Νέα-Δραστηριότητες

ouranos2

Παναγία Φορβιώτισσα, τοιχ. 1105/6  Ιερά Μονή Παναγίας της Φορβιώτισσας (Ασίνου), Νικητάρι -Κύπρος

agiosmamas2.jpg

Αρχική Αρχιερατικές Περιφέρειες Νέα-Δραστηριότητες Πανήγυρις Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου 2014
en el fr
Πανήγυρις Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου 2014 Εκτύπωση

Διακόνου Φοίβου Παναγιώτου + Φωτογραφική συλλογή απο την εορτή του Αγίου Μάμαντος 

Οι Μητροπολίτες Λεμεσού Αθανάσιος και Μόρφου Νεόφυτος και ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος, Άγιος Μάμας, 2014 Μέσα σε κλίμα βαθύτατης συγκίνησης και πανηγυρικής μεγαλοπρέπειας εορτάστηκε, Χάριτι Θεού, η μνήμη του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Μάμαντος του Μυροβλήτου, 1-2 Σεπτεμβρίου 2014, με τις ακολουθίες του Εσπερινού, της θείας Λειτουργίας και του Παρακλητικού Κανόνα προς τον Άγιο, στον ομώνυμο καθεδρικό ναό στην κατεχόμενη πόλη της Μόρφου.

 

Εσπερινός Αγίου Μάμαντος, κατεχόμενη Μόρφου, 2014 Χιλιάδες στίφη πιστών από όλη την Κύπρο, ιδιαίτερα Μορφίτες και Ακανθιώτες, προσήλθαν ευλαβικά για να συμμετάσχουν στην εορτή του Αγίου Μάμαντος και να προσευχηθούν, έχοντας την ευλογία να προσκυνήσουν δυο θαυματουργικές εικόνες, του εορτάζοντα Αγίου και του Χρυσοσώτηρος της Ακανθούς, και να λάβουν άγιο έλαιο από τη σαρκοφάγο του Αγίου. Παρόντες ήταν και οι Δήμαρχοι, Μόρφου Χαράλαμπος Πίττας και Ακανθούς Σάββας Σαββίδης.

Ο Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανασίος και ο Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος, Εσπερινός Αγίου Μάμαντος, 2014 Στον πανηγυρικό εσπερινό χοροστάτησε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος, συγχοροστατούντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Μόρφου κ. Νεοφύτου. Μετά το πέρας του πανηγυρικού εσπερινού, πραγματοποιήθηκε λιτάνευση της εικόνας του πολιούχου Αγίου της Μόρφου, καθώς και της θαυματουργής εικόνας του Χρυσοσώτηρος της Ακανθούς, η οποία φυλάσσεται προσωρινά στο ναό του Αγίου Μάμαντος στη Μόρφου. Επίσης κατά τη διάρκεια του εσπερινού, ο Μητροπολίτης Μόρφου προχείρισε σε πνευματικό τον Αρχιμανδρίτη της Μητροπόλεὠς μας πατέρα Ιάκωβο Καλογήρου.

Ο Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος και ο Επίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστοφόρος, Θεία Λειτουργία εορτής Αγίου Μάμαντος, 2014 Στη θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος και συλλειτούργησαν ο ποιμενάρχης μας και ο επίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστοφόρος, καθώς και κληρικοί της Μητροπόλεώς μας.

Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κηρύττοντας τον θείο λόγο αναφέρθηκε στο φως της Αναστάσεως στη ζωή μας, στη σημασία της εικόνας στην Ορθόδοξη λατρεία και στον Άγιο Μάμα ως πρότυπο στον βίο των πιστών: «Στο πρώτο βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης γίνεται λόγος για τη δημιουργία του κόσμου∙ ότι δηλαδή ο Θεός έπλασε κατ’ αρχάς το φως και είπε ο Θεός “γεννηθήτω φως και εγένετο φως και εγένετο εσπέρας και εγένετο πρωί”.  Ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανασίος και ο Επίσκοπος Καρπασίας, με τη θαυματουργή εικόνα του Χρυσοσώτηρος, κατεχόμενος ναός Αγίου Μάμαντος, 2014 Οι Άγιοι της Εκκλησίας αρχίζουν την ημέρα όχι από το πρωί αλλά από την εσπέρα της προηγούμενης ημέρας και διέρχεται η νύχτα, η οποία μας ετοιμάζει στην υποδοχή του ιδίου του Χριστού και μας διδάσκει τα παρόντα πράγματα και μας ξεκουράζει για να ξυπνήσουμε την επόμενη ημέρα δοξολογώντας των Θεό με τη θεία λειτουργία. Η Εκκλησία μάς περιθάλπει και γαλουχεί με το φως της Αναστάσεως και με την ελπίδα της ερχόμενης βασιλείας του Θεού».

