκεφτόμαστε να σφάξουμε μερικά γίδια κι άλλα να δωρήσουμε;».
– «Όχι μόνο δε θα σφάξετε τα είκοσι γίδια αλλά όσοι έχετε είκοσι θα τα κάνετε σαράντα. Όσοι έχετε δύο θα τα κάνετε τέσσερα. Όσοι έχετε τέσσερα θα τα διπλασιάσετε να τα κάνετε οκτώ».
– «Μα τί λες Γερόντισσα; Τα είκοσι δεν προλαβαίνω και θα κάμω σαράντα;».
– «Και τώρα πώς θα τα προλάβεις; Ποιος έδιωξε τα χώματα και τις λάσπες; Εσύ; Θα με καλείς εμένα».
– «Καλά Γερόντισσα θα κατεβαίνεις από τον Ουρανό; Και θα μου καθαρίζεις κάθε μέρα;».
– «Μάλιστα παιδί μου, φτάνει με ανοικτή καρδιά να με καλείς κι εμένα κι άλλους. Όχι μόνο εμένα. Διότι από εδώ και πέρα κόρη μου ο κόσμος ως τώρα στα μοναστήρια έδινε χρήματα, φαγώσιμα, φρούτα, τυριά, ότι παρήγαγε ο καθένας, από ευλάβεια: “να πάω στο μοναστήρι στον Αϊ Νικόλα ότι παράγω”. Από δω και πέρα δε θα σας φέρνει κανείς. Κανείς. Για κάποιο διάστημα θα τρώτε μόνο με ότι έχετε. Ότι παράγετε. Ούτε ηλεκτρικό, ούτε καύσιμα θα υπάρχουν».
– «Μα τί λες Γερόντισσα;».
– «Γι’ αυτό πρέπει ν’ αυξήσετε τα γίδια και να το πεις σ’ αυτούς που μιλούν να το πουν κι ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του».
Μητροπολίτης Μόρφου: «της λέει “καλά Γερόντισσα…” μ’ άρεσε πολύ αυτή η καλόγρια, είχε μαγκιά πνευματική!».
– «…Καλά τα λες εσύ από τον Ουρανό αλλά ξέρεις τί δύσκολο πράγμα είναι να μεγαλώσεις σαράντα γίδια;».
– «Ξέρω, αλλά ξέρεις τί εύκολο είναι να τα μεγαλώσεις με τη βοήθειά μας;».
– «Ναι Γερόντισσα θα μας βοηθάτε στις δουλειές και στις λάσπες. Όταν θα πάω στον στάβλο να πάρω σανό και τα σανά…».
Μητροπολίτης Μόρφου: «έτσι μου είπε, μου έκανε εντύπωση, μου το είπε στον πληθυντικό».
– «…τα σανά θα είναι μόνο για τα δέκα, τα άλλα τριάντα δηλαδή θα πεινάσουνε. Αφού δε θα μας φέρνει και κανείς. Δε θα υπάρχει αυτοκίνητο, ηλεκτρισμός, δε θα υπάρχει τρεχούμενο νερό. Πώς θα τα ταΐζουμε; Με πόσα σανά θα ταΐζουμε εμείς αυτά τα ζα;».
Μητροπολίτης Μόρφου: «και τί της είπε η Γερόντισσα;».
– «Άκουσε κόρη μου, θα έχετε στο στάβλο τέσσερις μπάλες σανό. Θα πας την μία ημέρα και θα πιάσεις τη μια, θα ταΐσεις τα ζώα σου. Τη δεύτερη ημέρα θα πάρεις μια άλλη μπάλα, θα ταΐσεις τα υπόλοιπα και εκεί που θα αρχίσεις να σκέφτεσαι “θα μας τελειώσουν τα σανά και θα πεθάνουνε τα ζα” εμείς και οι άγγελοί σας, τα δύο που θα μείνουν σανά θα τα κάνουμε εικοσιδύο. Από δω και πέρα στις δύσκολες μέρες που έρχονται δεν θα ζήσετε με τη λογική του αιώνος τούτου αλλά με την ευλογία και την πίστη, φτάνει να επικαλείστε εμάς με πίστη».
– «Συγγνώμη, μια τελευταία ερώτηση Γερόντισσα Γαλακτία. Μόνο τα σανά θα αυξάνονται;».
– «Όλα παιδί μου, όλα! Θυμήσου τον Προφήτη Ηλία. Θα ζήσετε ευλογημένες μέρες κι ας μην υπάρχει πολύ τεχνολογία προς στιγμής, μετά θα αποκατασταθούν όλα. Αλλά πρέπει να δώσετε εξετάσεις, τί πίστη έχετε;».
 
Μητροπολίτης Μόρφου: «Ακούτε; Δηλαδή προς στιγμής θα ταλαιπωρηθεί και το στομαχάκι μας, ε; και η καρδούλα μας και ο φόβος μας, για να δει ο Θεός την εμπιστοσύνη μας σε Αυτόν και μόνο σε Αυτόν και στην Παναγία Μητέρα Του και Μητέρα μας, στους Αγίους και στους Αγίους Αγγέλους. Ξεκινάτε από τα τώρα. Εκπαιδευτείτε και εσείς και τα παιδιά σας».
 

Πηγή: https://trelogiannis.blogspot.com/2023/10/blog-post_709.html