Κήρυγμα Μητροπολίτου Μόρφου κ. Νεοφύτου στην αρχιερατική Θεία Λειτουργία της εορτής της Συνάξεως των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ, που τελέσθηκε στον ιερό ναό Παναγίας Χρυσελεούσης της κοινότητος Ακακίου, της μητροπολιτικής περιφέρειας Μόρφου (8.11.2020).
Έτη πολλά και σε σας να είναι τα έτη μας, όχι απλά πολλά. Αγγελοστόλιστα! Να τα στολίζουν τα έτη μας οι άγιοι άγγελοι.
Εάν θέλομε να δούμε έναν άνθρωπο πόσο Ορθόδοξος είναι, μπορούμε να τον μετρήσουμε από πολλά πράγματα. Ακόμη και από τον τρόπο που στέκει στην Εκκλησία ή κάθεται στην Εκκλησία. Από τον τρόπο που κάμνει τον σταυρό του. Να τώρα, μέσα στο ιερό, έβλεπα συνεχώς ένα παιδί, όχι μεγάλο πρέπει να είναι παιδί του γυμνασίου. Ο τρόπος που έβλεπε μου έκανε εντύπωση. Ακούτε; Ακόμη και το μάτι, ο τρόπος που έκαμνε το σταυρό του, η απλότητά του. Λέω, Κύριε ελέησον, τούτος κάμνει για παπάς. Τον κάλεσα κοντά τώρα που κοινωνήσαμε και κάθισα λίγο. Του λέω, τι θέλεις να κάμεις στη ζωή σου; Μου λέει, θέλω να τελειώσω το Λύκειο και να πάω στην Ιερατική. Λέω, πέσαμε πάνω.
Τα λέω αυτά γιατί, όταν ο άνθρωπος έχει αλλοιώθει θετικά από την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος δεν πρέπει να σιωπά, να μην μιλά, πρέπει να μιλά. Και να μην κάμνει τον δάσκαλο, ενώ πρέπει να τον κάνει , αφού είναι . Και ας μην έχει πτυχία και ας μην έχει σπουδάσει παιδαγωγικά. Πόσο μεγάλο πράγμα είναι από τη μικρή μας ηλικία να ποθήσουμε, να επιθυμήσουμε δυνατά, που αυτό σημαίνει ποθώ, την χάριν του Θεού. Και ξέρετε; Η χάρις του Θεού όταν λέμε, εννοούμε την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος. Σκεφτήκατε καμιά φορά, η ενέργεια του Αγίου Πνεύματος, πώς κατεβαίνει μέσα στη δική μας καρδιά και αισθανόμεθα τον Θεό; Διότι αν δεν Τον αισθανόμεθα σημαίνει είμεθα αναίσθητοι, είμεθα ανάπηροι πνευματικά. Αλλά για να έρχεσθε λειτουργία και πολλούς σας βλέπω, είκοσι δύο χρόνια τώρα, γερνούμε, μεγαλώνουμε μαζί. Και βλέπω στο Ακάκι ανθρώπους οι οποίοι είναι τακτικοί και οικογένειες ολόκληρες. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι πολύ πιθανόν η χάρις του Θεού να σας έχει κερδίσει, να σας έχει αγιάσει, να σας έχει ομορφύνει δηλαδή την καρδιά σας. Να την καθαρίζει , να τη φωτίζει, να την αγιάζει, να την δοξάζει. Πώς γίνονται όλα αυτά;