Η εικόνα του Χρυσοσώτηρος της Ακανθούς. Θεία Λειτουργία εορτής Αγίου Μάμαντος, κατεχόμενη Μόρφου, 2014 «Η Εκκλησία πορεύεται μέσα στους αιώνες χωρίς να υπολογίζει τα ανθρώπινα δεδομένα αλλά έχει ως ελπίδα της τον Δεσπότη Χριστό τον Χρυσοσώτηρα, τον Σωτήρα του Κόσμου, Αυτόν ο οποίος για μας έγινε άνθρωπος. Μεγάλη εντύπωση προξένησε το γεγονός οι άνθρωποι που παρευρέθηκαν στο ναό φωτογράφιζαν την εικόνα αυτή, άνθρωποι απλοί του λαού που μπορεί να μην έχουν γνώση της ιστορικής, αρχαιολογικής και ζωγραφικής αξίας της εικόνας αυτής, όμως γνωρίζουν ότι Αυτός ο εικονιζόμενος είναι ο Σωτήρας του Κόσμου. Η Αγία μας Εκκλησία μάς παραδίδει τις άγιες εικόνες για να τις προσκυνούμε, να τις ασπαζόμαστε, να αντικρίζουμε τον Χριστό μας.  Εάν δεν Τον βλέπουμε πώς θα Τον αγαπήσουμε, πώς θα Τον ξέρουμε; Πώς δυνάμεθα να αγαπήσουμε ένα πρόσωπο το οποίο δεν είδαμε ποτέ, το οποίο δεν μπορούμε να ψηλαφίσουμε; Είναι γι αυτό που ο λόγος σαρξ εγένετο. Αυτός ο Χρυσοσώτηρας γεννά τέκνα της Εκκλησία. Η Εκκλησία είναι μητέρα πολλών τέκνων του φωτός και όχι του σκότους. Η αγία γραφή δεν λέει ότι ο Θεός εποίησε σκότος. Το σκότος δεν είναι τίποτα άλλο παρά μόνον η απουσία του φωτός. Ο Θεός ήρθε για να σώσει τον κόσμο».

Η λάρνακα του Αγίου Μάμαντος, Εσπερινός εορτής του αγίου Μάμαντος, 2014 «Ο Άγιος Μάμας μάς δίδαξε πώς να αντιμετωπίζουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να μας βλάψουν, να μας δυσκολέψουν. Όταν αυτόν πήγαν να τον συλλάβουν γιατί ήταν Χριστιανός, ο ίδιος τους υποδέχτηκε φιλοξενώντας τους και τρέφοντάς τους με τα φτωχικά του εδέσματα τα οποία παρήγαγε από τα ζώα του Θεού που διέθετε και να μας δείξει πάνω από όλα ότι μόνον η αγάπη νικά τον “κόσμο” και μόνον η αγάπη μπορεί να μας χαρακτηρίζει ως τέκνα φωτός, ως τέκνα θεού. Επομένως είναι υποχρέωσή μας ως Χριστιανοί να βαδίσουμε τον ίδιο δρόμο, το δρόμο της αγάπης».

Ο Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος, Εσπερινός Αγίου Μάμαντος, 2014 Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος στον λόγο του ευχαρίστησε κατ’ αρχάς τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανάσιο και τον Επίσκοπο Καρπασίας κ. Χριστοφόρο που δέχτηκαν την πρόσκλησή του να παρευρεθούν και να συλλειτουργήσουν στην κατεχόμενη πάλαι ποτέ μονή του Αγίου Μάμαντος του Μυροβλήτου. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον Άγιο Μάμαντα ως μυροβλίζοντα προστάτη άγιο των ακριτών που έμελλε στους δίσεκτους χρόνους, στα τέλη του 20ου αιώνα να ξαναγίνει ο ακρίτας της Μόρφου, με τον ξεριζωμό των Κυπρίων. Έπειτα έκανε λόγο για την προοπτική που έχει η εκκλησία της Κύπρου και ο κόσμος όλος μέσα από την παρουσία του Χριστού και της «σταυρωμένης» θείας λειτουργίας, σε μια εποχή που πολλοί μαρτυρούν την ορθόδοξη πιστή σε γειτονικές χώρες, όπως Συρία, Λίβανο. Τέλος χαρακτήρισε τον λαό της Κύπρου όντως περιούσιο γιατί σε συνθήκες σταυρού μετερχόμαστε της Αναστάσεως.

