Εκοιμήθη ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ο Β’

Εκοιμήθη σήμερα το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ο Β’ στις 06:45, σε ηλικία 81 ετών. Ο Αρχιεπίσκοπος έδινε πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο, ενώ το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση στην Αρχιεπισκοπή.

Πριν λίγα 24ωρα τον επισκέφθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Τοποτηρητής του θρόνου μετά τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου αναλαμβάνει ο Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος, μέχρι την εκλογή και ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου. Η Ιερά Σύνοδος ετοιμάζεται για έκτακτη Σύνοδο για να αποφασιστεί πότε και πώς θα τελεστεί η Εξόδιος Ακολουθία του Αρχιεπισκόπου και η έκθεση σε λαϊκό προσκύνημα.

Το ιατρικό ανακοινωθέν

Το ιατρικό ανακοινωθέν για την εκδημία του Μακαριωτάτου το οποίο υπογράφουν οι ιατροί Ιωσήφ Κάσιος, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Πέτρος Αγαθαγγέλου, Μιχάλης Πρωτοπαπάς αναφέρει:

“Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κυρός Χρυσόστομος εκοιμήθη σήμερα 7 Νοεμβρίου η ώρα 06:40 π.μ.. Ο Μακαριώτατος εκοιμήθη ήσυχα αφού αντιμετώπισε με θάρρος, υπομονή και Χριστιανική καρτερία τη δοκιμασία της ασθένειας του. Εκείνο που βιώσαμε όσοι ήμαστε κοντά του τις δύσκολες ώρες της ασθένειας του, ήταν η ταπεινότητα, η ευγένεια της ψυχής του και η βαθύτατή του πίστη καθώς και η αγωνία του για το ποίμνιο του. Ο Μακαριώτατος υπήρξε εξέχουσα και σπουδαία μορφή της Εκκλησίας της Κύπρου. Ο ίδιος καταλείπει έργο το οποίο χαρακτηρίζει η διορατικότητα, η τόλμη η ανάδειξη και ο σεβασμός και η αποκατάσταση της Εκκλησιαστικής ιστορικής παράδοσης μαζί με καινοτόμες αλλαγές, με ζητούμενο πάντοτε τη σύμπνοια και την ενότητα της Εκκλησίας. Εκείνο που θα μας συνοδεύει και θα μας ακολουθεί πάντα είναι η ευθύτητα, η καλοσύνη, η ευγένεια και το χαμόγελο του”.

Πατριαρχικό Τρισάγιο στο Φανάρι

Πατριαρχικό τρισάγιο για την εκδημία του Αρχιεπισκόπου κυρού Χρυσοστόμου Β’ τέλεσε σήμερα το πρωί στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος ευχόμενος όπως Κύριος ο Θεός αναπαύσει την ψυχή του αοιδίμου Προκαθημένου της Εκκλησίας της Κύπρου.

Ο Μητροπολίτης Πάφου για τις τελευταίες ώρες του Αρχιεπισκόπου

Μιλώντας στην Κρατική Τηλεόραση ο Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος, Τοποτηρητής του Θρόνου, εξέφρασε τη θλίψη του για το θάνατο του Αρχιεπισκόπου. «Τον είδα τελευταία φορά χθες γύρω στις 4,30 , ανέπνεε βαριά, κατάλαβε ποιος είμαι γιατί μου έκανε ένα νόημα και μετά έφυγα, δεν νόμιζα ότι θα έφευγε τόσο γρήγορα».

Όπως είπε, εξάντλησε όλα τα ιατρικά περιθώρια. «Υπήρξε παράδειγμα προς όλους καθώς, ζήτησε την όποια βοήθεια μπορούσε να δώσει η επιστήμη αλλά αντιμετώπιζε με υπομονή και θρησκευτική φιλοσοφία το τέλος». «Ευχαριστούμε τον Θεό που μας τον έδωσε, ειδικά στο τέλος έγινε παράδειγμα προς όλους εμάς» τόνισε.