Υπάρχει ένας τρόπος, ξέρετε. Τον οποίο περιγράφουν οι άγιοι που τα ζουν και τα βλέπουν. Γράφει λοιπόν ο άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης, μαθητής του αποστόλου Παύλου. Ακούτε η ενέργεια του Θεού, πώς φτάνει από τον ουρανό που είναι ένα νοητό σημείο ο ουρανός, όταν λέμε στην Εκκλησία ουρανό, πώς φτάνει από τον άυλο και Άκτιστο Δημιουργό μας Θεό μας, μέσα στη δική μας καρδία. Πριν να σας πω το πώς, σκεφτείτε, ενέργεια είναι και το ρεύμα που έχουμε τώρα το φωτιστικό, ο πολυέλαιος. Ενέργεια είναι και αυτό εδώ το μικρόφωνο. Άμα δεν έχει ρεύμα δεν θα ακούεται η φωνή μου όσο φωνακλάς και να είμαι, που είμαι. Άρα υπάρχει κτιστή ενέργεια που δημιουργούν οι άνθρωποι. Υπάρχει όμως και Άκτιστη ενέργεια, που τη δημιουργεί μόνον ο Άκτιστος Θεός. Άκτιστος είναι αυτός που δεν οφείλει την ύπαρξή του σε άλλον. Όλοι εμείς είμαστε κτιστοί. Κάποιος μας έκαμε. Ε, τον Θεό δεν τον έκαμε κανένας. Υπήρχε από πάντα. «Ἐγὼ εἰμι ὁ ὤν», είπε εις τον Μωυσή. Δηλαδή είμαι αυτός που είμαι. Αυτό σημαίνει, «ἐγὼ εἰμι ὁ ὤν». Είμαι αυτός που είμαι. Ὁ Ὑπάρχων πρὸ τῶν αἰώνων. Ε λοιπόν αυτός ο Θεός, που υπάρχει πριν από όλους τους αιώνες και δεν τον δημιούργησε κανείς, ο Πατήρ, ο Υιός και το Άγιο Πνεύμα, έχει έναν τρόπο να προσφέρεται σε ᾿μας. Και να έρχεται μέχρι την καρδιά μας και σε όλο το σώμα. Λέω και την καρδιά γιατί η καρδιά είναι το κέντρο του ανθρώπου και εκεί μπορεί να είναι η ουσία της ψυχής μας. Η ουσία. Η ενέργεια είναι σε όλο το σώμα. Η ουσία είναι μέσα στα τρίσβαθα της καρδιάς. Πώς έρχεται λοιπόν αυτή η ενέργεια; Και τι σχέση έχουν όλα αυτά που σας λέω με τη σήμερον εορτή των αγίων Αγγέλων και Αρχαγγέλων;
Η ενέργεια, λέει ο άγιος Διονύσιος, του Τριαδικού Θεού, φτάνει στη δική μας ανθρώπινη καρδία και σώμα και ψυχή, διά του αντικατοπτρισμού. Άμα δείτε την εικόνα, να εκεί ,βλέπετε στη βόρεια είσοδο τον Αρχάγγελο Μιχαήλ, που κρατά κάτι σαν το σκήπτρο από το δεξί χέρι. Από το αριστερό κρατά έναν καθρέφτη. Και πάνω εικονίζεται, άμα πάτε κοντά θα δείτε, εικονίζεται ο Χριστός. Άμα εσείς βάλετε απέναντί σας έναν καθρέφτη τί θα δείτε μέσα; Το πρόσωπο σας. Άμα το βάλω απέναντι στο πρόσωπο του Χαράλαμπου το όμορφο, θα δω το πρόσωπο του Χαράλαμπου. Οι Άγγελοι, οι Αρχάγγελοι ειδικά Μιχαήλ και Γαβριήλ είναι συνεχώς απέναντι από τον Χριστό στον ουρανό. Ο Μιχαήλ ειδικά. Αυτά μου τα είπαν και άγιοι που ζουν τη λειτουργία, όχι στο Ακάκι και στην Περιστερώνα. Τη λειτουργία εις τον ουρανό. Και όταν θα πάει η ψυχή μας, πρώτα ο Θεός, στον ουρανό, στον Παράδεισο τι θα κάμνουμε; Θα συμμετέχουμε όπως είμαστε τώρα στη λειτουργία που θα κάμνει ο ίδιος ο Χριστός. Και θα κοινωνούμε από τον ίδιο τον Χριστό. Και είπα του πάτερ Παναγιώτη που ζωγραφίζει αυτές τις ωραίες τοιχογραφίες, εκεί, του λέω, πάνω από τον γυναικωνίτη, εκείνη την σωλήνα όπως την είπα, θα ζωγραφίσεις την ουράνια λειτουργία. Και έτσι μέχρι το τέλος του χρόνου θα