Η ΙΓ’ και ΙΔ’ πνευματική σύναξη είχε θέμα “Το Ψαλτήρι ως μέσο προσευχής και μετανοίας”. Στο δεύτερο μέρος ο Πανιερώτατος ολοκλήρωσε την περιγραφή της προσωπικότητας του Δαβίδ, χωρίς αυτή η περιγραφή να είναι εξαντλητική, μέσα από την διήγηση ορισμένων περιστατικών της ζωής του, που βρίσκονται γραμμένα στην Παλαιά Διαθήκη. Με αυτό τον τρόπο έδωσε στους ακροατές να κατανοήσουν κάτω από ποιες συνθήκες πόνου και μετανοίας γράφτηκε το Ψαλτήρι, έτσι ώστε αυτό να αποτελέσει τη δυνατότερη προσευχή που έχει η Εκκλησία. Επιπλέον απαντήθηκαν οι ερωτήσεις:

  1. Ποιο ήταν το χαρακτηριστικό του Δαβίδ για να μπορεί να έχει αυτή την αμεσότητα με το Θεό, να γνωρίζει τον Θεό και να μπορεί να κάνει τις σωστές επιλογές σύμφωνα με το θέλημα του Θεού;
  2. Οι άνθρωποι στην Παλαιά Διαθήκη, επικοινωνούσαν απευθείας με τον Θεό;

Στο τέλος διάβασε τι έλεγε ο οσιότατος Αναστάσιος ο Κουδουμιανός (φίλος του Αγίου Ευμενίου) για το Ψαλτήρι και έκανε μια μικρή ανάλυση με πιο απλά λόγια, ώστε να γίνει πιο κατανοητό σε όλους το πως λειτουργεί το Ψαλτήρι ως το πιο ισχυρό μέσο μετανοίας και προσευχής.


ΙΔ΄ Πνευματικὴ σύναξη διαλόγου μὲ τὸν Πανιερώτατο Μητροπολίτη Μόρφου κ. Νεόφυτο «Ἀνάβοντας τὸν ἀναπτήρα τῶν ἁγίων», ποὺ πραγματοποιήθηκε στὶς 2 Μαρτίου, 2021 στὸ ἱερὸ παρεκκλήσιο τοῦ Ἁγίου Νικηφόρου τοῦ Λεπροῦ τῆς κοινότητος Περιστερώνας τῆς μητροπολιτικῆς περιφερείας Μόρφου. Στὶς πνευματικὲς αὐτὲς συνάξεις ὁ Πανιερώτατος ἀπαντᾶ σὲ ἐρωτήσεις τῶν πιστῶν ποὺ τοὺ ὑποβάλλονται εἴτε γραπτῶς εἴτε προφορικῶς, ἐπώνυμα ἢ ἀνώνυμα.

Παίζει κανονάκι ὁ Κυριάκος Λουκᾶ.

Παραγωγὴ – Ἐπεξεργασία: RumOrthodox