Λεμεσού Αθανάσιος: “Να προσευχηθούμε για την ανάπαυση της ψυχής του”

Στην εκδημία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου αναφέρθηκε με δήλωση του στο ΡΙΚ και ο Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος«Να προσευχηθούμε να αναπαύσει ο Θεός τη ψυχή του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Πανιερώτατος.

Ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας για την εκδημία του Αρχιεπισκόπου

Σε δήλωση του ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος ανέφερε: “Να ευχηθώ να κρατήσουμε στο επίπεδο που αρμόζει την εκκλησία και να μην την ρίξουμε στο πεζοδρόμιο με τις κινήσεις μας αυτή την περίοδο. Να είναι η εκκλησία που πρέπει να είναι μέσα στην κοινωνία και να εκπέμπει αυτό που πρέπει και όχι τίποτα άλλο. Αυτό που σκεφτόμουνα εγώ ήτανε να συγκρίνω την προσωπικότητα του με προηγούμενες προσωπικότητες Αρχιεπισκόπων που η εκκλησία της Κύπρου ευτύχησε να είχε όπως τον Μακάριο και τον Χρυσόστομο. Οι θέσεις που λάμβανε αντανακλούσαν όχι μόνο στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε την καλύτερη των προθέσεων απέναντι στον Αρχιεπίσκοπο τον οποίο ονόμαζε ντόμπρο γιατί είχε το θάρρος να εκφράζει την άποψη του”.

Ταμασού: Είναι ώρες περισυλλογής

Από την πλευρά του μιλώντας σε κυπριακό μέσο ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαϊσας δήλωσε: “Είναι ώρα περισυλλογής και να θυμηθούμε όλοι τις καλές στιγμές και όσα προσέφερε αυτός ο άνθρωπος”, εκφράζοντας τα συλλυπητήρια του προς τους οικείους του μακαριστού Αρχιεπισκόπου και ευχόμενος ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή του.

Αννίτα Δημητρίου: “Αγωνιούσε για την Εκκλησία”

“Μέχρι και την τελευταία στιγμή της ζωής του ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος νοιαζόταν και αγωνιούσε για την Εκκλησία της Κύπρου και το ποίμνιο της. Βαθύτατη η θλίψη μας για την απώλεια του. Αιωνία του η μνήμη”, σημειώνει σε ανάρτησή της η Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής κ. Αννίτα Δημητρίου.

Βιογραφικό

Ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστιανιανής και πάσης Κύπρου – ήταν Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου από τον Σεπτέμβριο του 2006. Στον αρχιεπισκοπικό θρόνο διαδέχθηκε τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Α΄. Μέχρι και την εκλογή του ως αρχιεπισκόπου, είχε υπηρετήσει ως επίσκοπος Πάφου από τον Φεβρουάριο του 1978. Στον θρόνο Πάφου είχε επίσης διαδεχθεί τον Χρυσόστομο Α΄, όταν εξελέγη αρχιεπίσκοπος τον Νοέμβριο του 1977.

Ο Χρυσόστομος Β’ (κατά κόσμον Ηρόδοτος Δημητρίου) γεννήθηκε στις 10 Απριλίου 1941 στο χωριό Τάλα της επαρχίας Πάφου. Μετά την αποφοίτησή του από το δημοτικό σχολείο του χωριού του, εισήχθη ως δόκιμος στο μοναστήρι του Αγίου Νεοφύτου. Από το μοναστήρι στάλθηκε για φοίτηση στο Ελληνικό Γυμνάσιο Πάφου, από το οποίο κι αποφοίτησε το 1963. Στις 3 Νοεμβρίου 1963 χειροτονήθηκε σε διάκονο από τον τότε χωρεπίσκοπο Τρεμιθούντος Γεώργιο. Τον ίδιο χρόνο ανέλαβε ως έφορος του μοναστηριού του Αγίου Νεοφύτου και στη θέση αυτή υπηρέτησε μέχρι το 1968. Το 1968 πήγε στην Αθήνα, όπου και σπούδασε θεολογία στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ολοκλήρωσε τις σπουδές του το 1972, οπότε κι επέστρεψε στην Κύπρο και στις 19 Οκτωβρίου του ίδιου χρόνου εξελέγη ηγούμενος του μοναστηριού του Αγίου Νεοφύτου. Χειροτονήθηκε τότε σε πρεσβύτερο και εγκαθιδρύθηκε σε ηγούμενο στις 12 Νοεμβρίου 1972, από τον τότε αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ’. Στο αξίωμα του ηγουμένου υπηρέτησε μέχρι την εκλογή του σε επίσκοπο.

