Κήρυγμα Μητροπολίτου Μόρφου κ. Νεοφύτου στὴ Θεία Λειτουργία τῆς ἑορτῆς τοῦ ἁγίου Δημητριανοῦ Ἐπισκόπου Χύτρων (Κυθρέας), ποὺ τελέσθηκε στὸν ὁμώνυμο πανηγυρίζοντα ναὸ τῆς κοινότητος Φλάσου τῆς μητροπολιτικῆς περιφέρειας Μόρφου (06.11.2021).
Εγώ ένα έχω να πω σε σας, κρατηθείτε κοντά στην Εκκλησία, κοντά στη Θεία Λειτουργία. Φροντίστε να έχετε επιμελημένη μετάνοια για να μπορείτε να εξομολογείστε και έτσι να έχετε τη δυνατότητα και την ευλογία από τον πνευματικό σας να κοινωνάτε όσο πιο τακτικά γίνεται. Μπήκαμε σε πάρα-πάρα-πάρα πολύ δύσκολα χρόνια. Χρόνια αποκαλυπτικά, που ήθελαν οι άγιοι να τα φτάσουν, να τα ζήσουν γιατί οι άγιοι δεν επεδίωκαν τα εύκολα. Επεδίωκαν τα δύσκολα. Εμείς είμαστε οι φοβιτσιάρηδες του 20ού αιώνος και του 21ου αιώνος που συνηθίσαμε στην άνεση και στην ευκολία της άθεης Ευρώπης. Όμως ιδού, που έρχονται και ήρθαν οι καιροί οι δύσκολοι και θα αυξηθούν σε όλα τα επίπεδα. Γι᾿ αυτό, είναι πολύ σημαντικό να αντλούμε δύναμη απ᾿ εκεί που αντλούσαν δύναμη οι πατέρες, οι μητέρες μας, οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας. Διότι αυτοί πέρασαν επίσης δύσκολα χρόνια. Με κατακτητές, με αρρώστιες, με επιδημίες, με πείνες, με φτώχειες. Όμως ήταν πλούσιοι σε πίστη, σε υπομονή. Και γι᾿ αυτό έλεγαν: « Έχει ο Θεός» και γέμιζε η καρδιά τους από Θεό. Και γέμιζε το στόμα τους από αυτό το «έχει ο Θεός» και το μετέδιδαν και στα παιδιά τους και στα εγγόνια τους.
Δυστυχώς στην εποχή μας εμπιστευθήκαμε πάρα πολύ την τεχνολογία, υπερβολικά την επιστήμη. Και τώρα εναπόθεσαν οι πιο πολλοί όλες τους τες ελπίδες εις την επιστήμη, στην τεχνολογία, στο χρήμα και εις τον εγκέφαλο, είτε τον ανθρώπινο είτε τον ηλεκτρονικό. Όμως αυτό, έχει σκοπό ο ίδιος ο Χριστός να φανερώσει ποιες είναι οι περιορισμένες δυνατότητες και της τεχνολογίας και της επιστήμης και των ηλεκτρονικών μέσων και δορυφορικών και της νανοτεχνολογίας και της τεχνικής νοημοσύνης όπως λέγεται για να μας υποχρεώσει, αφού μόνοι μας δεν γονατίζουμε. Να γονατίσουμε, να ταπεινωθούμε δηλαδή. Είναι τεράστιο το πρόβλημα της υπερηφάνειας και της ανηθικότητας σε όλο τον πλανήτη. Δεν το αντέχουν πλέον οι άγιοι. Αισθάνονται αδύναμοι να πουν ένα «Κύριε ελέησον» εις τον Χριστό.
Ο άγιος Δημητριανός ένας γέρος επίσκοπος, μας έδειξε τον δρόμο. Της αγάπης στην οικογένειά του, που η οικογένειά του ήταν το ποίμνιό του, η επισκοπή του. Εμείς τί κάμνομε για την οικογένειά μας; Τί κάμνομε για τα παιδιά μας; Τα εγκαταλείπομε στην άθεη τηλεόραση και στα βίντεο και στα κλαμπ; Τουλάχιστον να είμαστε προσευχόμενοι πατέρες, προσευχόμενες μητέρες, να διαβάζομε Ψαλτήρι, να διαβάζομε Χαιρετισμούς της Παναγίας και να ερχόμαστε τακτικότατα στη Θεία Λειτουργία. Το μεγαλύτερο γεγονός που τελείται σε όλη την οικουμένη.
Τι μεγάλο δώρο, κάθε κοινότητά μας, έχει Λειτουργία! Τι μεγάλο! Εμείς το αξιοποιούμε; Ή νομίζουμε ότι είναι μόνο για τα κόλλυβα η Θεία Λειτουργία και για τα κόκκινα αυγά το Πάσχα; Αν έτσι νομίζουμε, είμαστε μακρά σκοτεινιασμένοι. Ο Θεός να μας φωτίσει όλους. Γιατί οι μέρες που ήρθαν απαιτούν πολλά και απ᾿ ότι φαίνεται εμείς έχομε λίγα. Όμως, «τὰ ἀδύνατα παρὰ ἀνθρώποις δυνατὰ παρὰ τῷ Θεῷ ἐστιν». Να προσεύχεσθε και εσείς και να λέτε όπως σας έχω πει και άλλοτε: «Χριστέ μου, δώς μου την υπομονή και την πίστη των αγίων». Την πίστη του αγίου Δημητριανού που γιορτάζει σήμερα. Και έτσι θα περάσει και σε μας.
Και να ξέρετε. Τα δύσκολα είναι λίγα χρόνια. Μετά από αρκετές δεκαετίες η Ορθοδοξία θα εκατονταπλασιαστεί σε όλο τον κόσμο. Αλλά πρέπει να περάσομε εγχείρηση, πρέπει να περάσομε εξετάσεις. Όποιος τες περάσει. Ο άγιος Δημητριανός τις πέρασε. Τώρα να δούμε ο Νεόφυτος και το ποίμνιό του, που λέμε λόγια μεγάλα, αν θα μπορέσουμε να τις περάσουμε. Η μετάνοια είναι ένας δρόμος. Ο καλύτερος δρόμος. Σας τον συνιστώ μαζί με την αγία προσευχή.