Με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Ιακώβου του Τσαλίκη, ανήμερα της οποίας έλαβε μέρος η σύναξη αυτή, ο Πανιερώτατος αρχικά ευχαρίστησε όσους συνέλαβαν για την δημιουργία και την αναμετάδοση της εψεσινής μυσταγωγικής Θείας Λειτουργίας. Στη συνέχεια αναφερόμενος στην ιδιαιτερότητα της προηγούμενης σύναξης παρακάλεσε τους γονείς να συνεχίσουν να έχουν αυτή την καλή αγωνία για τα παιδιά τους. Ακολούθως διάβασε μια σύντομη αλλά δυνατή προσευχή του Αγίου Φιλάρετου Μόσχας και έπειτα έκανε λόγο για την διαφορά των θρήσκων από των πιστών. Κλείνοντας, συνέδεσε τα πιο πάνω με τον Άγιο Ιάκωβο διηγούμενος ένα ωραίο περιστατικό από τη ζωή του που δείχνει την μεγάλη ταπείνωση του αλλά και τον αγώνα του για να την κρατήσει. Τέλος, ο Πανιερώτατος, εξέφρασε την προσωπική του αίσθηση γιατί ο Άγιος Ιάκωβος έφτασε σε τόσο ψηλά πνευματικά ύψη.
Στην συνέχεια απαντήθηκαν οι πιο κάτω ερωτήσεις:
- Έχοντας υπόψη μου αρκετές ομιλίες οι οποίες αναφέρονται στην καρδία και την ψυχή αλλά και το ευαγγελικό ανάγνωσμα «ἀγαπήσεις Κύριον τὸν Θεόν σου ἐξ ὅλης τῆς καρδίας σου καὶ ἐξ ὅλης τῆς ψυχῆς σου» μου γεννήθηκε το εξής ερώτημα. Οι έννοιες ψυχή και καρδία είναι ταυτόσημες στην ορθόδοξη διδασκαλία; Πώς αγαπώ με την καρδία και πώς με την ψυχή; Όταν σκέφτομαι την καρδία μου την αισθάνομαι στο κέντρο του στέρνου μου. Αυτό όμως δεν είναι η ψυχή μου;
- Όταν μιλάμε για συνείδηση είναι κάτι από αυτές τις πέντε δυνάμεις της ψυχής;
- Όταν δίνουμε την όποια ελεημοσύνη μας και μάλιστα στην αχανή πόλη της Αθήνας, να ερευνούμε για την πραγματική ανάγκη των άλλων ώστε να πιάνει τόπο ή όχι; Είναι αμαρτία δηλαδή να ερευνούμε την ανάγκη που έχει ο άλλος;
- Να σχολιάσετε το σοβαρό θέμα που έχει ανακύψει στην Ελλάδα αναφορικά με τη γνησιότητα της επιστολής του αγίου Παϊσίου, αναφορικά με το χάραγμα και τις ηλεκτρονικές ταυτότητες.
Ἡ KΖ’ Πνευματικὴ Σύναξη Διαλόγου μὲ τὸν Μητροπολίτη Μόρφου κ. Νεόφυτο, πραγματοποιήθηκε στις 22 Νοεμβρίου, 2023 στὸν ἱερὸ ναὸ Παναγίας Χρυσελεούσης στὴν κοινότητα Ἀκακίου τῆς μητροπολιτικῆς περιφέρειας Μόρφου.
Ὁ Πανιερώτατος στὸν 27o «Ἀναπτήρα» μιλᾶ γιὰ τὸν ἅγιο Φιλάρετο Μόσχας, τὴν ταπείνωση τοῦ ἁγίου Ἰακώβου (Τσαλίκη), τὴν καρδιακὴ προσευχὴ καὶ τὴν ἐσωτερικὴ ζωή, τὴ διαφορὰ τῆς θρησκείας ἀπὸ τῆς Πίστης, τὴν ψυχὴ καὶ τὴν καρδία, τὴν καθημερινὴ μετάνοια, τὴν ἐλεημοσύνη, τὸν Ἅγιο Παίσιο καὶ τὴν αὐθεντικότητα τῆς ἐπιστολῆς του «Τὰ σημεῖα τῶν καιρῶν», τὸν μακαριστὸ παπὰ Παναγιώτη (Τσιώλη) τὸν Γέροντα τῶν Ἀγράφων κ.ἄ.
Οἱ ἐρωτήσεις νὰ ἀποστέλλονται στὴν ἡλεκτρ. διεύθυνση: anavontastonanaptiratonagion@gmail.com
Παραγωγή: Rum Orthodox