Νέα-Δραστηριότητες

ouranos2

Παναγία Φορβιώτισσα, τοιχ. 1105/6  Ιερά Μονή Παναγίας της Φορβιώτισσας (Ασίνου), Νικητάρι -Κύπρος

agiosmamas2.jpg

Αρχική Αρχιερατικές Περιφέρειες Νέα-Δραστηριότητες Περί της εικόνος της αγίας Παρασκευής από τον ομώνυμο κατεχόμενο ναό της Μόρφου
en el fr
Περί της εικόνος της αγίας Παρασκευής από τον ομώνυμο κατεχόμενο ναό της Μόρφου Εκτύπωση

Δελτίο Τύπου

Η Αγία Παρασκευή, 18ος αιώνας Φέρεται εις γνώσιν των εκ Μόρφου προσφύγων, καθώς και όλων των ευσεβών Χριστιανών, ότι κατά τον εορτασμό της μνήμης της αγίας Παρασκευής στις 25 και 26 Ιουλίου 2014 στον πανηγυρίζοντα ναό της κοινότητας Μουτουλλά, θα μεταφερθεί για προσκύνημα η επαναπατρισθείσα εικόνα της αγίας Παρασκευής από τον ομώνυμο ναό της κατεχόμενης Μόρφου. Των ιερών ακολουθιών θα προεξάρχει ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος.

Η εικόνα της αγίας Παρασκευής που χρονολογείται στον 18ο αιώνα κλάπηκε μετά την εισβολή του 1974 από τον τούρκο αρχαιοκάπηλο Αυντίν Ντικμέν και εξήχθη παράνομα στο Μόναχο της Γερμανίας. Η εικόνα εντοπίστηκε  Ο κατεχόμενος ναός της Αγίας Παρασκευής στη Μόρφου στα εκεί διαμερίσματα του Ντικμέν σε έφοδο της αστυνομίας του Μονάχου. Επαναπατρίστηκε το 2013 και εκτίθεται προσωρινά στο Βυζαντινό Μουσείο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ στη Λευκωσία.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου
Δρ. Χριστόδουλος Χατζηχριστοδούλου
Βυζαντινολόγος - Υπεύθυνος Βυζαντινών και
Μεταβυζαντινών Μνημείων Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου
 
 
 

os