«Τους τελευταίους μήνες, το Ινστιτούτο διεξήγαγε έρευνα για την απόκριση του εμβολίου σε πληθυσμό που αποτελείται από άτομα που είναι ανοσοκατεσταλμένα έπειτα από σοβαρές ασθένειες ή υποβάλλονται σε ανοσοκατασταλτικές θεραπείες. Στόχος μας είναι να εγγυηθούμε την προστασία από τη μόλυνση Covid-19 σε αυτές τις ευπαθείς ομάδες. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Κάποιοι σκέφτονται μια τρίτη δόση (ή αναμνηστική). Εμείς σχεδιάζουμε τώρα ένα μονοπάτι διαφορετικό, αυτό που οδηγεί στην προστασία με μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί στο θεραπευτικό πεδίο» αναφέρει ο διευθυντής του Ινστιτούτου, Φραντσέσκο Βάια.
«Αυτές τις μέρες έχουμε θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα για τη διευκόλυνση της πρόσβασης αυτού του πληθυσμού στα μονοκλωνικά, ενώ περιμένουμε την έγκρισή του από την αρμόδια επιτροπή δεοντολογίας» προσθέτει στο zougla.gr και συνεχίζει:
«Εάν όλα πάνε καλά, ελπίζουμε πως θα ξεκινήσουμε τη χορήγηση των αντισωμάτων σύντομα. Όπως πάντα, θα κοινοποιήσουμε τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας που αφορά το σχέδιο περίθαλψης».
Ιταλικά μέσα ενημέρωσης τα οποία αναφέρονται στην έρευνα του Ινστιτούτου προσθέτουν: «Μέχρι στιγμής, 8.434 ασθενείς έχουν εγγραφεί στα μητρώα για παρακολούθηση αφού έχουν λάβει ήδη μία δόση μονοκλωνικών αντισωμάτων. Για αυτούς τους ανθρώπους, τα αντισώματα έχουν χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία. Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι ειδικά φάρμακα κατά του Covid-19, διαθέσιμα στην Ιταλία από τον περασμένο Μάρτιο για άτομα με ιδιαίτερα ήπια έως μέτρια λοίμωξη Covid τα οποία όμως διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρής εξέλιξης της νόσου».
«Όπως βέβαια παρατηρήσαμε, χάρη στην αύξηση του αριθμού των εμβολιασθέντων ηλικιωμένων και των αδύναμων ασθενών, οι εβδομαδιαίες συνταγογραφούμενες δόσεις μειώθηκαν. Συνολικά στη χώρα υπάρχουν αυτή τη στιγμή 199 δομές υγείας που συνταγογραφούν τα μονοκλωνικά αντισώματα» διευκρινίζει ο Φραντσέσκο Βάια.
«Στο Βένετο μπορούν να χορηγηθούν αντισώματα ακόμα και αν δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι παράγοντες αυξημένου κινδύνου για τον ασθενή. Ο γενικός γιατρός έχει τη δυνατότητα να συνδεθεί στην πλατφόρμα για ασθενείς που χρειάζονται μονοκλωνικές θεραπείες αλλά μπορεί να επικοινωνήσει και απευθείας με τα κέντρα και τους ειδικούς που χορηγούν τα μονοκλωνικά αντισώματα. Από τις 738 περιπτώσεις ασθενών που τους χορηγήθηκαν μονοκλωνικά αντισώματα, το 89% ανάρρωσε χωρίς να πάει στο νοσοκομείο, το 10% νοσηλεύτηκε, ενώ σημειώθηκαν και πέντε θάνατοι, εκ των οποίων οι τέσσερις σχετίζονται με τον Covid. Το φάρμακο γενικά είναι καλά ανεκτό» τονίζει ο ειδικός και καταλήγει:
«Δεν λέμε “όχι” στην τρίτη δόση του εμβολίου κατά του Covid όταν χρειάζεται, αλλά είναι αναγκαία και η αξιολόγηση του όπλου των μονοκλωνικών αντισωμάτων επειδή λειτουργούν. Υπάρχει ένα στοιχείο που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Εάν είμαι ανοσοκατεσταλμένος, και ως εκ τούτου με το εμβόλιο δεν έχω αναπτύξει αντισώματα, είναι σίγουρο πως η τρίτη δόση θα με βοηθήσει να αναπτύξω; Ορισμένες μελέτες λένε ότι οι πιθανότητες να αναπτυχθούν αντισώματα σε μια τέτοια περίπτωση είναι έως και 50%. Όμως, αν έχω ένα ακόμα όπλο, που είναι τα μονοκλωνικά αντισώματα και το οποίο έχει ήδη αποδειχθεί ότι λειτουργεί και δίνει άμεσα παθητική ανοσία, γιατί να πω όχι; Το εμβόλιο δεν είναι θαυματουργό ούτε μαγικό φίλτρο με το οποίο μετατρέπεσαι σε Highlander. Όταν εγκρίθηκαν τα εμβόλια, ξέραμε ότι υπάρχει ένα πολύ χαμηλό ποσοστό 7-10% αναποτελεσματικότητας. Και σε ένα περιβάλλον όπου επικρατεί η παραλλαγή Δέλτα, η αποτελεσματικότητά του εξαρτάται από το άτομο το οποίο εμβολιάζεται, εάν δηλαδή είναι ανοσοκατεσταλμένο, εάν υπάρχουν άλλες συννοσηρότητες, πόσο καιρό έχει που έχει εμβολιαστεί, εάν χρειάζεται ενισχυτική δόση με αντισώματα. Εν ολίγοις, πρέπει να σκεφτούμε καλά και αυτή την εναλλακτική».