Βιβλίο: «Ο άγιος Νικηφόρος ο Λεπρός και ο Γέροντας Ευμένιος Σαριδάκης»

Συγγραφέας: Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος

Σχημ.: 10 χ 17
Σελ.: 112
Τιμή: 4,00 €
Εκδόσεις: Η Μεταμόρφωσις του Σωτήρος Μήλεσι, 2016
 
Διάθεση για Κύπρο: Βιβλιοπωλείο “Θεομόρφου”
Τηλ. 22824811

Από τις εκδόσεις «Η Μετάμορφωσις του Σωτήρος» του Ιερού Γυναικείου Ησυχαστηρίου της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Μήλεσι, κυκλοφόρησε το βιβλίο «Ο άγιος Νικηφόρος ο Λεπρός και ο Γέροντας Ευμένιος Σαριδάκης» του Μητροπολίτου Μόρφου Νεοφύτου.

Πρόκειται για ένα καλαίσθητο κι επιμελημένο βιβλίο, το οποίο περιέχει την ομιλία  του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Μόρφου κ. Νεοφύτου «Ο άγιος Νικηφόρος ο Λεπρός και ο Γέροντας Ευμένιος Σαριδάκης», που προδημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου το 2015.

Στον πρόλογο ο εκδότης αναφέρει: «Όταν ακούσαμε στο διαδίκτυο τις ομιλίες του Πανιερωτάτου για τους αγίους που έπασχαν από τη νόσο του Χάνσεν, αμέσως σκεφτήκαμε ότι έπρεπε αυτές να τυπωθούν για να γίνει περισσότερο γνωστή η πρόνοια και η αγάπη του Θεού προς εμάς. Αυτό που προσέξαμε ιδιαιτέρως είναι ότι ο καθένας από τους αναφερόμενους αγίους είχε καθοδηγητή στην πνευματική του πορεία έναν άλλο άγιο, υπάρχει δηλαδή μια αδιάσπαστη αλυσίδα αγίων. Αυτό δείχνει πόσο σημαντικό είναι να έχει ο χριστιανός πνευματικό καθοδηγητή έμπειρο στον δρόμο του Θεού». 

Από την εισαγωγή του Μητροπολίτου Μόρφου Νεοφύτου:  

Πολλές φορές εμείς οι σύγχρονοι χριστιανοί αναζητούμε να βρούμε την αγιότητα που μας βολεύει. Μια εύκολη αγιότητα, μια αγιότητα «της καρέκλας», που να είναι δηλαδή απαλλαγμένη από τον κόπο, τη θυσία και την εκκοπή του ιδίου θελήματος. Η Εκκλησία όμως μας προβάλλει διαχρονικά το τέλειο πρότυπο αγιότητας, θυσίας και υπακοής, τον Εσταυρωμένο Θεάνθρωπο! Επειδή όμως ο Εσταυρωμένος και Αναστημένος Θεός, ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, θέλει τον άνθρωπο κοντά του, «θέλει πάντας ανθρώπους σωθήναι και εις επίγνωσιν αληθείας ελθείν», ανά τους αιώνες και μέχρι τις ημέρες μας, στους εσχάτους και πονηρούς τούτους χρόνους, αναδεικνύει ανθρώπους Του, που αγωνίσθηκαν να Τον  μιμηθούν και έφθασαν σε μέτρα αγιότητας, για να αποτελέσουν για όλους εμάς τα απτά παραδείγματα της αγάπης του Θεού για τον άνθρωπο.

Θα ήθελα λοιπόν να μοιραστώ μαζί σας μερικές εκφάνσεις της αγίας βιοτής δυο τέτοιων συγχρόνων ανθρώπων του Θεού: Του Γέροντος Ευμενίου Σαριδάκη του Λεπρού (1931-1999), με τον οποίο είχα την ιδιαίτερη ευλογία να συνδεθώ κατά τη διάρκεια των φοιτητικών μου χρόνων (1981-1987), καθώς και μετά, μέχρι το 1992, που συνέχισα να τον επισκέπτομαι· και, συνάμα -μέσα από σχετικές διηγήσεις και εμπειρίες του Γέροντος Ευμενίου-, του οσίου Γέροντός του, Νικηφόρου του Λεπρού (1887-1964), που υπήρξε κι αυτός πνευματικό τέκνο μίας άλλης μεγάλης σύγχρονης οσιακής μορφής, του αγίου Ανθίμου Βαγιάνου της Χίου (1869-1960)”.