Στον επισκοπικό θρόνο της Πάφου εξελέγη στις 25 Φεβρουαρίου 1978. Χειροτονήθηκε κι εγκαθιδρύθηκε την επόμενη ημέρα.

Κατά τη διάρκεια της μακράς ασθένειας του αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Α΄ (6 χρόνια περίπου), ο Πάφου Χρυσόστομος, ως ο πρώτος στην ιεραρχία μητροπολίτης, τον αντικαθιστούσε χρησιμοποιώντας τον τίτλο του προεδρεύοντος της Ιεράς Συνόδου. Μετά την τιμητική παύση του ασθενούντος αρχιεπισκόπου από διευρυμένη σύνοδο την οποία συγκάλεσε ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος (Μάιος, 2006), ο Πάφου Χρυσόστομος ανέλαβε κανονικά ως τοποτηρητής, προκειμένου να διενεργήσει εκλογές προς ανάδειξη νέου αρχιεπισκόπου. Ο ίδιος προβλήθηκε και ως υποψήφιος, ενώ υποψηφιότητα έθεσαν και άλλοι τρεις ιεράρχες, ο Κιτίου Χρυσόστομος, ο Λεμεσού Αθανάσιος και ο Κύκκου Νικηφόρος. Η προεκλογική περίοδος χαρακτηρίστηκε από ένταση και, ως ένα βαθμό, φανατισμό, από οξείες αντιπαραθέσεις και ζωηρότατο ενδιαφέρον του ίδιου του λαού.

Κατά τις αρχιεπισκοπικές εκλογές, στην πρώτη ψηφοφορία, ο Κύκκου Νικηφόρος εξασφάλισε τις περισσότερες ψήφους στην κάλπη των 100 Γενικών Αντιπροσώπων (46), έναντι 45 του μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου και 9 του μητροπολίτη Πάφου Χρυσοστόμου. Στην κάλπη των 31 εξ οφίκιο εκλεκτόρων, ο Πάφου Χρυσόστομος πήρε 12 εκλέκτορες, έναντι 11 του Νικηφόρου και 7 του μητροπολίτη Λεμεσού, ενώ υπήρξε και ένα λευκό ψηφοδέλτιο.

Στη δεύτερη ψηφοφορία, ο Αθανάσιος εξασφάλισε 48 Γενικούς Αντιπροσώπους και 3 εξ οφίκιο, ο Νικηφόρος 46 Γενικούς Αντιπροσώπους και 12 εξ οφίκιο, και ο Χρυσόστομος 6 Γενικούς Αντιπροσώπους και 16 εξ οφίκιο. Υποψήφιοι στην τρίτη ψηφοφορία ήταν ο Χρυσόστομος, που είχε τις περισσότερες ψήφους από την κάλπη των εξ οφίκιο και ο Αθανάσιος, που είχε την πλειοψηφία στην κάλπη των Γενικών Αντιπροσώπων. Στην τρίτη ψηφοφορία στις 5 Νοεμβρίου 2006, ο Πάφου Χρυσόστομος εξασφάλισε 73 ψήφους και εξελέγη αρχιεπίσκοπος, έναντι 57 του μητροπολίτη Λεμεσού. Υπήρξε και μία άκυρη ψήφος.