βλέπετε εκεί πως είναι η άλλη λειτουργία, η ουράνια λειτουργία . Ποιοι λειτουργούν μαζί με τον Χριστό; Πρώτα και κύρια οι Άγγελοι, οι Αρχάγγελοι, τα Χερουβείμ, τα Σεραφείμ. Γι᾿ αυτό και εμείς, όταν αρχίζει ο ψάλτης σας εδώ ο καλός με τη χορωδία του «οἱ τὰ Χερουβείμ», λέει «μυστικῶς εἰκονίζοντες» στο Χερουβικό κάποιοι άλλοι έρχονται εδώ και μπαίνουν μπροστά από τον παπά που θυμιατίζει. Τι λέμε εκείνη την ώρα οι Κύπριοι; Πολύ σωστά. Βγαίνουν τα εξαπτέρυγα. Έτσι δεν λέμε; Ε, ότι γίνεται εδώ στη γη, γίνεται και στον ουρανό. Μόνο που εκεί αντί να θυμιατίζει ο παπάς ή ο Δεσπότης, θυμιάζει ο ίδιος ο Χριστός. Και απέναντί του είναι τα Σεραφείμ και τα Χερουβείμ. Και στο κέντρο που κρατούμε τον σταυρό, ξέρετε ποιος είναι; Μου το είπε μια αγία που τον έβλεπε στη Θεία Λειτουργία. Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ. Να δεις, μου λέει, τον Αρχάγγελο Μιχαήλ. Τρέμει. Απέναντι στο Δημιουργό του σύμπαντος κόσμου. Της λέω, ο Αρχάγγελος Γαβριήλ; Μου λέει, αυτός είναι πάντοτε δίπλα από την Παναγία. Είναι ο Αρχάγγελος της Παναγίας. Σας υπενθυμίζω ότι ο Αρχάγγελος Γαβριήλ είναι αυτός που είπε της Παναγίας «Χαῖρε κεχαριτωμένη, ὁ Κύριος μετά σου». Είναι αυτός που της έδινε τροφή όταν η Παναγία ήταν μικρό κορίτσι μέσα στα Άγια των Αγίων. Τα Εισόδια που θα γιορτάσουμε σε λίγες μέρες. Επήγε η Παναγία τριών χρονών και εκεί στα δεκαπέντε την έδωσαν του Ιωσήφ. Αυτά τα δώδεκα χρόνια ποιος την τάιζε μέσα στο ιερό; Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ. Γι᾿ αυτό και πολλές φορές οι αγιογράφοι, όταν είναι σωστοί, όταν ζωγραφίζουν τον Αρχάγγελο Γαβριήλ, όπως κρατά καθρέφτη εκεί ο Αρχάγγελος Μιχαήλ και εικονίζεται ο Χριστός, στον Αρχάγγελο Γαβριήλ εικονίζεται η Παναγία. Γιατί αυτός είναι ο Αρχάγγελος της Παναγίας.
Η ενέργεια του Θεού σε ᾿μας φτάνει μέσω των αγγέλων. Οι άγγελοι είναι εννέα τάγματα. Να σας τα υπενθυμίσω. Είναι χωρισμένα σε τρεις τριάδες. Είναι η άνω τριάδα, η μεσαία τριάδα και η κάτω τριάδα. Το φως το Άκτιστο, το φως του Θεού του Τριαδικού από την αγία Τριάδα πηγαίνει στην Παναγία. Γι᾿ αυτό και η Παναγία πώς λέγεται; «Τὴν Θεοτόκο καὶ Μητέρα τοῦ Φωτός». Και όταν οι ψυχές ανεβαίνουν να πάνε στον Θεό, το πρώτο φως που βλέπουν είναι το φως των αγγέλων. Το δεύτερο φως που βλέπουν είναι το φως της Παναγίας. Και το τρίτο φως είναι το φως του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Και πίσω από το φως του Χριστού έχει άλλο φως. Του Θεού Πατρός. Αλλά Αυτός δεν φαίνεται ποτέ. Γι᾿ αυτό λέει «ἐν τῷ φωτί Σου ὀψόμεθα φῶς». Μέσα στο φως βλέπουμε άλλο φως. Το άλλο φως είναι το φως του Θεού Πατρός.
