Νέα-Δραστηριότητες

ouranos2

Παναγία Φορβιώτισσα, τοιχ. 1105/6  Ιερά Μονή Παναγίας της Φορβιώτισσας (Ασίνου), Νικητάρι -Κύπρος

agiosmamas2.jpg

Αρχική Αρχιερατικές Περιφέρειες Νέα-Δραστηριότητες Πανήγυρις της Παναγίας του Άρακα στα Λαγουδερά
en el fr
Πανήγυρις της Παναγίας του Άρακα στα Λαγουδερά Εκτύπωση

Διακόνου Φοίβου Παναγιώτου

Το Γενέσιον της Θεοτόκου, Εσπερινός στην Ιερά Μονή Παναγίας του Άρακα, Λαγουδερά Με πανηγυρική μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε, τη Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014, το Γενέσιον της Υπεραγίας Θεοτόκου, στην Ιερά Μονή της Παναγίας του Άρακα, στα Λαγουδερά. Τόσο στον πανηγυρικό Εσπερίνο, όσο και στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία, χοροστάτησε και προεξήρχε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος, με την παρουσία πλήθος πιστών. Κατά τη διάρκεια του πανηγυρικού Εσπερινού λιτανεύθηκε η εικόνα της Παναγίας της Αρακιώτισσας.

Εσπερινός στην Ιερά Μονή Παναγίας του Άρακα, Λαγουδερά Ας σημειωθεί ότι η Ιερά Μονή της Παναγίας του Άρακα περιλαμβάνεται στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Η οικοδόμηση της εν λόγω μονής χρονολογείται, τον 12ο αιώνα, δηλαδή, στη Μέση Βυζαντινή Περίοδο. Παρήκμασε τον 18ο αιώνα και σήμερα, εκτός από την εκκλησία, σώζεται και ένα διώροφο μοναστηριακό κτίριο στην βόρεια πλευρά της εκκλησίας. Η προέλευση του ονόματος Άρακος, ίσως να προέρχεται από το φυτό αρακάς ή από την λέξη ιέρακας, το γεράκι.

Η Παναγία η Αρακιώτισσα, 1192, Ιερά Μονή Παναγίας του Άρακα, Λαγουδερά Χαρακτηριστική είναι η τοιχογραφία του ναού που απεικονίζει την Παναγία να κρατάει στην αγκαλιά της τον Χριστό βρέφος. Αν κοιτάξει κάποιος πιο προσεκτικά θα διακρίνει ότι ο Χριστός φοράει σκουλαρίκι στο δεξί αφτί Του. Το γεγονός αυτό μας παραπέμπει σε ένα πολύ παλιό έθιμο, κατά το οποίο στους μοναχογιούς έβαζαν σκουλαρίκι για να ξεχωρίζουν. Ομοίως ο Χριστός μας είναι ο μονογενής Υιός και Λόγος του Θεού και το μοναχοπαίδι της Παναγίας.

Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Μόρφου στο κήρυγμά του, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στους δυο ανθρώπους του Θεού, τον Ιωακείμ και την Άννα, που με την προσευχή και την υπομονή έφεραν στον κόσμο την Παναγία μας, η οποία  Εσπερινός, Ιερά Μονή Παναγίας του Άρακα, Λαγουδερά με τη σειρά της προσέφερε σε μας τον υιό της, τον Σωτήρα Χριστό, για να ανακαινιστούμε πνευματικά: «Σε συνθήκες βαθιάς πνευματικής, κοινωνικής και οικονομικής κρίσης, οι πιστοί Χριστιανοί είμαστε πλούσιοι χάρη στον Ιωακείμ και την Άννα, οι οποίοι τον πόνο τους τον μετασχημάτισαν σε προσευχή, που εισακούστηκε στον Θεό και μας προσέφεραν έτσι το μεγαλύτερο δώρο εις την οικουμένη, την Θεοτόκο Μαρία. Το ζεύγος αυτό για πολλά χρόνια ήταν άτεκνο. Σύμφωνα με τα εβραϊκά ήθη εκείνης της εποχής, η ατεκνία ήταν γεγονός ατιμωτικό. Οι γονείς της Παναγίας όμως δεν απελπίστηκαν, παρόλο το προχωρημένο της ηλικίας τους και συνέχισαν τις προσευχές τους, χαρίζοντας τους  Λιτανεία, Ιερά Μονή Παναγίας του Άρακα, Λαγουδερά έτσι ο Θεός την ίδια, την άχραντο και αμόλυντο Μαριάμ, την οποία επισκέφθηκε το Άγιο Πνεύμα, γεννώντας έτσι τον υιό και λόγου του Θεού του ζώντος, για να ανακαινιστεί όλη η οικουμένη. Με τον ανακαινισμό της ανθρωπότητας, εννοούμε οι άνθρωποι να γίνουν άγιοι. Χάρη στον Ιωακείμ και την Άννα σήμερα και ανά τους αιώνες υπάρχουν οι άγιοι, όπως ο άγιος Πορφύριος. Αυτούς να έχουμε ως πρότυπο».

Ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, Ιερά Μονή Παναγίας του Άρακα, Λαγουδερά Ο Πανιερώτατος τόνισε επίσης τη σημασία της μετάνοιας και της κάθαρσης διαμέσου της τεκνογονίας και κατά επέκταση της ανατροφής των παιδιών μέσα από τα πνευματικά μάτια του Αγίου Πορφυρίου: «Αναλογίζομε αυτές τις μέρες με αφορμή αυτή την εορτή της Παναγίας το πόσο σημαντικό είναι να είσαι γονιός. Είναι η πλέον ευλογημένη ιδιότητα που δίδεται στον άνθρωπο μετά την ιεροσύνη. Το ανώτερο είναι η ιεροσύνη και το ανώτερο των ανωτέρων η αγιότητα. Ο άγιος Πορφύριος, ο άγιος του 21ου αιώνα, συμβούλευε οι γονείς να έχουν έγνοια για τα παιδιά τους γιατί είναι συνδημιουργοί με τον Θεό. Το παιδί πλάθεται συνεχώς και κουβαλά μέσα του πάθη και αρετές των προγόνων του.  Θεία Λειτουργία, Ιερά Μονή Παναγίας του Άρακα, Λαγουδερά Δηλαδή εάν ένας πρόγονός του έκανε επί παραδείγματι φόνο ή κλοπή και δεν μετανόησε, τότε μεταδίδεται το εκάστοτε πάθος στους απογόνους, εάν όμως μετανόησε τότε δεν μεταδίδεται. Κοιτάξετε πόση δύναμη έχει η μετάνοια! Για αυτό είναι σημαντικό, εκτός από τη προσωπική μετάνοια βεβαίως, να μνημονεύουμε ονόματα ζώντων και κεκοιμημένων, γιατί αυτή την εργασία της μετάνοιας που δεν έκαναν αυτοί, να την κάνουμε εμείς για αυτούς γιατί είμαστε όλοι μια αδελφότητα. Έλεγε αυτός ο άγιος να έχουμε έγνοια την κυτταρική μνήμη, που οι σύγχρονοι επιστήμονες  Το Γενέσιον της Θεοτόκου, Ιερά Μονή Παναγίας του Άρακα, Λαγουδερά με την αποκωδικοποίηση του DNA ανακάλυψαν ότι είναι η μνήμη που αποθηκεύεται στα κύτταρα του ανθρώπου με τη σύλληψή του από τους γονείς του, η κληρονομικότητα δηλαδή και των χαρακτηριστικών του σώματος αλλά και της ψυχής∙ αυτό που οι πρωτινοί Κύπριοι έλεγαν με απλά λόγια ότι τα παιδιά παίρνουν από εφτά γενιές. Ο καθαρισμός αυτός της κυτταρικής μνήμης επιτυγχάνεται με τη μετάνοια. Ας μετανοούμε λοιπόν καθημερινώς!».           

 

os