Στον θρόνο της Πάφου τον Χρυσόστομο διαδέχθηκε λίγο αργότερα ο χωρεπίσκοπος Αρσινόης Γεώργιος.

Η ενθρόνισή του έγινε στις 12 Νοεμβρίου και έγινε έτσι ο μοναδικός αρχιεπίσκοπος Κύπρου που τέλεσε την κηδεία αρχιεπισκόπου Κύπρου.

Έργο ζωής…

Ένα όραμα και έργο ζωής για τον ίδιο αποτελούσε η ανέγερση του νέου ιερού ναού του Αποστόλου Βαρνάβα το οποίο κατάφερε να πραγματοποιήσει, ενώ εκατομμύρια ευρώ διέθετε σε φιλανθρωπίες προς συνανθρώπους μας που είχαν ανάγκη και σε φοιτητές που δε μπορούσαν να προχωρήσουν με τις σπουδές τους. Παράδειγμα, η ανέγερση των φοιτητικών εστιών στη Λεμεσό, με επιχορηγημένο ενοίκιο για τους φοιτητές.

Επιπλέον, κατάφερε να αποκαταστήσει το θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών.

Οι μεγάλες καινοτομίες

Με την ανάληψη των καθηκόντων του ως αρχιεπίσκοπος έθεσε στόχους για καλύτερη λειτουργία της Εκκλησίας της Κύπρου. Κατά την διάρκεια της θητείας του εκσυγχρονίστηκε ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Κύπρου και δημιουργήθηκε η Θεολογική Σχολή της Εκκλησίας της Κύπρου.

Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Κύπρου

Ο Χρυσόστομος Β’ προώθησε την αλλαγή του απαρχαιωμένου προηγούμενου καταστατικού χάρτη της Εκκλησίας, ο οποίος ήταν σε ισχύ από το 1914 και έκτοτε αναθεωρήθηκε δύο φορές. Ο νέος καταστατικός χάρτης άλλαζε κυρίως το εκλογικό σύστημα, αναβαθμίζοντας την ισχύ των πιστών. Όμως δεν περιορίστηκαν οι αλλαγές στην εκλογική διαδικασία, αλλά άλλαξαν τα σύνορα των μητροπόλεων (ευνοήθηκε η κατεχόμενη μητρόπολη της Κηρύνειας), δημιούργησε πενταμελές συνοδικό δικαστήριο, όπου ο κατηγορούμενος μπορούσε να εκπροσωπηθεί από δικηγόρο και, τέλος, άλλαξε τις διαδικασίες για έκδοση εκκλησιαστικού διαζυγίου.

Ακόμη, προώθησε διεύρυνση της Ιεράς Συνόδου με την ανασύσταση μετά από 800 χρόνια παλαιώνεπισκοπών (Κωνσταντίας, Ταμασού, Τριμυθούντος, Καρπασίας, Λήδρας, Χύτρων, Αμαθούντος, Νεαπόλεως) που είχαν καταργηθεί κατά τη διάρκεια της Φραγκοκρατίας από τους Λατίνους το 1222. Έτσι η Εκκλησία της Κύπρου, ως Αυτοκέφαλος, πέτυχε να έχει πλήρη Σύνοδο (με τουλάχιστον 13 μέλη) το οποίο σημαίνει ότι πλέον μπορεί να συγκαλέσει Μείζονα και Υπερτελή Σύνοδο χωρίς να χρειάζεται η συμμετοχή άλλων Επισκόπων από άλλες Εκκλησίες.

Επίσης, πρότεινε και πέτυχε κατόπιν διαβουλεύσεων με την κυπριακή κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών την δημιουργία Ενιαίου Φορέα Μισθοδοσίας Εφημεριακού Κλήρου. Με αυτό τον τρόπο πέτυχε την ανεξάρτητη μισθοδοσία του κλήρου και εξασφάλισε την αξιοπρεπή διαβίωση γηραιών και επαρχιακών κληρικών χωρίς να επιβαρύνεται το κράτος.

