Στον πρόλογο ο Πανιερώτατος ανάφερε συνοπτικά τον βίο του Αγίου Ιερομάρτυρος Κυπριανού και κάποια από τα θαύματα που έγιναν μέσω του αγιάσματός του, που βρίσκεται εκεί, στο ναό του στο Μένικο.
Στην συνέχεια απαντήθηκαν οι πιο κάτω ερωτήσεις:
- Η μεγάλη αμαρτία της Ευρώπης, την οποία υιοθέτησαν και πολλοί νεοέλληνες, είναι ότι βάζει τη λογική πάνω από την πίστη.
- Έχει ήδη ξεκινήσει η προπαγάνδα περί εμβολιασμού για τον κορωνοϊό και ειδικότερα η τρομοκράτηση μέσω δημοσίων τοποθετήσεων περί σύστασης και διατήρησης μητρώου εμβολιασμού, ότι ο εμβολιασμός θα είναι προϋπόθεση φοίτησης σε σχολεία και πανεπιστήμια, την ανάγκη επίδειξης τεκμηρίου εμβολιασμού για χρήση αεροπλάνων, είσοδος σε εστιατόρια και άλλους χώρους συναθροίσεων. Αναφορικά με την ανάγκη επίδειξης τεκμηρίου εμβολιασμού για πρόσβαση σε υπηρεσίες και αγαθά ήδη γίνεται λόγος για δημιουργία ηλεκτρονικής εφαρμογής για τα κινητά τηλέφωνα. Παρόλο που για τη χρήση αεροπλάνων και άλλων δημοσίων χώρων υπάρχει η εισήγηση για διενέργεια επιτόπου του γνωστού rapid test, δεν προκρίνεται ως αποδεκτή προσέγγιση για προφανείς λόγους. Φαίνεται ότι όσοι επιλέξουν να μην εμβολιαστούν θα είναι οι σύγχρονοι λεπροί, ενδεχομένως και χωρίς πρόσβαση σε εργασία. Πώς να το αντιμετωπίσουμε ορθόδοξα, τι συμβουλεύετε τα νέα παιδιά να πράξουν τα οποία θα έρθουν αντιμέτωπα με σκληρό κοινωνικό αποκλεισμό και εκφοβισμό; Θα είναι ο εμβολιασμός ολιγοπιστία και άρνηση του Χριστού μας; Η δική σας γνώμη περί του εμβολίου και γενικά αυτού του εμβολιασμού όσον αφορά τον κορωνοϊό.
- Γιατί πρέπει να περάσουμε αυτές τις εξετάσεις;
- Έχω την αίσθηση ότι όλοι οι άνθρωποι κουβαλούν μέσα τους τη γενιά τους και την εποχή που μεγάλωσαν. Αυτά τα δύο μας ταλαιπωρούν αφάνταστα όσο και αν δεν το καταλαβαίνουμε. Ο δε άνθρωπος όταν αρχίσει να αντιλαμβάνεται πόσο ενοχλητικά είναι σιγά-σιγά απο-ενοχοποιείται από αυτά. Αλλά χρειάζεται τα απαραίτητα εργαλεία γιατί από μόνος του δεν μπορεί. Και εδώ έρχεται η Εκκλησία και παραδίδει τα εργαλεία αυτά στον άνθρωπο που είναι η μετάνοια, η προσευχή, η εξομολόγηση, η νηστεία και η Θεία Κοινωνία. Ακούγοντας πολλές φορές χριστιανούς να μιλούν, να θεολογούν για θέματα εκκλησιαστικά, ειδικότερα επισκόπους, ιερείς και θεολόγους, πολλές φορές αισθάνομαι ότι οι θεολογικές τους απόψεις και τα εκκλησιαστικά τους κριτήρια γύρω από το συνεχές θαύμα της ορθοδόξου πίστης εμφορούνται από μίαν ακούσια αθεΐα που εκπηγάζει από τα στεγανά της γενιάς και της εποχής τους η οποία τους παρασύρει ενίοτε σε κοινότυπους λαϊκισμούς και άλλοτε, επιτρέψτε μου να το πω, σε ορθολογισμούς προτεσταντικού τύπου όπου η λογική καπελώνει την πίστη, δηλαδή αιρέσεις. Θα ήθελα να μου σχολιάσετε το φαινόμενο αυτό ειδικά τώρα που η επιδημία του κορωνοϊού ανάγκασε πολλούς εκκλησιαστικούς ανθρώπους να βγάλουν από μέσα τους αυτή την ακούσια αθεΐα.
ΙΒ΄ Πνευματικὴ σύναξη διαλόγου μὲ τὸν Πανιερώτατο Μητροπολίτη Μόρφου κ. Νεόφυτο «Ἀνάβοντας τὸν ἀναπτήρα τῶν ἁγίων», ποὺ πραγματοποιήθηκε στὶς 2 Δεκεμβρίου, 2020 στὸν ἱερὸ ναὸ τῶν Ἀγίων Κυπριανοῦ καὶ Ἰουστίνης στὸ χωριὸ Μένικο τῆς μητροπολιτικῆς περιφέρειας Μόρφου. Στὶς πνευματικὲς αὐτὲς συνάξεις ὁ Πανιερώτατος ἀπαντᾶ σὲ ἐρωτήσεις τῶν πιστῶν ποὺ τοὺ ὑποβάλλονται εἴτε γραπτῶς εἴτε προφορικῶς, ἐπώνυμα ἢ ἀνώνυμα.
Παραγωγὴ – Ἐπεξεργασία: RumOrthodox