Νέα-Δραστηριότητες

ouranos2

Παναγία Φορβιώτισσα, τοιχ. 1105/6  Ιερά Μονή Παναγίας της Φορβιώτισσας (Ασίνου), Νικητάρι -Κύπρος

agiosmamas2.jpg

Αρχική Αρχιερατικές Περιφέρειες Νέα-Δραστηριότητες Χειροτονία Διακόνου Χρήστου Μιχαήλ
en el fr
Χειροτονία Διακόνου Χρήστου Μιχαήλ Εκτύπωση

Διακόνου Φοίβου Παναγιώτου

H εις διάκονον χειροτονία του Χρίστου Μιχαήλ Με ευλάβεια, τελέσθηκε, το Σάββατο, 30 Αυγούστου 2014, ημέρα μνήμης των Αγίων Αλεξάνδρου, Ιωάννου και Παύλου Πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως, η εις διάκονον χειροτονία του Χρίστου Μιχαήλ στον ιερό ναό της Αγίας Παρασκευήςστην κοινότητα Μουτουλλά. Τη χειροτονία τέλεσε ο Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος, συμπαραστατούμενος από κληρικούς της μητροπολιτικής μας περιφέρειας και με τη παρουσία πλήθους πιστών.

Ο π. Χρίστος Μιχαήλ είναι επαναπατρισθείς Κύπριος του Καναδά, καταγόμενος από την κώμη του Μουτουλλά. Ο Θεός τού χάρισε τρία τέκνα, ένα εκ των οποίων υπηρετεί ως ιερέας στο Τορόντο, με την ευλαβή σύζυγό του Ιωάννα.

Ο Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος κατά την εις διάκονον χειροτονία του Χρήστου Μιχαήλ Στην ομολογία του, απευθυνόμενος στον Πανιερώτατο Μητροπολίτη μας κ. Νεόφυτο και πάνω απ’ όλα στον Θεό, προ της χειροτονίας του, ο νεοχειροτονηθείς διάκονος ανέφερε τα εξής:«Πανιερώτατε, σήμερα, γίνομαι κι εγώ ένας στρατιώτης του Ιησού Χριστού. Όπως οι στρατιώτες υπακούουν στους ανωτέρους τους για να ευδοκιμήσει μια χώρα, έτσι και οι στρατιώτες του Χριστού μας πρέπει να τον υπακούουν και να τον υπηρετούν. Φυσικά, αυτό πρέπει να γίνεται στο πρόσωπό σας και κατά συνέπεια δια μέσου εσάς στον Κύριο μας Ιησού Χριστό. Να τον υπηρετούμε πιστά και με συνέπεια»… «Οφείλω πάνω απ’ όλους ευχαριστία δοξολογία και αίνον στον Μεγάλο Δωροδότη μας Χριστό, που με δέχεται στις αγκάλες του και σε λίγο θα σταθώ ενώπιον σας ως διάκονος της  Ο Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος κατά την εις διάκονον χειροτονία του Χρήστου Μιχαήλ του Χριστού εκκλησίας. Βοήθησέ με, Κύριε, να γίνω άξιος υπηρέτης σου, να φέρω εις πέρας την αποστολή μου και το κυριότερο δίδε μου πνεύμα ταπεινοφροσύνης και αγάπης. Αγάπη πολλή για όλους, έτσι ώστε όλα να γίνονται από τα χέρια μου μόνο για τη δική σου δόξα και όχι τη δική μου».