Θεολογική Σχολή

Ο Αρχιεπίσκοπος κατάφερε την ίδρυση της Θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας της Κύπρου, ένα σχέδιο το οποίο είχε οραματιστεί ο προκάτοχός του Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ΄αλλά δεν κατάφερε να υλοποιήσει λόγω της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974. Η σχολή ιδρύθηκε ως Ιδιωτική Σχολή Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης αλλά βάσει του κανονισμού της, ιδρύθηκε να λειτουργεί ως μη κερδοσκοπικός φιλανθρωπικός εκπαιδευτικός οργανισμός.

Αναγνώριση Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας

Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, στις 15 Δεκεμβρίου 2019, εξέφρασε τη θέση ότι η κατάσταση με την απόδοση αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας από τον Οικουμενικό Πατριάρχη θα οδηγήσει σε σχίσμα. Χαρακτήρισε απαράδεκτο τον Πατριάρχη Μόσχας σχετικά με τη διακοπή μνημοσύνου στους προκαθημένους που έχουν αναγνωρίσει την αυτοκεφαλία, εμμένοντας σε ουδέτερη στάση. Τελικώς και χωρίς απόφαση της Ιεράς Συνόδου, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου μνημόνευσε τον Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο σε λειτουργία τον Οκτώβριο του 2020 αναγνωρίζοντας έτσι τη νέα εκκλησιαστική δομή της Ουκρανίας, που ως αντίδραση είχε την διακοπή μνημόνευσής του από την Εκκλησία της Ρωσίας.

Οι δυναμικές απόψεις και οι επικρίσεις 

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’ έχει επικριθεί για μια σειρά απόψεις του για πολιτικά και κοινωνικά θέματα, καθώς και πράξεις του κατά την περίοδο που ήταν επίσκοπος. Ο ίδιος, αργότερα, σε μια συνέντευξή του δήλωσε ότι έχει δικαίωμα να εκφράζει την άποψή του όπως κάθε πολίτης.

Τον Απρίλιο του 2004, όταν ήταν επίσκοπος, αντιτάχθηκε με σφοδρότητα στο σχέδιο Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού, θεωρώντας ότι δεν είχε κανένα θετικό στοιχείο για τους Ελληνοκύπριους. Τον Ιανουάριο του 2007 και εν μέσω προτάσεων εξαγοράς κυπριακών τραπεζών, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄ έκανε δηλώσεις αναφορικά με τη στάση που πρέπει να κρατήσουν οι επενδυτές.

Στις προεδρικές εκλογές του 2018 στην Κύπρο ανακοίνωσε πως η Εκκλησία στηρίζει τον Νίκο Αναστασιάδη.

Έντονες ήταν και οι απόψεις που εξέφραζε την περίοδο της πανδημίας, σε απάντηση μερίδας κληρικών που καλούσαν τους πιστούς να κωφεύουν στις συστάσεις της επιστημονικές κοινότητας, παρακούοντας κάποιες φορές τα κυβερνητικά μέτρα που είχαν επιβληθεί.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος πολλάκις είχε καλέσει τους πιστούς να ακολουθούν τις συστάσεις των επιστημόνων, κάνοντας παράλληλα αυστηρές συστάσεις προς τους κληρικούς που καλούσαν τους πολίτες να μην εμβολιαστούν, απειλώντας με αποκοπή μισθών ενώ δεν δίστασε να εμβολιαστεί και ο ίδιος.

Η διάγνωση του καρκίνου και η γενναία μάχη 

Από το 2018 διαγνώστηκε με όγκο στο παχύ έντερο και μετάσταση στο συκώτι. Ακολούθησε σειρά θεραπειών και επεμβάσεων, στην Κύπρο και το εξωτερικό και κάθε φορά που δημοσιοποιείτο μία αρνητική εξέλιξη για την κατάσταση της υγείας του, αυτή γινόταν πρώτη είδηση.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος έδωσε τη μάχη του με γενναιότητα. Με σθένος και μεγάλη αξιοπρέπεια.

