Site icon Ιερά Μητρόπολις Μόρφου

Τα πάθη μας επηρεάζουν τα παιδιά μας

Ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός, μιλώντας για τον άγιο Ιωακείμ λέει ότι ακόμα και το σπέρμα του το αγίασε, γιατί θα συλλαμβανόταν από το άγιο ωάριο της αγίας Άννας. Ο δε άγιος Παΐσιος μας έλεγε ότι δεν υπήρξε απαθέστερο ζευγάρι σε όλη την οικουμένη απ’ αυτό το ζευγάρι που γιορτάζει σήμερα, τον Ιωακείμ και την Άννα. Ήταν το απαθέστερο ζευγάρι, γιατί ο καρπός τους δεν ήταν αποτέλεσμα εμπαθούς επιθυμίας και ηδονής, αλλά ήταν αποτέλεσμα πολλής-πολλής προσευχής, αλλά και υπακοής προς τον Θεό. 

Επομένως, κατά αναλογία θα πρέπει οι γονείς να έχουν έγνοια και να εξετάζουν πώς συνελήφθη το παιδί τους. Να σκέφτεται η μητέρα πως κυοφόρησε το παιδί της: με νεύρα, με θυμούς, με προσευχές, με αγωνίες, με κακίες, με εξομολογήσεις, με πολλές Θείες Κοινωνίες, και ανάλογη να είναι και η μετάνοιά μας, και αν κάτι δεν το κάμαμε σωστά άνθρωποι είμαστε. Διότι αναλόγως του τρόπου που κυοφορούνται τα παιδιά μας και του τρόπου που τα μεγαλώνουμε, ιδιαίτερα στα πρώτα-πρώτα τους χρόνια που διαμορφώνεται ο χαρακτήρας τους.

Απόσπασμα κηρύγματος Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Μόρφου κ. Νεοφύτου, από τη Θεία Λειτουργία της Κυριακής Ι΄ Λουκά και της εορτής της Συλλήψεως της Θεοτόκου υπό της αγίας Άννης, που τελέσθηκε στον ιερό ναό Αγίων Ιωακείμ και Άννης της κοινότητος Καλλιανών της μητροπολιτικής περιφέρειας Μόρφου (09.12.2018).

Exit mobile version