Στο λόγο του, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις ιερατικές και εκκλησιαστικές ρίζες του π. Χρίστου, σε ένα από τα πιο σημαντικά καθήκοντα του διακόνου, εκείνο της μνημόνευσης ονομάτων ζώντων και κεκοιμημένων και στην αρετή της ξενιτιάς: «Εύχομαι, πάτερ Χρίστε, αυτή την ιεροσύνη την οποία προσδοκούμε να απολαύσεις, να την τιμήσεις, όπως την παρέλαβες από τον πρόγονο και θείο σου, πρεσβύτερο Σωκράτη, όπως την παρέδωσες ήδη στον υιό σου πρεσβύτερο Μιχαήλ και να αξιωθείς από τα εγγόνια σου να γίνουν συνεχιστές αυτής της ιεροσύνης»…  Ο Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος κατά την εις διάκονον χειροτονία του Χρήστου Μιχαήλ «Από αυτή τη στιγμή ως διάκονος να αρχίσεις να μνημονεύεις πολλά ονόματα. Το της μνημονεύσεως είναι εξαιρέτως έργο του ιερέως. Σε παρακαλώ να έχεις δελτίο ονομάτων ζώντων και κεκοιμημένων και έτσι δια της μνημονεύσεως να αρχίσεις να εισέρχεσαι στο της ιεροσύνης λειτούργημα»… «Χαίρομαι που εσύ με τη ευλαβέστατη σύζυγό σου, διακόνισσα Ιωάννα, τόσα χρόνια, ασκήσατε την αρετή που συναντάται στους μοναχούς, εκείνης της ξενιτιάς. Μπορεί να επιστρέφεις στην ευλογημένη κοινότητα του Μουτουλλά αλλά εγκαταλείπεις το αίμα σου για να βρεις τις ρίζες σου, την ιεροσύνη του παπα-Σωκράτη, την ευσέβεια της Κύπρου, την οποία ποτέ δεν απώλεσες και διατήρησες αλώβητο μέσα από τις περιπέτειες της ξενιτιάς το ορθόδοξο φρόνημα». Τέλος, ο Πανιερώτατος ευχήθηκε στον π. Χρίστο καλή διακονία και απολογία επί του φοβερού βήματος.

……………………………

Χειροτονητήριος λόγος διακόνου Χρίστου Μιχαήλ
 
Πανιερώτατε,
Σεβαστοί πατέρες και αδελφοί,
Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί,
 
Ο νεοχειροτονηθείς σε διάκονο κ. Χρήστος Μιχαήλ Όταν σε λίγος γονατιστός μπροστά στην Αγία Τράπεζα της εκκλησίας του χωριού μου, με την επίθεση των χεριών σας Πανιερώτατε, θα δεχτώ την Θεία Χάρη (την Θεία Χάρη που τα ασθενή θεραπεύουσα και τα ελλείποντα αναπληρούσα) γενόμενος διάκονος της του Χριστού εκκλησίας, δέος με συνεπήρε και φόβος.
 
Νιώθω, για πρώτη φορά, ένα τρομακτικό βάρος να με πιέζει στους ώμους και θερμά προσεύχομαι στον Αρχιποιμένα Χριστό μας, να με καταστήσει άξιο της μεγάλης μου αποστολής. Μιας αποστολής, που εύχομαι και προσεύχομαι να φέρω εις πέρας στο μέτρο των δυνατοτήτων μου, αλλά πρώτα και κύρια με την καθοδήγηση τη δική σας και την ευλογία του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Εύχομαι να φανώ αντάξιος των προσδοκιών σας.
 
Από τη χειροτονία σε διάκονο του κ. Χρήστου Μιχαήλ Σήμερα, γίνομαι κι εγώ ένας στρατιώτης του Ιησού Χριστού. Όπως οι στρατιώτες υπακούουν στους ανωτέρους τους για να ευδοκιμήσει μια χώρα, έτσι και οι στρατιώτες του Χριστού μας πρέπει να τον υπακούουν και να τον υπηρετούν. Φυσικά, αυτό πρέπει να γίνεται στο πρόσωπό σας και κατά συνέπεια δια μέσου εσάς στον Κύριο μας Ιησού Χριστό. Να τον υπηρετούμε πιστά και με συνέπεια
 
Όπως σας είπα και στην κατ΄ ιδίαν συνάντησή μας, ξενιτεύτηκα στον Καναδά. Εκεί δούλεψα σκληρά με τη σύζυγό μου και καταφέραμε να φέρουμε στον κόσμο τρία παιδιά, μίαν κόρη την Μαρία και δύο γιους τον Αλέξη και τον π. Μιχαήλ, που σήμερα υπηρετεί ως εφημέριος στον ναό των Αγίων Μεθοδίου και Κυρίλλου στο Τορόντο.
 
Από τη χειροτονία σε διάκονο του κ. Χρήστου Μιχαήλ Τόσο εγώ, όσο και η σύζυγός μου, γαλουχηθήκαμε με τα χριστιανικά ιδεώδη, γι’ αυτό και εμείς μεταδώσαμε με τη σειρά μας αυτά τα ιδεώδη στα παιδιά μας.
 
Από τον καιρό που ήμουν μικρό παιδί, βοηθούσα τον πατέρα Σωκράτη, που ήταν θείος μου και εφημέριος του χωριού μας. Μεγαλώνοντας, ήθελα να ενταχθώ στην μεγάλη ιερατική οικογένεια της εκκλησίας. Είχα πάει μάλιστα και στην Τροοδίτισσα, αλλά επειδή ήμουν μικρός με απέρριψαν.
 
