Νέα-Δραστηριότητες

ouranos2

Παναγία Φορβιώτισσα, τοιχ. 1105/6  Ιερά Μονή Παναγίας της Φορβιώτισσας (Ασίνου), Νικητάρι -Κύπρος

agiosmamas2.jpg

Αρχική Βιντεοθήκη Της Ανατολής... Λόγιες και λαϊκές μουσικές παραδόσεις – 2019
en el fr
Της Ανατολής... Λόγιες και λαϊκές μουσικές παραδόσεις – 2019 Εκτύπωση

Πηγή: Rum Orthodox  

Συναυλία «Της Ανατολής… Λόγιες και λαϊκές μουσικές παραδόσεις», που πραγματοποιήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο Αρχοντικό Αξιοθέα στη Λευκωσία της Κύπρου.  Εκτελέστηκαν συνθέσεις από την λόγια μουσική παράδοση της Κωνσταντινούπολης μαζί με τραγούδια και οργανικούς σκοπούς από τις λαϊκές μουσικές παραδόσεις του ευρύτερου χώρου της “καθ’ ημάς Ανατολής” οι οποίες είναι έργα των Ρωμηών συνθετών: Δημητρίου Καντεμίρη, Ζαχαρία Χανεντέ, Πέτρου Πελοποννήσιου, Νικολάκη (λυράρη) και Γιώργου Μπατζανού.

 

Επιμέλεια συναυλίας: Πέτρος Λαζάρου

Επιμέλεια μουσικού υλικού και διδασκαλία: 
Χριστόδωρος Μνάσωνος
 
Συμμετέχουν :
 
Χριστόδωρος Μνάσωνος:. Διεύθυνση εργαστηρίου «Προσανατολισμός»
Kαθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Πανεπιστημίου Λευκωσίας
και  Μουσικών Σχολείων Κύπρου. ( Πολίτικο λαούτο, Ούτι, Βιολί,Υayli tanbur)
 
Δρ Μάρκος Σκούλιος: Νέι.
Εθνομουσικολόγος επίκουρος Τμήματος Μουσικών Σπουδών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
 
Στέφανος Δορμπαράκης: Κανονάκι
 
Έλενα Ξυδά: Τραγούδι
 
Γιάννης Λέμπος: Παραδοσιακά Κρουστά και Ψαλτική Τέχνη
 
Βιολί: Χαράλαμπος Χαραλάμπους, Νικόλας Παπαδόπουλος, Μαριάνα Σμάγα, Παυλίνα Ανδρονίκου, Δημήτρης Κλεόπας
 
Νέι: IliaLjubicic
 
Ούτι: Αντρέας Κραμπιάς, Παναγιώτης Λοΐζου, Δήμος Κωνσταντίνου, Αντρέας Σμάγας, Χρίστος Καραγιάννη
 
Πολίτικο Λαούτο: Κυριάκος Μακρουλής, Χρίστος Ισιδώρου, Ανδρεανή Κυπριανού, Ανδρόνικος Ιγνατίου, Αντώνης Κορυζής, Μαρίνα Θεοφάνους, Χριστίνα Λεμονή
 
Πολίτικη Λύρα: Στυλιανός Στυλιανού, Χριστοφόρος Κυπριανού
 
Κανονάκι: Κυριάκος Λουκά, Μαριάννα Μουμτζή
 
Παραδοσιακά Κρουστά: Φίλιππος Δημητρίου, Μαρία Σάββα, Θεοδώρα Χρόνη, Στυλιάνα Δαμιανού
 
Τραγούδι:Άννα Καλλένου, Ανδρεανή Κυπριανού, Νατάσα Καυκαλιά, Μαρίνα Θεοφάνους, Χριστίνα Λεμονή, Χρίστος Καραγιάννης, Ανδρόνικος Ιγνατίου
 
Ψαλτικός Χορός: Γιώργος Κυπριανού, Στέφανος Δορμπαράκης, Δήμος Κωνσταντίνου, Γιάννης Λέμπος, Φίλιππος Δημητρίου, Πιέρος Πελεκάνος, Ανδρόνικος Ιγνατίου
 

Εργαστήρι Ανατολικής Μουσικής «Προσανατολισμός»

Το Εργαστήρι Ανατολικής Μουσικής «προσανατολισμός» ιδρύθηκε το 2016 από τον Χριστόδωρο Μνάσωνος,στοχεύοντας στη μελέτη και προβολή των μελωδικών πολυτροπικών ιδιωμάτων, που έχουν συνάφεια με τη μουσική της Κύπρου.
           
Είναι προφανής και η συνάφεια των περισσότερων μουσικών  ιδιωμάτων του ελλαδικού χώρου με την μουσική της Ανατολής. Εστιάζοντας στην κυπριακή μουσική, πλείστες μελωδίες προέρχονται είτε κατευθείαν από το μεγάλο μουσικό χωνευτήρι της Πόλης είτε διαμεσολαβημένες από  τα  αστικά κέντρα της Μικράς  Ασίας  και  της «καθ΄ημάς Ανατολής».
 
Η μεγάλη αυτή παράδοση τροφοδότησε και τα μετέπειτα μουσικά ιδιώματα του ελληνισμού. Ως εκ τούτου, η μελέτη και η σπουδή της καθίσταται απαραίτητη για την κατανόηση του δικού μας μουσικού πολιτισμού. Μέσα από αυτή τη διαπίστωση προέκυψε η ανάγκη δημιουργίας του Εργαστηρίου Ανατολικής Μουσικής
 
Πλέον αριθμεί περισσότερα από 40 μέλη με φοιτητές και μαθητές αλλά και αναγνωρισμένους δεξιοτέχνες μουσικούς στα μουσικά όργανα ούτι, πολίτικο λαούτο, λύρα, βιολί, τοξωτό ταμπουρά, νέι, κανονάκι, κρουστά και τραγούδι.
 
Όπως και τις προηγούμενες χρονιές έτσι και φέτος από την Τρίτη 27.08.2019 έως και το Σαββάτο 31.09.2019 το εργαστήρι πραγματοποίησε πενθήμερο κύκλο σεμιναρίων Ανατολικής Μουσικής στον Καλοπαναγιώτη, με πέντε διακεκριμένους καθηγητές, ενώ κορυφώνει τη δράση του με την αποψινή συναυλία «Tης Ανατολής… Λόγιες και λαϊκές μουσικές παραδόσεις» στο Αρχοντικό Αξιοθέας.
 
Θα παρουσιαστούν  συνθέσεις από την λόγια μουσική παράδοση της Κωνσταντινούπολης, μαζί με τραγούδια και οργανικούς σκοπούς από τις λαϊκές μουσικές παραδόσεις του ευρύτερου χώρου της “καθ’ ημάς Ανατολής”.  
                                                                     
Χριστόδωρος Μνάσωνος
Ιδρυτής Εργαστηρίου Ανατολικής Μουσικής  «Προσανατολισμός»
 
  •  
 

os