«Είπα ότι δεν πρέπει ν’ αφήνω εκκρεμότητες, γιατί πλέον δεν ξέρω πότε φεύγω. Αν φύγω ξαφνικά δε θέλω ν’ αφήσω κανένα πρόβλημα να υπάρχει μέσα στην Εκκλησία, όπως βρήκα εγώ», είχε πει το 2018, όταν μίλησε για πρώτη φορά για την κατάσταση της υγείας του.

Μεσολάβησαν αρκετές δυσκολίες, περίοδοι που η υγεία του είχε παρουσιάσει επιδείνωση και αναγκάστηκε να παραμείνει κλινήρης. Κάθε φορά «φούντωναν» και οι φωνές για τη διαδοχή. «Δε ξέρω πόσο χρόνο μου έχει ακόμη ο Θεός. Αγωνίζομαι, δεν πρόκειται ούτε να παραιτηθώ αλλά ούτε και να ενδιαφερθώ για διάδοχο. Δεν μου πέφτει λόγος» είχε πει, μιλώντας παλαιότερα στη Cyprus Times.

«Όποτε θέλει ο Θεός να φύγω… είμαι έτοιμος»

Σε μια συνέντευξη στη Cyprus Times τον Μάρτιο του 2021, με χαρακτήρα απολογισμού, είχε εκφράσει την ετοιμότητα του να «φύγει» όποτε το θέλει ο Θεός.

«Ο Θεός μας δίδει μέχρις εκεί που μπορούμε να αντέξουμε» είχε πει ερωτηθείς για την κατάσταση της υγείας του. «Από εδώ και πέρα ανήκω στον Θεό. Δεν με ενδιαφέρει ο χρόνος» είχε πει, αναφέροντας ότι είχε ετοιμάσει και τον τάφο του.

«Τους λέω πρέπει να τον περιποιηθώ, ώστε να είναι έτοιμος. Δε ξέρω πότε φεύγω. Όποτε θέλει ο Θεός εγώ είμαι έτοιμος» είχε πει εκείνη τη μέρα.

Πώς εκλέγεται ο νέος Αρχιεπίσκοπος

Σύμφωνα με τον νέο Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου η εκλογή αρχιεπισκόπου γίνεται σύμφωνα με τα άρθρα 19-21. Όπως προνοεί το Άρθρο 19 και η παράγραφος 1 αμέσως μετά τη χηρεία του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου, ο πρώτος, κατά την τάξη, από τους εν ενεργεία Μητροπολίτες αναλαμβάνει την προσωρινη διοίκηση του, ω Τοποτηρητής, μέχρι την εκλογή και ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου, όπου σήμερα αυτός είναι ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος.

Ο Τοποτηρητής ασκεί την προσωρινή διοίκηση της Αρχιεπισκοπής μόνο στα συνήθη και απαραίτητα, για την εύρυθμη λειτουργία της, χωρίς να επιτρέπεται κατά τα λοιπά οποιαδήποτε μεταβολή στο καθεστώς είτε των προσώπων είτε των πραγμάτων.

Εντός δέκα ημερών από τη χηρεία του θρόνου, όπως προβλέπει το Άρθρο 21, ο τοποτηρητής πρέπει να στείλει δύο εγκυκλίους, μία προς τους εφημερίους, με την οποία εντέλλεται την κατάρτιση, ή αναθεώρηση, των εκλογικών καταλόγων, εντός δεκαπέντε ήμερών από την έκδοση της εγκυκλίου, και μία δεύτερη προς όλο το πλήρωμα της Εκκλησίας, με την οποία ορίζει την ημέρα για την εκλογή του τριπροσώπου, εντός σαράντα ήμερών από τη χηρεία του Θρόνου.

