Η Αγία Τριάδα και η εξουσία του ουρανού

Η σημερινή εορτή μας υπενθυμίζει ότι στη ζωή μας υπάρχει και μια άλλη πραγματικότητα, η πραγματικότητα του Ουρανού την οποία πολλές φορές ξεχνάμε μέσα στην τύρβη και στην πολλή μέριμνα για τη διεκπεραίωση των καθημερινών ασχολιών μας. Ξεχνούμε ότι υπάρχουν Άγγελοι… Ξεχνούμε ότι υπάρχουν Αρχάγγελοι… Ότι υπάρχουν εννέα τάγματα εις τον ουρανό γνωστά σ’ εμάς, από τον άγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη.  

Ο άγιος ιερομάρτυρας Διονύσιος ήταν από τους πρώτους Αθηναίους σοφούς που επίστεψε στο Ευαγγέλιο όταν άκουσε τον απόστολο των Εθνών Παύλο να κηρύττει στον Άρειο Πάγο και να ομιλεί για τον άγνωστο Θεό. Και όταν έφθασε σε έσχατο γήρας και έχοντας μέσα του πολλή συσσωρευμένη πνευματική εμπειρία έγραψε ένα βιβλίο, το οποίο καθόρισε όλη τη θεολογία της Εκκλησίας το «Περί της ουρανίου ιεραρχίας». Το οποίο αρχίζει ως εξής: «Πάσα δόσις αγαθή και παν δώρημα τέλειον, άνωθεν εστί καταβαίνον εκ σου του Πατρός των φώτων» (Ιακ. 1:17). Δηλαδή κάθε τι αγαθό και κάθε δώρο τέλειο είναι εκ του ουρανού και μας δίνεται από τον Πατέρα των Φώτων.  Όπως έχουμε ιεραρχία στον κόσμο τούτο και σε κάθε νενομισμένο μέρος, κατά τον ίδιο τρόπο, υπάρχει και στον Ουρανό. Με τη διαφορά ότι η εξουσία του ουρανού έχει κατεύθυνση προς τον Τριαδικό Θεό, σε αντίθεση με τις ανθρώπινες εξουσίες που έχουν κατεύθυνση συνήθως προς τα συμφέροντα των κυβερνόντων, κι ας μην το λένε! Αυτή είναι η πραγματικότητα… Το δε παράδοξο είναι ότι η Αγία Τριάδα, ο ένας Τριαδικός Θεός, ο Πατήρ, ο Υιός και το Άγιο Πνεύμα, τη δόξα την οποίαν έχει, θέλει να τη μοιράζεται. Την εξουσία που έχει θέλει να τη μοιράζεται. Τον πλούτο που έχει, θέλει να τον μοιράζεται. Ο Τριαδικός Θεός είναι δοτικός, χαρακτηρίζεται από δοτικότητα και θέλει να τα δώσει όλα σε εμάς! Και πώς το αντιλαμβανόμαστε αυτό;  Έστειλε τον Υιό Του… όταν είδε ότι οι άνθρωποι από μόνοι τους δεν μπορούν να απολαύσουν την αιώνια ζωή, μήτε και αυτήν την πρόσκαιρη επίγεια ζωή αφού τη σκανδαλίζουν και τη διαφθείρουν… Ενώ τους έδωσε τιμή, αυτοί πολλές φορές φτάνουν να συμπεριφέρονται -με συγχωρείται- σαν τα άλογα ζώα. Το λέει αυτό στην αρχαία γλώσσα ο προφήτης Δαβίδ: «Άνθρωπος εν τιμή ων παρασυνεβλήθην τοις κτήνεσι τοις ανοήτοις και ωμοιώθην αυτοίς». Ο άνθρωπος, λέει, που επλάστηκε από τον Θεό να ζει μέσα σε μεγάλη τιμή, μέσα σε μεγάλη δόξα, αναμείχθηκε με τα ζώα τα ανόητα,  με τα κτήνη τα ανόητα και τους έμοιασε κιόλας. «Ωμοιώθην αυτοίς». Ενώ ο Θεός τι θέλει; Να είμεθα κατ’ εικόνα Του και προπαντός ομοίωσίν Του. Να είμεθα δηλαδή όντα, τα οποία θέλομε και επιθυμούμε αυτά που θέλει και επιθυμεί ο Τριαδικός Θεός μας.

Απόσπασμα κηρύγματος Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Μόρφου κ. Νεοφύτου από τον Εσπερινό της εορτής της Συνάξεως των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ, που τελέσθηκε στον ιερό ναό Αγίου Αυξιβίου Α΄ Επισκόπου Σόλων της κοινότητος Αστρομερίτου, της μητροπολιτικής περιφέρειας Μόρφου (7.11.2017).