Η εκκλησία των Αγίων Βαρνάβα και Ιλαρίωνος στην Περιστερώνα

Φάκελος: 16 κάρτες, ενσωματωμένο βιβλιάριο 24 σελ.

Κείμενα: Διάφοροι

Μάρτιος 2007 

τιμή: 7 €

Περιγραφή

Ο Φάκελος περιλαμβάνει βιβλιάριο που περιέχει κείμενα για τον Ιερό Ναό των Αγίων Βαρνάβα και Ιλαρίωνος στην Περιστερώνα και τον βίο των ομώνυμων Αγίων, καθώς και 16 κάρτες με εικόνες.

Απόσπασμα

Ο χρονικογράφος Λεόντιος Μαχαιράς στο «Χρονικόν» του, (15ου αιώνος), αναφέρει ότι οι όσιοι Βαρνάβας και Ιλαρίων «είναι περατικοί», δηλαδή ξένοι. Άγιοι που ήρθαν από τα πέρα, από τα ξένα. Κι όπως γνωρίζομε από το σύντομο τους συναξάρι, γεννήθηκαν στην Καππαδοκία και έζησαν στα πρώτα βυζαντινά χρόνια που αυτοκράτορας Βυζαντίου ήταν ο Θεοδόσιος ο Μικρός (408-450).    

…Η κοινότητα της Περιστερώνας, όμως, δεν φιλοξενεί μόνο τα λείψανα των δύο μεγάλων οσίων της Καππαδοκίας, που πολιτογραφήθηκαν Κύπριοι, μετά από τόσα χρόνια τιμής από τους Κυπρίους. Αλλά φιλοξενεί και μία σπάνια αρχιτεκτονικού τύπου πεντάτρουλλη εκκλησία του 12ου αιώνος, που μαζί με την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στη Γεροσκήπου είναι οι μοναδικές πεντάτρουλες στην Κύπρο και τα πρώτα μνημεία που ευρίσκονται εκτός Τροόδους, τα οποία είναι προτεινόμενα για την παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO. 

…όσο  μελετά κανείς τη βυζαντινή ιστορία της Κύπρου, όλο και περισσότερο αντιλαμβάνεται ότι το νησί μετά τον 11ον αιώνα, επηρεάζεται και πάλι βαθύτατα από την Ορθόδοξη πνευματικότητα και τον πολιτισμό της Καππαδοκίας και γενικότερα της ευρύτερης Μικράς Ασίας.