Site icon Ιερά Μητρόπολις Μόρφου

Ποταμός του Κάμπου

Το χωριό Ποταμός του Κάμπου βρίσκεται 51 χλμ δυτικά της Λευκωσίας και 18 χλμ δυτικά της Μόρφου και είναι κτισμένο στον κόλπο της Μόρφου, σε μέσο υψόμετρο 10μ.

Ο Ποταμός του Κάμπου συνδέεται στα ανατολικά με το χωριό Καραβοστάσι (2 χλμ.) και στα βορειοδυτικά με το χωριό Λιμνίτης (7 χλμ.).

Η ονομασία του χωριού προήλθε από τοπωνύμιο της περιοχής διότι εκεί εκβάλλει ο ποταμός του Κάμπου, ο οποίος ξεκινά από το χωριό Κάμπος της Τσακκίστρας στα βουνά του Κύκκου.

Το χωριό ιδρύθηκε μετά το 1920 κυρίως από κατοίκους του χωριού Γαληνής, αλλά κι άλλων χωριών. Στην πραγματικότητα είναι οικισμός μεταλλωρύχων που εργάζονταν στα γειτονικά μεταλλεία του Μαυροβουνίου, της Σκουριώτισσας, του Απλικίου, στις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις του Ξερού και του λιμένα του Καραβοστασίου.

Εκτός από τα μεταλλεία οι κάτοικοι ασχολούνταν και με τη γεωργία καλλιεργώντας εσπεριδοειδή (λεμονιές, πορτοκαλιές και κιτρομηλιές) και λίγες αχλαδιές, ροδακινιές, δαμασκηνιές και αμυγδαλιές. Αλλά και με την κτηνοτροφία όπου το 1973 εκτρέφονταν 573 πρόβατα, 305 κατσίκες, 2 βόδια και 5.564 πουλερικά.

Το 1960 ο πληθυσμός του χωριού ανερχόταν στους 461 κατοίκους και το 1973 στους 1.010.

Στα όρια της κοινότητας αυτής βρίσκεται η εκκλησία του Αποστόλου Ανδρέα.

Στο χωριό λειτουργούσε δημοτικό σχολείο που κατά τη σχολική χρονιά 1973-74 σε αυτό φοιτούσαν 120 μαθητές.

Οι Τούρκοι που ζούσαν στη γύρω περιοχή (Λεύκα, Λιμνίτης, Αμπελικού κλπ.) ονόμαζαν το χωριό Kambo Deresi (Ποταμός του Κάμπου). Μετά την τουρκική εισβολή οι Τούρκοι μετονόμασαν το χωριό σε Yedilalga (επτά κύματα).

*Χρησιμοποιήθηκαν εκτενή αποσπάσματα από τα λήμματα της Μεγάλης Κυπριακής Εγκυκλοπαίδειας 1981-1990, εκδόσεις Φιλόκυπρος, Λευκωσίας


ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΙ ΕΠΙΤΡΟΠΟΙ ΠΟΤΑΜΟΥ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥ:

Exit mobile version