Τώρα, το Άγιο Πνεύμα είναι πανταχού παρών, το Τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος. «Τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν καὶ ζωῆς χορηγός». Και στον ουρανό και στη γη. Για να έχουμε ζωή και να αναπνέουμε το οφείλουμε στο Άγιο Πνεύμα. Γι᾿ αυτό λέμε «καὶ εἰς τὸ Πνεῦμα τὸ Ἅγιον, τὸ Κύριον», τι λέμε μετά; «Τὸ Ζωοποιόν». Μας δίνει ζωή. Όποτε θέλει μας την παίρνει τη ζωή. Όσες μάσκες θέλετε βάλτε. Όσες μάσκες και ξημάσκαλα. Όποτε θέλει τη ζωή μας την παίρνει. Ότι και να είσαι. Δεσπότης είσαι, Πατριάρχης είσαι, ότι και να είσαι. Γι᾿ αυτό και λέμε στην απόλυση της κηδείας «ὁ καὶ νεκρῶν καὶ ζώντων τὴν ἐξουσίαν ἔχων ὡς ἀθάνατος Βασιλεύς». Αυτό το φως που το εξουσιάζει ο Θεός είναι ενέργεια και πηγάζει από την ουσία Του , όπου φτάνει στην Παναγία. Από την Παναγία διαχέεται αυτό το φως στην πρώτη τριάδα που είναι: Τα Χερουβείμ, τα Σεραφείμ και οι Θρόνοι. Από την πρώτη τριάδα κατεβαίνει στη μεσαία τριάδα αυτό το φως και είναι τρεις άλλες τάξεις: Κυριότητες, Δυνάμεις και Εξουσίες. Για τες Δυνάμεις, σας υπενθυμίζω ότι στο μεγάλο απόδειπνο που ψέλνουμε, «Κύριε τῶν Δυνάμεων, ἐλέησον ἡμᾶς». Από αυτές τις τρεις τάξεις της μεσαίας τριάδος κατεβαίνει το Άκτιστο φως στην κατωτέρα τριάδα. Που είναι: Οι Άγγελοι, οι Αρχάγγελοι και οι Αρχές. Όταν ακούτε Αρχάγγελος Γαβριήλ και Μιχαήλ δεν είναι στην τάξη αυτή την κατωτέρα. Αυτοί είναι πάνω από όλους. Γι᾿ αυτό λέγονται Ταξίαρχοι. Αυτό λοιπόν το φως, διά της κατωτέρας τάξης των Αγγέλων και ιδιαιτέρως εμείς οι άνθρωποι το παίρνουμε από τον φύλακα μας άγγελο που πήραμε την ώρα που βαφτιστήκαμε. Γι᾿ αυτό ότι καλό κάμνουμε, να το ξέρετε, οφείλεται στο φως που φτάνει σε ᾿μας διά των αγγέλων στο φύλακα μας άγγελο. Αν έχουμε καλή σχέση με τον φύλακα μας άγγελο συνεχώς θα μας ενημερώνει. Και μου λέει αυτός ο άγιος άνθρωπος που ξέρω και ζει κάπου, αυτό το φως, το λεγόμενο Άκτιστο φως, το άγιο φως, ακούτε αυτή τη μικρή λεπτομέρεια, είναι γεμάτο πληροφορίες. Ακούτε; Τι κάμνουν τα μικρά παιδιά; Να μπουν μέσα στο διαδίκτυο να μάθουν πληροφορίες. Ενώ υπάρχει ένας άλλος τρόπος ,το φως να είναι γνώση. Και μάλιστα γνώση κατά Θεόν, ασφαλής!! Ηθική γνώση, αγιαστική γνώση, φωτιστική γνώση, καθαρκτική γνώση. Να αγαπήσομεν τους Αγγέλους, να συνεργαστούμε με τους Αγγέλους, να τους μιλούμε.
