Άγιος Νικόλαος Λεύκας

Χωριό της επαρχίας Λευκωσίας στη γεωγραφική περιφέρεια της Σολιάς, 180 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το χωριό βρίσκεται 4 περίπου χμ. στα νοτιοανατολικά της Λεύκας και 3 περίπου χμ. στα βορειοδυτικά του μεταλλείου της Σκουριώτισσας.

Συχνά αναφέρεται ως Άγιος Νικόλας της Σολιάς (από το όνομα της γεωγραφικής περιφέρειας στην οποία βρίσκεται).

Ο Άγιος Νικόλαος βρίσκεται στ’ αριστερά της προσχωσιγενούς κοιλάδας του Καρκώτη κι είναι τοποθετημένος κυρίως πάνω στις λάβες. Αν και η μέση ετήσια βροχόπτωση είναι εξαιρετικά χαμηλή (γύρω στα 318 χιλιοστόμετρα), εντούτοις στο χωριό υπάρχουν αρδευόμενες εκτάσεις λόγω του ποταμού Καρκώτη. Καλλιεργούνται τα εσπεριδοειδή, οι ελιές, λίγα οπωροφόρα και λίγα σιτηρά. Το 1973 η κτηνοτροφία δεν ήταν πολύ ανεπτυγμένη.

Ο πληθυσμός του χωριού το 1881 ήταν μόνο 12 κάτοικοι. Η Κυπριακή Μεταλλευτική Εταιρεία Σκουριώτισσας, που ιδρύθηκε το 1911, είχε τα κεντρικά της γραφεία πολύ κοντά στο χωριό. Η ανόρυξη του χαλκοπυρίτη και του σιδηροπυρίτη από τα γειτονικά μεταλλεία της Φουκάσας, του Μαυροβουνίου και του Απλικιού, πολύ συνέβαλε στην πληθυσμιακή ανάπτυξη του χωριού.

Το αμιγώς ελληνικό αυτό χωριό της επαρχίας Λευκωσίας δεν αναφέρεται σε μεσαιωνικές πηγές, εκτός κι αν πρόκειται για αναφερόμενο ομώνυμο χωριό σε παλαιό χειρόγραφο, που περιλαμβανόταν στο διαμέρισμα της Πεντάγυιας.

Πηγή: http://www.polignosi.com/cgibin/hweb?-A=13594&-V=limmata

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΙ ΕΠΙΤΡΟΠΟΙ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ:

  • ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΚΩΤΤΗΣ
  • ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΡΝΟΥ
  • ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΣΚΩΤΤΗΣ
  • ΑΘΗΝΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