Ιερό Ησυχαστήριο Αγίου Σεραφείμ του Σαρώφ, Σκουριώτισσα: Tα μοναστηριακά κρασιά υψηλής ποιότητας που αξίζει να δοκιμάσετε

Στο Ιερόν Ησυχαστήριον Αγίου Σεραφείμ του Σαρώφ Σκουριώτισσα, οι μοναχοί παράγουν κρασιά υψηλής ποιότητας.

Στην καταπράσινη κοιλάδα της Σολέας κοντά στη μικρή κοινότητα της Σκουριώτισσας, δημιουργήθηκε τον 2001 ένα μικρό Ησυχαστήριο αφιερωμένο στον Άγιο Σεραφείμ του Σαρώφ. Σύμφωνα με μια εκδοχή, εδώ βρισκόταν και η αρχαία πόλη των Σόλων, από την οποία πήρε και το όνομα το κρασί που παράγεται από τους μοναχούς του Ησυχαστηρίου.

Η ιστορία του Ησυχαστηρίου αρχίζει το 2001, όταν ο Ιερομόναχος π. Αμβρόσιος ήρθε να κατοικήσει εδώ με σκοπό να κάνει ένα μικρό ασκητήριο και ένα εργαστήριο για την αγιογραφία.

Το 2015, αφού στη μοναστική κοινότητα προστέθηκε ακόμα ενας μοναχός, άρχισε η φύτευση των πρώτων αμπελιών από τις ερυθρές ποικιλίες Shiraz και Grenache, με αρχικό στόχο την παραγωγή ενός καλού γλυκού κρασιού για τις Θείες λειτουργίες. Τα τελευταία χρόνια ο Ισπανός Santiago Martinez Polo άρχισε να βοηθά στην οινοποίηση, συμβάλλοντας στην άνοδο του επιπέδου των κρασιών, αλλά και στον εξοπλισμό του οινοποιείου.

Από την αρχή υιοθετήθηκε η βιολογική καλλιέργεια, με προτεραιότητα στην παραγωγή όσο το δυνατόν πιο ποιοτικών σταφυλιών, και τα κρασιά σύντομα θα αποκτήσουν βιολογική πιστοποίηση.

Σήμερα οι μοναχοί παράγουν περιορισμένη ποσότητα κρασιού υψηλής ποιότητας, ακολουθώντας σύγχρονες οινοποιητικές μεθόδους σε συνδυασμό με την παράδοση, χρησιμοποιώντας γαλλικά δρύινα βαρέλια στο στάδιο της ωρίμασης. Ο αμπελώνας έχει επεκταθεί και περιλαμβάνει τις λευκές γηγενείς ποικιλίες ΞυνιστέριΜωροκανέλλα και Βασίλισσα.

Το Οινοποιείο παράγει έξι κρασιά: το ερυθρό γλυκύ από Shiraz, το Σολία ξηρό από Shiraz, το λευκό ξηρό από Ξυνιστέρι, και σύντομα θα είναι διαθέσιμα τα καινούργια τους Ροσέ από Grenache, το ερυθρό ξηρό από Λευκάδα, Alicante και Carignan, και το Champagne από Ξυνιστέρι, τον οποίο παράγεται ακολουθώντας την παραδοσιακή methode champenoise, με τη δεύτερη ζύμωση να λαμβάνει χώρα στη φιάλη, με ελάχιστη παλαίωση 12 μηνών στις ζύμες.

Ιερά Μονή Αγίου Σεραφείμ, Αγίας Ειρήνης 1, Κατύδατα/Σκουριώτισσα, 2835 Λευκωσία.
Ανοικτό για το κοινό καθημερινά εκτός Κυριακής, από τις 10.00-15.00, με ραντεβού στο 96289722 (π. Σεραφείμ).

Websiteagiosserafim.org
Social media handle (facebook & twitter/X) – @soliawinery

Ησυχαστήριο Αγίου Σεραφείμ του Σαρώφ παρά την Σκουριώτισσα
Ησυχαστήριο Αγίου Σεραφείμ του Σαρώφ παρά την Σκουριώτισσα
Ησυχαστήριο Αγίου Σεραφείμ του Σαρώφ παρά την Σκουριώτισσα

Πηγή: https://www.checkincyprus.com/article/70249/ta-monasteriaka-krasia-upseles-poiotetas-pou-axizei-na-dokimaseis/