Εισαγωγικά ο Πανιερώτατος αναφέρθηκε στην αντίδραση που δέχτηκε, εναντίον κάποιων απόψεων, που είναι απόψεις των Αγίων, σχετικά με τα λεπτά θέματα που απασχολούν τους σημερινούς Χριστιανούς, και τις οποίες εξέφρασε στις προηγούμενες συνάξεις. Κυρίως τόνισε την υποχρέωση των επισκόπων να απαντούν σε τέτοια ερωτήματα, μέσα από όσα έχουν καταθέσει οι Άγιοι, γιατί έχουν να κάνουν με πράξεις που καταστρέφουν τον άνθρωπο ψυχοσωματικά. Επιπλέον αναφέρθηκε, μέσα από το παράδειγμα του Αγίου Νεκταρίου, πως ο άνθρωπος πρέπει να αντιμετωπίζει τις πικρές και δύσκολες ώρες του βίου.
Στην συνέχεια απαντήθηκαν οι πιο κάτω ερωτήσεις:
- Ο άγιος Πορφύριος πολλές φορές μιλούσε για τη σημασία του ενθουσιασμού στην πνευματική ζωή και έδινε ιδιαίτερη έμφαση στη διάθεση της ψυχής, με την οποία οι άνθρωποι διεκπεραιώνουν όλες τις εργασίες τους, από τις πιο ταπεινές και χειρονακτικές, ως τις πιο σύνθετες και διανοητικές. Πώς μπορούμε να εισάγουμε αυτές τις ποιότητες της εγρήγορσης, της ζωντάνιας, της εργατικότητας και του ενθουσιασμού στην καθημερινότητά μας και στην πνευματική μας ζωή;
- Τίμα τον πατέρα σου και την μητέρα σου. Προέρχομαι από χωρισμένη οικογένεια, από μικρή ηλικία χώρισαν οι γονείς μου και ειδικά με τον πατέρα μου δεν έχουμε ιδιαίτερες σχέσεις. Δεν μου αρέσει να προσποιούμαι πως οι σχέσεις μας είναι καλές και αγαπημένες. Προσπαθώ μέσα μου με τη βοήθεια του Θεού να συγχωρέσω στον πατέρα μου όλο αυτό το παρελθόν, βλέπω πως όλα αυτά με δηλητηριάζουν. Λίγα λόγια πάνω σε αυτό το θέμα, σας παρακαλώ.
- Μπορούμε να μπαίνουμε σε μοναστήρια στην Κύπρο ή οπουδήποτε αλλού που είναι παλαιοημερολογιτών;
- Ήθελα να ρωτήσω την άποψη του Σεβασμιοτάτου, σχετικά με τη μνημόνευση από Έλληνες Μητροπολίτες του Μητροπολίτη Επιφανείου της νέας Ουκρανικής Εκκλησίας. Υπάρχει μία ανησυχία από ένα μεγάλο αριθμό Ορθοδόξων Χριστιανών στην Ελλάδα, σχετικά με το Ουκρανικό και την αναγνώριση από τον Αρχιεπίσκοπό μας. Επίσης να μας πείτε για την διακοπή μνημοσύνου, που επιλέγουν κάποιοι Αρχιερείς, κινδυνεύοντας να βγουν οι ίδιοι εκτός Εκκλησίας.
- Θέλω να ρωτήσω σχετικά με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ψυχές των εμβρύων που έχουν σφαγιαστεί, σκληρή λέξη, στις εκτρώσεις και σε άλλες περιπτώσεις φονεύσεώς τους ίσως μαζί με τις μητέρες τους. Γίνεται να προσευχηθεί ο ιερέας στη Θεία Λειτουργία για τις ψυχές αυτών των πλασμάτων;
- Τα παιδιά που πεθαίνουν κατά την κύηση και πάνε αβάφτιστα χωρίς τη θέληση των γονέων, πού κατατάσσονται; Είναι αβάφτιστα αλλά δεν ήταν οικειοθελώς αποβολή. Πρέπει να δίνουμε κάποιο όνομα στα μωρά αυτά που φεύγουν και να προσευχόμαστε ονομαστικά;
Ἡ ΣΤ΄ Πνευματικὴ σύναξη διαλόγου μὲ τὸν Πανιερώτατο Μητροπολίτη Μόρφου κ. Νεόφυτο πραγματοποιήθηκε στὶς 26 Νοεμβρίου, 2019 στὴν αἴθουσα πολλαπλῆς χρήσης τοῦ Δημοτικοῦ Σχολείου Ἀκακίου. Στὶς πνευματικὲς αὐτὲς συνάξεις ὁ Πανιερώτατος ἀπαντᾶ σὲ ἐρωτήσεις τῶν πιστῶν ποὺ τοὺ ὑποβάλλονται εἴτε γραπτῶς εἴτε προφορικῶς, ἐπώνυμα ἢ ἀνώνυμα.
Ἡ μουσικὴ στοὺς τίτλους ἔναρξης καὶ τέλους εἶναι ἀπὸ τὴ σύνθεση «Uşşak Şarkı» τῶν Σωκράτη Σινούπουλου και Derya Turkan, ποὺ περιέχεται στὸ ἄλμπουμ «Γράμμα ἀπὸ τὴν Πολὴ» τῆς Golden Horn Productions (2003).