Γι᾿ αυτό, τελειώνοντας αυτό τον λόγο, θα σας πω δυο τρεις προσευχές που τις έχω γράψει και στο βιβλίο που εκδώσαμε. Σας συνιστώ να πάρετε το βιβλίο γιατί θα βοηθηθείτε πνευματικά. Είναι εδώ στο παγκάρι σας. Ελπίζω να φέρανε οι επίτροποι. Και αν δεν έχουν να παραγγείλουν. Στο τέλος του δευτέρου βιβλίου γράφω τες προσευχές που μας έμαθαν οι σύγχρονοι άγιοι για τους Αγγέλους. Στον Αρχάγγελο Μιχαήλ λέω: «Μεγάλε Ἀρχάγγελε Κυρίου Μιχαήλ, σκέπασον ἡμᾶς». Ψες και σήμερα το πρωί στο δοξαστικό λέει «ὅπου ἐπισκιάση ἡ χάρις σου Ἀρχάγγελε». Γι᾿ αυτό και λέμε, «Μεγάλε Ἀρχάγγελε Κυρίου Μιχαήλ, σκέπασον ἡμᾶς». Να βγάζετε το κομποσκοινάκι σας που το κάματε βραχιόλι, να, και η παπαδιά έχει βραχιόλι, και να το κάμνετε τριάντα τρεις φορές. «Μεγάλε Ἀρχάγγελε Κυρίου Μιχαήλ, σκέπασον ἡμᾶς». Και να δείτε τι παιδιά θα κάμετε. Και να δείτε τι συχνότητες θα πιάνετε. Αλλά έχουμε και τον άλλο Αρχάγγελο της Παναγίας, τον Αρχάγγελο Γαβριήλ. Αυτού του λέμε, «Μεγάλε Ἀρχάγγελε Γαβριήλ, φώτισον ἡμᾶς». Ακούτε; Ο Μιχαήλ είναι για να μας σκέπει. Είναι σαν στρατηγός. Ο Γαβριήλ είναι φως. Εξάλλου μην ξεχνάτε ότι το αστέρι της Βηθλεέμ που πήρε τους μάγους από την Ανατολή στη Βηθλεέμ δεν ήταν κανένα αστεράκι που μας λεν στα παραμύθια από την τηλεόραση. Ήταν ο Αρχάγγελος Γαβριήλ και μετακινείτο. Και έφτασε μέχρι το σπήλαιο της Βηθλεέμ. Ήταν αστεροειδής άγγελος ο Αρχάγγελος μάλιστα Γαβριήλ. Τα λέει αυτά ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος. Δεν είναι δικά μου. Έχουμε και τον φύλακα μας Άγγελο όλοι, αμαρτωλοί και δίκαιοι. Του φύλακα Αγγέλου να λέτε, «ἅγιε φύλακά μου Ἄγγελε, μὴ ἀποστῆς ἀπ᾿ ἐμοῦ». Μην απομακρυνθείς από μένα. Γιατί άμα αρχίσουμε κακίες, ζήλιες, κατακρίσεις, αισχρότητες, απομακρύνεται ο Άγγελος και δεν μας φωτίζει. Χάνουμε την επαφή με το φως. Δεν έχουμε πληροφορία από τον Θεό. Και πιάνει τη θέση του Αγγέλου μας άλλος άγγελος, ο σκοτεινός, ο δαίμονας. Και άμα μάθει τη διεύθυνσή σου, πηγαίνετε στον άγιο Κυπριανό να σας κάμουν εξορκισμούς και ευχές. Ή να πάτε σε ένα πνευματικό να εξομολογηθείτε μέχρι να ξαναπιάσετε συχνότητα. Να μπείτε πάνω στο διακόπτη του φωτός.
Αυτή είναι η δουλειά λοιπόν των αγίων Αγγέλων. Να μας δίδουν το φως του Θεού να μας καθαρίζει, να μας φωτίζει, να μας αγιάζει. Εάν οι προσευχές που σας είπα είναι δύσκολες να λέτε την πρώτη πρώτη που σας είπα που την ξέρετε όλοι. «Κύριε τῶν Δυνάμεων, ἐλέησον ἡμᾶς». Τι ωραία, τι απλή προσευχή! «Κύριε τῶν Δυνάμεων, ἐλέησον ἡμᾶς». Και με αυτό τον τρόπο θα είστε αγγελοστόλιστοι, αγγελοφρούρητοι. Ο Θεός να μας αξιώσει να αποκτήσουμε αυτή τη σχέση με τους αγίους Αγγέλους.
Παρακαλώ τώρα να ᾿ρθείτε, όσοι θέλετε, όσοι έχετε κουράγιο, να σας δώσομεν αντίδωρο και ιδιαιτέρως έφερα μαζί μου μερικές εικόνες του Χριστού μικρές. Είναι ο Χριστός αντίγραφο του Χρυσοσώτηρου της Ακανθούς. Και έκαμα ένα ωραίο αντίγραφο με τη φώτιση του Χριστού μας που έχω στη Μητρόπολη. Και επειδή έρχεται και η ώρα που θα ελευθερωθεί η Κύπρος, όταν οι Κούρδοι κάμουν το κράτος τους, πρέπει να έχουμε και εμείς μίαν ωραία εικόνα του Γρουσοσώτηρου της Θεομόρφου. Να σας δώσω λοιπόν έναν αντίγραφο αυτής της εικόνος του Χριστού.