Η Μόρφου ως Θεομόρφου – Θ΄ Περίοδος

Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Μόρφου κ. Χρύσανθος Σαρηγιάννης (1973-1997)

Θ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

Μητρόπολις Μόρφου 1973

Ο άγιος Ιερομάρτυρας Φιλούμενος

Μητρόπολις Μόρφου 

Η Επισκοπή των Σόλων με πρόταση του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, ανασυστάθηκε το 1973. Πρώτος Μητροπολίτης Μόρφου ο Χρύσανθος Σαρηγιάννης (1973-1997), με τη φήμη του Μητροπολίτη Μόρφου και Προέδρου των Σόλων. Έτσι η παλαίφατη Επισκοπή των Σόλων γεννά τη σημερινή Μητρόπολη Μόρφου με ιστορία δύο χιλιάδων χρόνων τέχνης και αγιότητας.

Ο Άγιος Ιερομάρτυρας Φιλούμενος ο νέος

Κατά τον 20ό αιώνα, τη σκυτάλη του μαρτυρίου και της αγιότητος παραλαμβάνει ο Άγιος Ιερομάρτυς Φιλούμενος, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την κοινότητα Ορούντας και την πνευματικότητά του από το Σταυροβούνι. Ο Ιερομάρτυς Φιλούμενος είναι ο τελευταίος γνωστός Κύπριος άγιος και είναι τιμή και ευλογία που κατάγεται από την περιοχή μας. Υπήρξε φύλακας πιστός στους Αγίους Τόπους, στο Φρέαρ του Ιακώβ.

Σε μια εποχή όπου όλοι φεύγουν, υπό τον φόβο των Σιωνιστών Εβραίων και των Αράβων Ισλαμιστών, αυτός μένει και επιμένει να φυλάσσει τ’ άγια προσκυνήματα. Μέχρι το 1979, οπόταν δολοφονείται με τσεκούρι από δύο φανατικούς Εβραίους την ημέρα της εορτής του, εκεί, στο Φρέαρ του Ιακώβ, και γίνεται μάρτυρας και ιερομάρτυρας.

Η μορφή του Αγίου Φιλουμένου, προεικονίζει το μέλλον μας, η τουλάχιστον μια από τις όψεις του, που θα είναι η οριοθέτηση της ύπαρξής μας μεταξύ ενός φανατικού Ισλάμ και ενός μεσσιανικού Σιωνισμού.