Από τη χειροτονία σε διάκονο του κ. Χρήστου Μιχαήλ Τώρα που αποκατέστησε τα παιδιά μου στον Καναδά, αποφάσισα να επαναπατριστώ και να εκπληρώσω τον πόθο μου, να ενταχθώ στην ιερατική οικογένεια του Χριστού μας.
 
Σας υπερευχαριστώ Πανιερώτατε, που με ακούγετε αυτή τη στιγμή και μου δίνετε την ευκαιρία σήμερα να ενταχθώ πράγματι σ’ αυτή την οικογένεια. Το νιώθω, δεν είναι όνειρο αλλά πραγματικότητα.
         
Από τη χειροτονία σε διάκονο του κ. Χρήστου Μιχαήλ Πάνω απ’ όλους όμως, οφείλω ευχαριστία δοξολογία και αίνον στον Μεγάλο Δωροδότη μας Χριστό, που με δέχεται στις αγκάλες του και σε λίγο θα σταθώ ενώπιον σας ως διάκονος της του Χριστού εκκλησίας. Βοήθησέ με, Κύριε, να γίνω άξιος υπηρέτης σου, να φέρω εις πέρας την αποστολή μου και το κυριότερο δίδε μου πνεύμα ταπεινοφροσύνης και αγάπης. Αγάπη πολλή για όλους, έτσι ώστε όλα να γίνονται από τα χέρια μου μόνο για τη δική σου δόξα και όχι τη δική μου.
 
Από τη χειροτονία σε διάκονο του κ. Χρήστου Μιχαήλ Πανιερώτατε, αγαπητοί αδελφοί και από σήμερα συλλειτουργοί μου, αγαπητοί συγχωριανοί, φίλοι χριστιανοί, αυτή τη στιγμή ζητώ και τις δικές σας προσευχές . Αυτές θα είναι το όπλο που θα χρησιμοποιήσω για την κατάλυση παντός κακού, αλλά και όπλο για να κτυπούμε συνεχώς τις ουράνιες πόρτες. Κρούετε και ανοιγήσετε μας προτρέπει ο ίδιος ο Χριστός. Είθε να είναι ανοιχτές για όλους μας, για να εισέλθουμε εις τη Βασιλεία του Θεού. Μακάρι να αξιωθούμε να την κληρονομήσουμε.
 
Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος Από αυτό το βήμα, θέλω επίσης να ευχαριστήσω, πρώτα απ΄ όλους τη σύζυγό μου, που έδειξε πολλή κατανόηση και αφήνει τα παιδιά και τα εγγόνια μας στον μακρινό Καναδά και με ακολουθεί στην Κύπρο. Μεγάλο ευχαριστώ, επίσης οφείλω στα παιδιά και τα εγγόνια μου, που αν και λυπήθηκαν που φύγαμε από κοντά τους, εν τούτοις με πόνο ψυχής κα με χαρά μεγάλη δέχτηκαν αυτή μου την απόφαση.
 
Ευχαριστώ τον πνευματικό μου, πατέρα Μιλτιάδη, που με την πατρική και αδελφική του αγάπη, αγκάλιασε αμέσως την ιδέα να γίνω ιερέας και με τις πνευματικές του συμβουλές και καθοδήγηση και πάντοτε με τη βοήθεια του Θεού, φθάσαμε στο ποθητό αποτέλεσμα.
 
Ευχαριστώ, επίσης τα πεθερικά μου και τα αδέλφια, τόσο τα δικά μου, όσο και της συζύγου μου, που όταν άκουσαν την απόφασή μου αυτή, με αγκάλιασαν με αγάπη και κατανόηση και με παρότρυναν να προχωρήσω στο μεγάλο μου όραμα.
 
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους νονούς μου για την αγάπη και συμπαράστασή τους και ακόμα ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους εσάς που βρίσκεστε σήμερα εδώ. Σας άφησα τελευταίους, αλλά όχι έσχατους.
 
Πανιερώτατε, σας ευχαριστώ και πάλιν για την εμπιστοσύνη που δείξατε προς το άτομό μου και σας παρακαλώ να προσεύχεστε να με ενδυναμώνει ο Κύριος, για να φέρω εις πέρας το δύσκολο αυτό έργο που μου αναθέτει σήμερα.
 
Καλόν Παράδεισο σε όλους!

 

 

os