Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου εξελέγη νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου (24 Δεκεμβρίου 2022)

Νέος Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου είναι από το πρωί του Σαββάτου ο Πάφου Γεώργιος.  Τον Πάφου Γεώργιο ψήφισαν 11 ιεράρχες, τον Μητροπολίτη Λεμεσού 4, ενώ υπήρξε και 1 λευκή ψήφος.

Της ψηφοφορίας, προηγήθηκε η τέλεση της Θείας Λειτουργίας εντός της Αρχιεπισκοπής, στο παρεκκλήσι του Αποστόλου Βαρνάβα. Μετά από τη Λειτουργία, τα 16 μέλη της Ιεράς Συνόδου συμμετείχαν στη ψηφοφορία.

Αφού ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία, τα 16 μέλη της Ιεράς Συνόδου εξήλθαν και πορεύθηκαν εν πομπή προς τον παλαιό καθεδρικό ναό του Αγίου Ιωάννη.

Εντός του καθεδρικού ναού, οι Μητροπολίτες και οι Επίσκοποι υπέγραψαν τα πρακτικά της Ιεράς Συνόδου. Ακολούθησε προσευχή και στη συνέχεια αναγνώστηκε εντός του καθεδρικού ναού του Αγίου Ιωάννη η απόφαση της Ιεράς Συνόδου για εκλογή του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου στον Αρχιεπισκοπικό θώκο.

Ο Μητροπολίτης Πάφου εισήλθε εντός του παλαιού καθεδρικού ναού του Αγίου Ιωάννη, με τους πιστούς να φωνάζουν «άξιος». Τελευταίος υπέγραψε με κόκκινο μελάνι ο εμψηφισμένος Αρχιεπίσκοπος

Μετά την προσευχή, ο νέος Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου ευχαρίστησε τον κλήρο και τους λαϊκούς.

Ακολούθως οι Ιεράρχες μετέβηκαν στο Συνοδικό της Αρχιεπισκοπής όπου ο νέος Αρχιεπίσκοπος θα δεχθεί τα συγχαρητήρια του κλήρου και των λαϊκών. Τον εμψηφισμένο Αρχιεπίσκοπο συνόδευε η φράση “Αξιος” που εκφωνούσαν οι παριστάμενοι. Παρών κατά τη διαδικασία ο Υπουργός Παιδείας, ο οποίος προσήλθε στην Αρχιεπισκοπή νωρίτερα.

Η ημερομηνία της ενθρόνισης αναμένεται να ανακοινωθεί σε κατοπινό στάδιο.

Πηγή: https://churchofcyprus.org.cy/83964