Ο Επίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστοφόρος, Θεία Λειτουργία Αγίου Μάμαντος, 2014 Ο Επίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστοφόρος στο κήρυγμά του ανάμεσα σ΄ άλλα τόνισε ότι ο άνθρωπος υποφέρει λόγω των παθών του, όπως ο εγωισμός, ο φθόνος, η κακία, η αντιπάθεια, η μνησικακία. Η γιατρειά των παθών μπορεί να επιτευχθεί όταν ο άνθρωπος   ενωθεί με το Άγιο Πνεύμα, δια της μετάνοιας, της εξομολογήσεως και της προσευχής.

 

 

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΜΑΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΜΟΡΦΟΥ 2014

------------

Ο Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος, Ναός Αγίου Μάμαντος, 2014 Η Αγία Τράπεζα του ναού του Αγίου Μάμαντος, 2014 Τελετή Αγιασμού Αγίας Τραπέζης Αγίου Μάμαντος, 2014 Αγιασμός Αγίας Τραπέζης, Άγιος Μάμας, 2014 Αγιασμός στον ναό του Αγίου Μάμαντος, 1.9.2014 Αγιασμός στον ναό του Αγίου Μάμαντος, 1.9.2014 Αγιασμός στον ναό του Αγίου Μάμαντος, 1.9.2014 Η αγιασμένη Αγία Τράπεζα του Αγίου Μάμαντος, 1.9.2014 Εσπερινός εορτής Αγίου Μάμαντος, 2014 Εσπερινός εορτής Αγίου Μάμαντος, 2014 Εσπερινός εορτής Αγίου Μάμαντος, 2014 Εσπερινός εορτής Αγίου Μάμαντος, 2014 Ο Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος, Εσπερινός εορτής Αγίου Μάμαντος, 2014 Εσπερινός εορτής Αγίου Μάμαντος, 2014 Εσπερινός εορτής Αγίου Μάμαντος, 2014 Εσπερινός εορτής Αγίου Μάμαντος, 2014 Εσπερινός εορτής Αγίου Μάμαντος, 2014 Είσοδος Αρχιερέων, Θεία Λειτουργία Αγίου Μάμαντος, 2014 Οι Μητροπολίτες Λεμεσού Αθανάσιος, Μόρφου Νεόφυτος και ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος, Θεία Λειτουργία Αγίου Μάμαντος, 2014 Ο Επίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστοφόρος, Θεία Λειτουργία Αγίου Μάμαντος, 2014 Ο Μητροπολίτης Λεμεσού ενώπιον της εικόνας του Χρυσοσώτηρος, Θεία Λειτουργία Αγίου Μάμαντος, 2014 Ο Μητροπολίτης Μόρφου, ο Μητροπολίτης Λεμεσού και ο Επίσκοπος Καρπασίας,Θεία Λειτουργία Αγίου Μάμαντος, 2014  Αγία Τράπεζα αγίου Μάμαντος, Θεία Λειτουργία Αγίου Μάμαντος, 2014 Θεία Λειτουργία Αγίου Μάμαντος, 2014 Θεία Λειτουργία Αγίου Μάμαντος, 2014 Ο Επίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστοφόρος, Θεία Λειτουργία Αγίου Μάμαντος, 2014 Θεία Λειτουργία Αγίου Μάμαντος, 2014 Ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος, Θεία Λειτουργία Αγίου Μάμαντος, 2014 Τα Άγια τοις αγίοις, Θεία Λειτουργία Αγίου Μάμαντος, 2014 Θεία Λειτουργία Αγίου Μάμαντος, 2014 Ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος, Θεία Λειτουργία Αγίου Μάμαντος, 2014 Ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, Θεία Λειτουργία Αγίου Μάμαντος, 2014 Τα Άγια τοις αγίοις, Θεία Λειτουργία Αγίου Μάμαντος, 2014 Εικόνα Χρυσοσώτηρος Ακανθούς, Τα Άγια τοις αγίοις, Θεία Λειτουργία Αγίου Μάμαντος, 2014 Λιτανεία,  Θεία Λειτουργία Αγίου Μάμαντος, 2014

 

 

 

os