Δύο στάδια

Η διαδικασία εκλογής (Άρθρο 22), για την ανάδειξη Αρχιεπισκόπου, διεξάγεται σε δύο στάδια, με πρώτο την κατάρτιση του τριπροσώπου, με καθολική ψηφοφορία, και δεύτερο την εκλογή του Αρχιεπισκόπου από την Ιερά Σύνοδο.

Η καθολική ψηφοφορία

Στην ημερομηνία, που ορίστηκε από τον Τοποτηρητή στην αποσταλείσα εγκύκλιο, διεξάγονται, με καθολική μυστική ψηφοφορία, εκλογές, για την κατάρτιση του τριπροσώπου. Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, ηλικίας άνω των δεκαοκτώ ετών, όσοι διαμένουν μόνιμα, τουλάχιστον από ενός έτους, στην Κύπρο, και είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο ψηφοφόρων, ο οποίος εγκρίνεται από την Ιερά Σύνοδο.

Ο κατάλογος των εκλογέων κάθε ενορίας, ή κοινότητας, δημοσιεύεται, με ανάρτησή του στους Ιερούς Ναούς και στην ηλεκτρονική σελίδα της Εκκλησίας της Κύπρου. Σε κάθε ενορία χρέη Εφορευτικής Επιτροπής εκτελεί ή Ενοριακή Επιτροπή. Σε ενορίες, όπου θα υπάρξουν περισσότερα εκλογικά κέντρα, ή Εφορευτική Επιτροπή ορίζεται από τον οικείο Αρχιερέα.

Κάθε ψηφοφόρος δικαιούται να ψηφίσει έναν από τους εκλόγιμους και αναγράφει ιδιοχείρως το όνομα του προς αρχιεπισκοπία εκλόγιμου της προτίμησής του (εάν ο ψηφοφόρος αδυνατεί να εκφράσει γραπτώς τη βούληση του, ο Πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής είναι υποχρεωμένος να αναγράψει στο ψηφοδέλτιο το όνομα, που του υποδεικνύεται από αυτόν).

Αφού ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων τα αποτελέσματα αποστέλλονται στον τοποτηρητή. Εντός πέντε ημερών, από το πέρας της προθεσμίας υποβολής των ενστάσεων, η Ιερά Σύνοδος συγκαλείται από τον Τοποτηρητή, αποφαίνεται οριστικά γι’ αυτές και προχωρεί, στη συνέχεια, στην επικύρωση των αποτελεσμάτων και στην κατάρτιση του τριπροσώπου, από τα τρία πρόσωπα που πλειονοψήφησαν.

Εν τέλει Αρχιεπίσκοπος αναδεικνύεται από το τριπρόσωπο εκείνος, που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειονοψηφία των μελών της Ιεράς Συνόδου. Εάν αυτή δεν επιτευχθεί, ή ψηφοφορία επαναλαμβάνεται, στην ίδια συνεδρία της Ιεράς Συνόδου, μεταξύ των δύο προσώπων, που πλειονοψήφησαν, και Αρχιεπίσκοπος αναδεικνύεται εκείνος, που λαμβάνει τις περισσότερες ψήφους. Στην περίπτωση ισοψηφίας, διενεργείται κλήρωση. Μετά την εκλογή του Αρχιεπισκόπου, τα μέλη της Ιεράς Συνόδου κατέρχονται στον Καθεδρικό Ναό για την τέλεση της Κανονικής Πράξεως.

Ποιοι είναι εκλόγιμοι

Σύμφωνα με το Άρθρο 20 εκλόγιμοι για τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο είναι όλοι οι αρχιερείς της Εκκλησίας της Κύπρου, και όσοι έχουν τα προς αρχιερατεία προσόντα, όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 30.

Πηγή: Χώρα του Αχωρήτου https://choratouaxoritou.gr/?p=228917