Νέα-Δραστηριότητες

ouranos2

Παναγία Φορβιώτισσα, τοιχ. 1105/6  Ιερά Μονή Παναγίας της Φορβιώτισσας (Ασίνου), Νικητάρι -Κύπρος

agiosmamas2.jpg

Αρχική Σεμινάριο Κλήρου Εκδημία ιερέως Ανδρέα Τσιακούρη

Σεμινάριο Κλήρου

Ιδρύθηκε και λειτουργεί Σεμινάριο για την επιμόρφωση των κληρικών της Μητροπόλεως Μόρφου. Στο Σεμινάριο αναπτύσσονται και συζητούνται θέματα Λειτουργικά, Ποιμαντικά, Αγιολογικά, Αντιαιρετικά, Εκκλησιαστικής Τέχνης, Γενικής Εκκλησιαστικής Ιστορίας και Εκκλησιαστικής Ιστορίας της Κύπρου. Έδρα των Σεμιναρίων είναι το Πολιτιστικό Κέντρο της Μητροπόλεως στην Περιστερώνα. Υπεύθυνος του Σεμιναρίου είναι ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης Κυπριανός Μηλιδώνης, τηλ. 99349402
en el fr
Εκδημία ιερέως Ανδρέα Τσιακούρη Εκτύπωση

Ο μακαριστός π. Ανδρέας Τσιακούρης Την Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2017, εκοιμήθη εν Κυρίω σε ηλικία 91 ετών ο πολιός κληρικός της Μητροπόλεώς μας  π. Ανδρέας Τσιακούρης, ο οποίος υπήρξε επί σειράν ετών εφημέριος της κοινότητας Περιστερώνας (Μόρφου).

 

 

Ο μακαριστός π. Ανδρέας με τον Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτο Πήγε σχολείο μέχρι την ΣΤ΄ Δημοτικού και ο δάσκαλος του Ελευθέριος Σωτηρίου από τη Μηλιά Αμμοχώστου, τον έπαιρνε συχνά στο ψαλτήρι της Εκκλησίας μαζί με άλλους συμμαθητές του και έψαλλαν.

Στην ηλικία των 15 ετών, ο παππούς του Χατζηβαρνάβας ο οποίος συνδεόταν με την ιερά μονή Παναγίας του Μαχαιρά, τον έστειλε στη Μονή για να μάθει βυζαντινή μουσική. Ακολούθως μαθήτευσε κοντά στον Θεόδουλο Καλλίνικο και το 1947  πήρε πτυχίο Βυζαντινής Μουσικής.

Το 1953 πηγαίνει στην Ιερατική Σχολή και στις 17 Ιουλίου 1955 χειροτονείται διάκονος και στις 14 Αυγούστου 1956 χειροτονείται πρεσβύτερος από τον Μητροπολίτης Κυρηνείας Κυπριανό.

Κατά τον αγώνα του 1955-59 συνελήφθην το 1958 από τους Άγγλους  μαζί με άλλους 8 συγχωριανούς του και μεταφέρθηκαν στα κρατητήρια Κοκκινοτριμιθιάς, όπου κρατήθηκαν εκεί  μέχρι το τέλος του αγώνα το 1959.

Ο μακαριστός π. Ανδρέας αξιώθηκε να διακονήσει την Εκκλησία ως κληρικός επί  55 συναπτά έτη.  

 

 

 
Powered by OS