Στην εισαγωγή ο Πανιερώτατος ξεκίνησε απαντώντας στους Ελλαδίτες αδερφούς μας που είχαν διερωτηθεί γιατί η εικόνα του Αγίου του ναού δεν βρίσκεται δίπλα από την Παναγία, όπως συμβαίνει στους ναούς της Ελλάδας. Στην συνέχεια διηγήθηκε την ιστορία του εγκλωβισμένου γέρο-Νικόλα, από την Καρπασία, πως γνώρισε και βίωσε την δύναμη του Ψαλτηρίου και στο τέλος πως έγινε ένας αυτοδίδακτος ασκητής με εμπειρίες του Ακτίστου Φωτός. Τελειώνοντας διατύπωσε την άποψη του στο ερώτημα αν πρέπει να διαβάζουμε το Ψαλτήρι από μεταφρασμένο κείμενο ή από το πρωτότυπο.

Στην συνέχεια απαντήθηκαν οι πιο κάτω ερωτήσεις:

  1. Η επιδημία του κορωνοϊού συνεχίζει να σκορπά τον φόβο και τον τρόμο στους ανθρώπους. Η επιστημονική και η ιατρική κοινότητα βρίσκεται σε αμηχανία. Οι φαρμακευτικές πολυεθνικές εταιρείες βγάζουν εμβόλια για όλες τις ηλικίες αμφιβόλου αποτελεσματικότητας. Οι κυβερνήσεις αυτοσχεδιάζουν συνεχώς λαμβάνοντας αποφάσεις και μέτρα που προκαλούν ποικίλα προβλήματα κοινωνικά, οικονομικά, ψυχολογικά, αντισυνταγματικά και άλλα. Οι κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες στην πλειοψηφία τους σιωπούν και είναι ολοφάνερο πλέον ότι ο κόσμος μοιάζει με ένα πιόνι σε μια σκακιέρα που τον πρώτο λόγο έχει ο μέγας σκακιστής κορωνοϊός. Τελικά, τι είναι ο κορωνοϊός ή ο κοροδοϊός, όπως τον αποκαλούν κάποιοι. Είναι ένα ιατρικό θέμα, ένα πολιτικό θέμα, ένα κοινωνικό θέμα, ένα οικονομικό θέμα, ένα νεοταξικό θέμα, ένα πνευματικό θέμα ή μήπως είναι όλα και τίποτα από όλα αυτά αλλά είναι κάτι που δεν είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε;
  2. Ποια είναι τα θετικά αποτελέσματα της πανδημίας ένα χρόνο μετά, αν υπάρχουν;
  3. Μπορεί όλη μέρα να μιλάμε για τον κορωνοϊό αλλά τα θέματα γεωπολιτικής και ασφάλειας στην ευρύτερη Μέση Ανατολή όλο αυτό το διάστημα της επιδημίας τρέχουν. Και όχι μόνο έχουν ατονήσει αλλά οξύνεται μέρα με τη μέρα ούτως ώστε η αστάθεια και ο κίνδυνος μεγάλων πολεμικών συρράξεων και πολιτικών και γεωγραφικών ανακατατάξεων να πλησιάζει όλο και πιο πολύ. Βλέπουμε αυτές τις μέρες την ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, το Κρεμλίνο προειδοποιεί τους Αμερικάνους και τη Δύση να μην επιχειρήσουν οιανδήποτε στρατιωτική ανάμειξη στην Ουκρανία. Στην Τουρκία απ᾿ ότι φαίνεται ετοιμάζεται η πτώση του Ερτογάν αφού ο ίδιος μιλά για πραξικόπημα μετά την επιστολή των εκατόν Κεμαλικών ναυάρχων που μιλούν για προσπάθεια ισλαμοποίησης του στρατεύματος. Η Τουρκία όλο και πιο πολύ εντείνει τις προκλήσεις στο Αιγαίο και την Κύπρο, ενώ οι τουρκικές πολεμικές επιχειρήσεις κατά των Κούρδων στη Συρία συνεχίζονται. Η ένταση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν φτάνει στα άκρα με δηλώσεις και αντιδηλώσεις εκατέρωθεν. Και θυμάμαι που πολλές φορές είπατε ότι οι προφητείες έχουν γίνει ειδήσεις. Θα ήθελα παρακαλώ τα σχόλιά σας για όλα αυτά που συμβαίνουν.
  4. Έχετε συστήσει όπως αναγιγνώσκεται συχνά από τους πιστούς το πρώτο Ευαγγέλιο της Μεγάλης Πέμπτης του αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και Ευαγγελιστού. Μπορείτε να μας εξηγήσετε το γιατί;

Ἡ ΙE’ Πνευματικὴ Σύναξη Διαλόγου μὲ τὸν Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτο, πραγματοποιήθηκε στις 7 Ἀπριλίου, 2021 στὸ ἱερὸ παρεκκλήσιο τοῦ Ἁγίου Νικηφόρου τοῦ Λεπροῦ τῆς κοινότητος Περιστερώνας τῆς μητροπολιτικῆς περιφερείας Μόρφου. Στὶς πνευματικὲς αὐτὲς συνάξεις ὁ Πανιερώτατος ἀπαντᾶ σὲ ἐρωτήσεις τῶν πιστῶν ποὺ τοὺ ὑποβάλλονται εἴτε γραπτῶς εἴτε προφορικῶς, ἐπώνυμα ἢ ἀνώνυμα.

Παραγωγὴ – Ἐπεξεργασία: RumOrthodox